Özet Nasıl Çıkarılır? Özet Çıkarmak İçin 6 İpucu
Herhangi bir metnin özetinin nasıl yazılacağını bilmek okul ve iş için en önemli becerilerden biridir. Metni özetleme yeteneği, not alma, açıklama yazma, deneme yazma, rapor yazma ve çalışma gibi diğer birçok akademik becerinin temelidir. Özetleyemezseniz, diğer tüm beceriler çok daha zor hale gelir. Gelin birlikte Özet Nasıl Çıkarılır? öğrenelim. Bu yazımızda Metin Özeti Çıkarmak İçin 6 İpucunu bir araya getirdik.
Özet Nasıl Çıkarılır?
Hayatımızın her alanında aslında özet çıkarmak bir şekilde karşımıza çıkar. Bazen bir film hakkında bazen okuduğunuz kitap hakkında ya da bir günün nasıl geçtiği hakkında konuşmalar yaparken aslında özet çıkarma yeteneğinizi kullanmaktasınız. Özet, aslında metnin ana fikrinin genel bir açıklamasıdır. Özet metnin kısaltılmış bir versiyonu, bir açıklama veya olay örgüsünün tek tek anlatımı değildir.
Hal böyle olunca özet çıkarmak hayatımızın her alanında karşımıza çıkmaktadır. Bu sebeple de özet çıkarmak için bazı ipuçları gereklidir. Bunları kullanarak hem günlük hayatınızda hem de kariyer hedefleriniz için sağlam adımlar atabilirsiniz.
Özete Ne Yazılmalı?
- Parçanın ana konusu veya teması. Bu, ırkçılık, kendi kimliğini bulma, siyasi çatışma vb. gibi geniş bir fikir olacaktır .
- Parçanın amacı (yazar sizden ne öğrenmenizi istiyor?)
- Önemli kişilerin adları (genellikle sadece 1-2) ve yalnızca ana fikirle bağlantılıysalar
- Önemli tarihler (genellikle sadece 1-2)
- Bir makale veya roman hakkında not alıyorsanız, metnin yazarı ve başlığı
Özet Çıkarırken Yapılan Yanlışlar Nelerdir?
- Küçük detaylar
- Tanımlayıcı dil (dilinizi basit tutun + sıfatlardan kaçının)
- Sizin için ilginç olan ancak ana fikir için önemli olmayan bilgiler
- Ana fikirle ilgili olmadıkça isimler ve tarihler
- Fikriniz veya varsayımlarınız
- Tam dil ve pasajdan alıntılar
Özet Çıkarmak İçin 6 İpucu
Aşağıda ana hatlarıyla belirtilen strateji, en az bir sayfa uzunluğundaki metin için eksiksiz bir özetleme stratejisidir. Paragraf gibi daha kısa metinler için 2-5 arasındaki adımları uygulamanız yeterlidir.
1. Tek Seferde Küçük Metin Parçalarını Okuyun
Bir makale, ders kitabı veya kitap okuyor olsanız da, materyalin zorluğuna bağlı olarak tek seferde bir ila iki paragraf arasında bir yerde okuyun. Tek seferde küçük metin gruplarıyla çalışmak, anlama için yararlıdır. Okuduğunuzu anlamıyorsanız, özet yazmak imkansızdır.
2. Okurken Vurgulayın ve Yeniden Yazın.
Özet çıkarılacak metni okurken, önemli olduğunu düşündüğünüz ana fikirleri vurgulayın veya altını çizin. Birkaç basit kenar notu ile öne çıkanlarınızın çoğuna eşlik edin. Vurgulama ve yeniden yazma stratejimi tam olarak nasıl kullanacağınız aşağıda açıklanmıştır.
Daha fazla ipucu:
- Ana fikirler genellikle ilk birkaç cümlede belirtilir ve paragrafın sonunda tekrarlanır.
- Orta metin genellikle kelimeler, örnekler ve ek ayrıntılar içerir.
- Metnin bölümü başına bir ila üç vurgu genellikle doğru miktardır.
3. Metni Anladığınızdan Emin Olun
Okuduğunuzu anlamıyorsanız, bir metnin özetini yazmak imkansızdır. Zorlayıcı bir materyal okuyorsanız, özetinizi yazmak için harcadığınızdan daha fazla zamanı metni anlamak için harcayabilirsiniz . eğer zor anlaşılacak bir metin okuyorsanız işte anlama için bazı ipuçları :
- Sizin için net olmayan bir şey olduğunda dikkat edin.
- Dışarı çıkarsanız okumayı bırakın ve ardından cümleyi yeniden başlatın. İşte 6 bölge dışı ipucu.
- Bir şey anlamadıysanız, tekrar okuyun veya bakın.
- Metninizi okumayı bitirdiğinizde, kendinize okuduğunuzu ne kadar anladığınızı 1-10 arasında bir ölçekte sorun. En az 7 olmalısınız.
- Değilse tekrar okuyun.
- Malzemenin genel bir özetini oluşturmak için okuduğunuz her şeyi anlamanız gerekmez.
4. Yazarın Ana Fikrini Altı Yaşındaki Bir Çocuğa Öğretiyormuş Gibi Yeniden Zihninizde Canlandırın
Bu adım için metne bakmamak çok önemlidir . Hafızanıza güvenmeli ve paragrafı sadece bir an önce okuduğunuz için bu yapılabilir. Daha fazla ipucu isterseniz;
- Özetinizi kenar boşluklarına yazın. Bu sadece birkaç cümle veya birkaç madde işareti olmalıdır.
- Yazarın tam sözlerini kullanmayın.
- Gerçekten küçük bir çocukla konuşuyormuş gibi basit bir dil kullanın.
- İsimleri, gerçekleri, tarihleri veya küçük ayrıntıları tam olarak hatırlayamıyorsanız, bunu özetinizin dışında bırakın. (Zaten oraya ait değiller.)
5. Özetinizi Öne Çıkanlarınızla Eşleştirin.
Özetinizi hafızadan yazdıktan sonra, metne geri dönün ve özetinizin vurguladığınız fikirlerin çoğunu içerip içermediğine bakın. Değilse, bu ayrıntıları eklemeniz gerekip gerekmediğini düşünün. Ama aynı zamanda, belki de gerek yok.
6. Daha Küçük Özetlerinizi Birleştirin
Okuduğunuz metin bir paragraftan daha uzunsa, kenar boşluklarına yazılmış birden çok özet ifadeniz olacaktır. Metnin tamamı için tek bir özet oluşturmak için paragraf özetlerinizi birleştirmeniz gerekecek. Bunu nasıl yapacağınız aşağıda açıklanmıştır:
- Paragraf özetlerinizin her birini, ilk paragraftan son paragrafa kadar sırayla okuyun.
- Ardından, tıpkı 5. adımdaki gibi, bu özetleri onlara bakmadan bir araya getirmeye çalışın .
- Bunu kafanızda değil kağıt üzerinde yapın.
- İşiniz bittiğinde, yazdıklarınızın kenar özetlerinizdeki bilgilerin çoğunu (hepsini değil) içerip içermediğini kontrol edin. Önemli bir şeyi kaçırdıysanız, ekleyin.
- Mümkünse, özetiniz kim, ne, ne zaman, nerede, nasıl ve neden içermelidir.
Metin Özeti Çıkarmak İçin Son Detaylar
Herhangi bir beceri gibi, özet yazmayı öğrenmek de zaman ve pratik gerektirir. Metin ne kadar uzun ve karmaşık olursa, o kadar fazla çaba harcar. Özetinizin metnin 1000 fitlik bir görünümünü değil, 10.000 fitlik bir görünümünü alması gerektiğini unutmayın; yani “önce bu oldu, sonra bu oldu, sonra falanca şunu dedi, sonra şunu dedi…” şeklinde yazılmamalı.
İlginizi Çekebilir 👇
Yorum gönder