Mercek Bulutu Neden Olur? Mercek Bulutu Neyin Habercisi?
Mercek Bulutu Neden Olur? Mercek Bulutu Neyin Habercisi? merak edenler için bu yazımızda son günlerde ülkemizin farklı illerinde görülen Mercek Bulutu Nasıl Oluşur? Mercek Bulutu Nedir? hakkında bilgi vermeye çalışacağız. Mercek Bulutu Ne Renk Olur? ve Depremle alakası var mı? gelin birlikte tüm merak edilenleri öğrenelim…
Mercek Bulutu Nedir, Neden Olur?
Ülkemizde son günlerde farklı şehirlerde sıklıkla görülen Mercek Bulutu Nedir? en çok araştırılanlar arasında yerini aldı. Önce Bursa’da ardından Van ve Niğde de görülen Mercek Bulutu Nasıl oluşur, Neyin Habercisi? merak edilmekte. Van’ın Gürpınar, Edremit ve Gevaş ilçelerinden görülen ve yaklaşık 45 dakika bozulmadan kalan mercek bulutu görenlerin ilgisini çekerken eline cep telefonunu alan yurttaşlar bu anları kaydetti. Niğde’nin ise Bulut, Çiftlik ve Altunhisar ilçeleri, Karakapı, Divarlı beldeleri ile Kayırlı köyü çevresinde mercek bulutu görüldü.
Mercek Bulutu olarak da adlandırılan bu bulutlar; genellikle troposferde, tipik olarak rüzgar yönüne paralel hizada oluşan sabit bulutlardır. Genellikle bir mercek veya fincan tabağı ile karşılaştırılabilirler. Alt stratosferde oluşan sedefli bulutlar bazen merceksi şekillere sahiptir. Latince adı Altocumulus lenticularis olan mercek bulutu, 2.000 metre ile 5.000 metre arasındaki irtifada oluşur. Bulutu oluşturan hava hızlı hareket etse de mercek bulutları uzun süre aynı konumda kalıyormuş gibi görünebilir.
Mercek Bulutu Nasıl Oluşur?
Güçlü hava akımları bir engelle, örneğin bir dağ ya da sıradağ ile karşılaştığında yükselir ve engeli aştıktan sonra dalgalara benzer bir yol izler. Mercek bulutları, dalga şeklindeki hava akımının sıcaklığının en düşük olduğu tepe kısımlarında oluşur.
Ayrıca Meteoroloji Genel Müdürlüğünün internet sitesinden alınan bilgiye göre, mercek bulutları engebelerden kaynaklanan rüzgar dalgalanmalarının bir sonucu olarak oluşuyor ve engebenin kuytu tarafında aşağı doğru hareketli türbülansın olduğunu gösteriyor. Orografik bir olayın sonucu olan ve UFO’ya benzeyen bulutun, fön rüzgarlarının bulunduğu her türlü coğrafi alanda görülme ihtimali yüksek.
Güçlü hava akımları bir engelle, örneğin bir dağ ya da sıradağ ile karşılaştığında yükselir ve engeli aştıktan sonra dalgalara benzer bir yol izler. Mercek bulutları, dalga şeklindeki hava akımının sıcaklığının en düşük olduğu tepe kısımlarında oluşur.
Mercek Bulut Neyin Habercisi?
Mercek bulutların depremle bir ilişkisi olduğuna dair bilimsel veri bulunmuyor. Bulutlar fön rüzgarlarının görüldüğü bütün bölgelerde oluşabilme potansiyeline sahiptir. Meteoroloji Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinde bu bulutlara dair açıklama yayınladı. MGM sitesinde yer alan bilgide şu ifadeler yer alıyor:
“Mercek bulutları engebelerden kaynaklanan rüzgar dalgalanmalarının bir sonucu olarak oluşur ve engebenin kuytu tarafında aşağı doğru hareketli türbülansın olduğunu gösterir. Orografik bir olayın sonucudur. Mercek terimi daha çok cirrocumulus, altocumulus ve stratocumulus tipi bulutlarla beraber kullanılır. Fön rüzgarlarının görüldüğü her türlü coğrafi alanda bu tür bulutları görmek olasıdır.”
İlginizi Çekebilir 👇
👉 Android Telefonlarda Deprem Uyarı Sistemi Nasıl Açılır ?
Bizi Takip Edin: Öğrenci Gazetesi
Yorum gönder