Kelebek Hastalığı Nedir, Belirtileri Neler, Bulaşıcı Mı?
Kelebek Hastalığı Nedir, Belirtileri Neler, Bulaşıcı Mı?
Lupus( kelebek hastalığı) yani tam adı ile sistemik lupus eritematozus (lupus SLE) tam olarak sebebi bilinmeyen ve kontrol altına alınmadığı taktirde hayati tehlikeye yol açabilen bir hastalık olarak bilinir. Kadınlarda daha sık görülen ve kesin bir tedavi yöntemi bulunmayan lupus (kelebek hastalığı) hakkındaki detayları sizler için haberimizde derledik.
Kelebek Hastalığı Nedir?
Kelebek hastalığı (Lupus), vücut bağışıklık sisteminin kendi doku ve organlarına saldırmasıyla ortaya çıkabilen sistematik bir otoimmün hastalıktır. Lupus, iltihaba sebep olabilir ve bu sebep olduğu iltihap; eklemler, cilt, böbrekler, kan hücreleri, beyin, kalp ve akciğer dahil olmak üzere birden farklı vücut sistemini etkileyebilir.
Lupus hastalığı, vücudun önemli bir yapıtaşı olan kollajene karşı vücudun bağışıklık sistemine saldırması sonucu oluşur. Bazıları enfeksiyonel vasıtasıyla, bazı ilaçlardan ötürü ya da güneş ışığı ile tetiklenebilen kelebek hastalığı geliştirme eğilimiyle doğabilir. Lupus özelinde bir tedavi olmasa da tedaviler belirtileri kontrol etmeye yardımcı olabilir.
Belirtileri Neler?
Lupusun teşhis edilmesi sanıldığı kadar kolay değildir çünkü lupus belirtileri diğer hastalıklarla benzeyebilir. Lupus’un en garanti belirtisi, her iki yanakta açılan bir kelebeğin kanatlarına benzeyen bir yüz döküntüsüdür. Lupus vakalarının hepsinde görülmese de çoğunda kelebek kanatlarına benzer döküntüye rastlanılmaktadır.
Lupus hastalarının yaşadığı belirti ve semptomlar, hastalıktan hangi vücut sistemlerinin etkilendiğine göre değişebilir. Buna görev lupus hastalığının en yaygın belirti ve semptomları şunlardır;
- Ateş
- Halsizlik
- Kurdeşen
- Saç dökülmesi
- Yorgunluk
- Eklemlerde ağrı, sertlik ve şişlik,
- Nefes darlığı
- Göğüs ağrısı
- Gözlerde kuruluk
- Yüz bölgesinde yanakları ve burnu kaplayan kelebek şeklinde döküntü veya vücudun başka yerlerinde kızarıklıklar
- Güneşe maruz kalma ile ortaya çıkan veya kötüleşen cilt lezyonları
- Birey soğuğa maruz kaldığında veya stresli dönemler geçirdiğinde beyaz veya maviye dönen el ve ayak parmakları ile baş ağrısı, kafa karışıklığı ve hafıza kaybı sayılır.
Bulaşıcı Mı?
Kelebek hastalığı (lupus) bulaşıcı bir hastalık değildir. Lupus, otoimmün bir hastalık türüdür yani vücudun kendi dokularına karşı bağışıklık sisteminin yanlışlıkla saldırması sonucu oluşur. Bu sebeple, hastalık bir kişiden diğerine geçmez. Ama, genetik yatkınlık ve çevresel faktörler hastalığın oluşma riskini artırabilir.
Yorum gönder