Savcı Nasıl Olunur? Savcı Maaşları 2023 Ne Kadar?
Savcı Nasıl Olunur? Savcı Maaşları 2023 Ne Kadar?
Savcıların en önemli görevi, devlet adına ceza davası açmaktır. Bu sebeple belirli bir kural dahilinde hareket etmeleri gerekiyor. Savcılar, öncelikli olarak kanıt toplar. Akabinde sanıkları sorgular ve iddianame hazırlar. Tüm bunların sonunda ve kamu davası açar. Bir suçtan kaynaklı herhangi bir zarar varsa, mağdur kişilerin haklarını korumaya yönelik çalışır. Ayrıyeten ölüm vakalarında gerekli kişilere ceset üzerinde adli muayene yaptırır. Gelin hep birlikte savcılık hakkında ki bütün detayları inceleyelim.
Savcı Nedir? Ne İş Yapar?
Suç unsurunu tespit eden savcı, soruşturma ve kovuşturma yapmaktadır. Her ne kadar kanunlara göre savcı devleti temsil etse de devlete karşı soruşturma açabilmektedir. Savcının suç konusunda önemli görevleri olması, adaletin simgesi haline gelmesini sağlamıştır. Savcıların birçok çeşidi bulunmakta olup bağlı oldukları alt kuruluşlar farklıdır.
Kamuyu ilgilendiren suçlarda ihbar veya şikayet olmadan soruşturma başlatabilen savcı, sanıkların sorgulanmasını da sağlamaktadır. Araştırma sonuçlarını takip eden savcı, kanunların verdiği yetkiye dayanarak dosya oluşturmaktadır. Dava konusunun taraftarları hakkında bilgi ve kanıtların toplanmasını sağlayan savcı, adli tıp raporunu da takip etmektedir.
Savcı Nasıl Olunur?
Türkiye’de savcı gibi hukuk alanında çalışan mesleklere büyük saygı duyulmaktadır. Savcı olmak isteyen kişinin 4 yıllık Hukuk Fakültelerinde lisans eğitimi almaları gerekmekte olup Hukuk Mesleklerine Giriş Sınavı’nda başarı elde etmelidir. Adalet Bakanlığı ile ÖSYM tarafından düzenlenen savcılık sınavında başarılı olmak da aranan diğer kriterlerden biridir.
Yazılı ve sözlü sınavda başarılı olan adayları staj süreci beklemektedir. Staj süresi 2 yıl olup ilk sene sonunda adayın savcı olup olamayacağı kararı verilmektedir. Başarılı bir staj dönemi geçiren adaylar, staj sürecini kapsayan bir sınava girmekte ve sınavda başarı elde etmeleri durumunda atamaları gerçekleşmektedir.
Savcı Olmak İçin Hangi Bölüm Okunur?
Savcı olabilmek için öncelikle bir hukuk fakültesi mezunu olmak gerekmektedir. Hukuk fakültesinden mezun olduktan sonra gelen ikinci adım ise Adli Yargı Sınavı’na katılmaktadır. Herhangi bir KPSS puanı ve dil şartı istemeyen bu sınav, tıpkı üniversiteye giriş sınavı gibi ÖSYM tarafından yapılmakta ve tüm hukuk fakültesi öğrencileri, savcılık için istenen şartları yerine getirmeleri halinde bu sınava katılabilmektedirler.
Savcı Maaşları 2023 Ne Kadar?
- Stajyer Savcı Maaşı: 27.400 TL
- Yeni Savcı Maaşı 2023: 37.500 TL
- Cumhuriyet Savcısı Maaşı: 45.500 TL
- 1. Sınıf (1. Kademe) Savcı Maaşları: 53.700 TL – 68.900 TL
Göreve Yeni Başlayan Savcı Maaşı
Adalet Bakanlığı‘na bağlı görevine yeni başlayan savcıların maaşları, son zamanlarda en çok merak edilen konular arasında. Stajyer savcı, görevini başarıyla tamamladıktan sonra ”Savcı” unvanını almaya ve göreve başlamaya hak kazanır.
- Göreve yeni başlayan savcı maaşı yaklaşık olarak 37.500 TL’dir.
Stajyer Savcı Maaşı
Hakimler ve savcılar, zorunlu staj dönemleri süresince “Stajyer Hakim” ve “Stajyer Savcı” olarak faaliyet gösterirler. Bununla birlikte stajyer maaşı kapsamında bir ücret alırlar.
- Stajyer savcı maaşları 2023 yılında ortalama olarak 27.400 TL’dir.
Cumhuriyet Savcısı Maaşı
Cumhuriyet savcıları, normal savcılardan farklı olarak yüksek mahkemelerde görev yaparlar. Diğer görev yapan kişilere göre daha önemli bir rol üstlendikleri için maaşları da oldukça iyi seviyededir.
- Cumhuriyet savcıları ortalama olarak 45.500 TL maaş almaktadır.
- Ancak görev yeri, medeni hal ve diğer faktörlere göre alınacak ücret değişiklik gösterecektir.
İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler: Aşçı Nasıl Olunur? Aşçı Maaşları 2023 Ne Kadar?
Yorum gönder