KPSS ÖABT 2023 Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Konuları ve Soru Dağılımı
2023 yılında KPSS ÖABT girecek olan Rehberlik öğretmenleri sınava girmeden önce 2023 KPSS ÖABT Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Konuları ve Soru Dağılımını araştırmakta. KPSS ÖABT Öğretmenlik Alan Bilgisi Sınavına 2023 sınavı öncesi çalışma planlarını yapmak isteyen adaylara faydalı olması için 2023 KPSS ÖABT Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Konuları ve Soru Dağılımını, hazırladık.
2023 KPSS ÖABT Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Konuları ve Soru Dağılımı
Kamu Kurum ve Kuruluşlarında çalışmak isteyen öğretmen adaylarının girmek zorunda olduğu KPSS ÖABT 2023 sınavı için çalışmalar çoktan başladı. MEB tarafından kamu kurumlarına alınacak olan öğretmen kadrolarına girmek isteyen adaylar her yıl olduğu gibi 2023 yılında da KPSS ÖABT sınavına girmek zorunlar. Daha önceki yıllarda Kamu Kurumlarında öğretmen olmak isteyen adaylar KPSS Genel Kültür ve Genel Yetenek testine ek olarak sadece Eğitim Bilimlerine girmeleri yeterli gelmekteydi.
2023 KPSS ÖABT Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği yapmak isteyen adaylar içinde bu durum geçerlidir. Dolayısıyla sınava girmeden KPSS ÖABT Konuları ve soru dağılımını bilmek sınava girecek adayları bir adım öne taşır. Konular ve soru dağılımları güncel ÖSYM müfredatına uygun olarak hazırlanmıştır. Soru dağılımları yüzdelik olarak, konu dağılımlarına uygun olarak oluşturulmuştur. Aşağıda Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği bölüm mezunları için ÖABT konu başlıkları ve çıkacak soru dağılımları % (yüzde) olarak verilmiştir.
KPSS ÖABT Türk Dili ve Edebiyatı Öğretmenliği Konuları ve Soru Dağılımı
- Eski Türk Dili ve Yeni Türk Dili (%26)
- Yeni Türk Edebiyatı (%18)
- Eski Türk Edebiyatı (%18)
- Türk Halk Edebiyatı (%18)
- Alan Eğitimi Testi %20
Tarih Öğretmenliği alanında ÖABT sınava girecek adaylar bilmelidir ki, bu sınavda sadece eğitim süresi boyunca gördükleri derslerden sorumlu olacaklardır. Alan Bilgisi %80 Alan Eğitimi %20 olacak şekilde sorular hazırlanmaktadır. Sorular her bölümün kendi alanı ile ilgili olup farklı alanlardan sorumlu olmayacaklardır. Sınavda toplam 75 soru çıkmakta olup sözel alanlar için 120 dakika ve sayısal alanlar için 150 dakika verilmektedir.
2023 ÖABT Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Üst düzey bir sınav olan ÖABT, çok daha zor ve bu alandan oldukça farklı soru yapılarına sahip bir sınavdır. Bu yüzden de alanınıza dair özellikle LYS kitabı olmak üzere lise düzeyi kitaplar alarak, çok sayıda konuyu hatırlamaya ve temelinizi güçlendirmeye çalışın. ÖABT’ de karşınıza çıkacak birçok konuyu unutmuş olabilir veya çıkacak konularda sıkıntı yaşıyor olabilirsiniz. Bu yüzden de ilk süreçte konu bazlı çalışmak ve bunları konu testleri ile pekiştirmek çok önemlidir.
Konuları bitirdikten sonra o konuları unutmamak adına ve çalışmada devamlılık sağlamak için eski konulardan günlük en az 20 şer soru çözün. Sınavdan en az 2 ay önce konuların büyük bir kısmını halletmeniz, yüksek netler yapmak için yeterli olacaktır. Özellikle sayısal ağırlıklı derslerden hazırlanan öğretmen adaylarının çok sayıda deneme çözmesi gerekir. Çünkü ÖABT denemeleri çözmek kişinin ne ile karşı karşıya olduğunu, hangi konularda eksik kaldığını gösterir.
Bunun yanı sıra sorular genellikle kalıplaşmış olduğundan dolayı denemelerde gördüğünüz bazı soruları ÖABT’ de direk olarak karşınıza verileri değişik olarak gelebilir. Bu sebeple de bol deneme çözmek ve soru avlamak sizlerin netlerini bir tık yukarı çekecektir. ÖABT konusunda eskiye oranla günümüzde çok sayıda akademi yayınları çıkartılmaktadır. Bu yüzden de birçok yayından deneme edinmeye ve farklı soru tarzları görmeye özen gösterin.
Öğretmenlik Alan Bilgisi Testi Sınavına Kimler Girebilir?
Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine eğitim ve fen edebiyat fakültelerinden mezun veya sınavın geçerlik süresi içinde lisans düzeyinde mezun olabilecek durumda olan adaylar girebilmektedir. Öğretmenlik Alan Bilgisi Testine girebilmek için belirlenmiş herhangi bir yaş kısıtlaması bulunmamaktadır.
ÖABT’ ye Kaç Kez Girilebilir?
ÖABT’ ye giriş sayısında kısıtlama yoktur. Adaylar ihtiyaç duydukları puana ulaşmak için birden fazla kez ÖABT’ ye girebilmektedir.
KPSS ÖABT Sınavı Hangi Branşlarda Uygulanmaktadır?
KPSS ÖABT Sınavının uygulandığı 18 branş aşağıda listelenmiştir.
- Türkçe
- İlköğretim Matematik
- Fen Bilimleri/Fen ve Teknoloji
- Sosyal Bilgiler
- Türk Dili ve Edebiyatı
- Tarih
- Coğrafya
- Matematik (Lise)
- Fizik
- Kimya
- Biyoloji
- Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi
- Yabancı Dil (İngilizce)
- Rehber Öğretmen
- Sınıf Öğretmenliği
- Okul Öncesi Öğretmenliği
- İmam Hatip Lisesi Meslek Dersleri Öğretmenliği
- Beden Eğitimi Öğretmenliği
ÖABT Puanı Nasıl Hesaplanır?
ÖABT puanı hesaplanırken her test kendi içinde değerlendirilmektedir. Sınavdan sonra iptaline karar verilen sorular değerlendirmeye alınmamaktadır. Adayların ham puanları doğru cevap sayısından yanlış cevap sayısının dörtte biri çıkarıldıktan sonra hesaplanmakta ve bu puanların ortalama ve standart sapmaları kullanılarak standart puanlar oluşturulmaktadır. Testlerden elde edilen standart puanlar ağırlıklı olarak hesaplanmaktadır.
İlginizi Çekebilir 👇
👉 KPSS Nasıl Çalışılır? KPSS Hazırlanmak İçin En İyi 10 Yöntem
👉 KPSS Tarih Dersine Nasıl Çalışılır? KPSS Tarih Konu Dağılımı
Bizi Takip Edin: Öğrenci Gazetesi
Yorum gönder