Sözel Dersler Nasıl Çalışılır? Sözel Dersleri Unutmamak İçin En İyi Yöntemler
Sözel dersleri çoğu öğrenci kolay dersler diye çok fazla üzerinde durmaz, lakin sözel dersler öğrenilmesi kolay olsa da unutulması sayısal derslere göre daha kolaydır. Kimi öğrenci gördüklerini, kimi öğrenci ise duyduklarını daha kolay hatırlar. Sözel dersleri kolay öğrenebilmenin ilk yolu çok kitap okumaktır. Çünkü sözel dersler okuduğunu anlamaya dayalı derslerdir. Peki Sözel Dersleri Unutmamak İçin Nasıl Çalışmalı? Gelin hep birlikte bu sorunun yanıtını öğrenelim.
Sözel Dersler Nasıl Çalışılır?
Sözel dersler, dil becerilerinizi geliştirmeyi amaçlayan derslerdir. Bu dersler genellikle konuşma, dinleme, okuma ve yazma gibi dil becerilerini kapsar. Öğrenciler genellikle bu derslerde gramer kurallarını öğrenir ve dil becerilerini pratik yaparak geliştirir.
Aşağıdaki adımlar sözel derslerde çalışmanıza yardımcı olabilir:
- Öğretmeninizin verdiği tüm ders notlarını dikkatlice inceleyin ve anlamaya çalışın.
- Dersler sırasında dikkatli dinleyin ve not alın. Bu, öğrendiklerinizi daha sonra tekrar etmenizi ve hatırlamanızı kolaylaştıracaktır.
- Derslerinizi anlamaya çalışırken, öğrendiklerinizi uygulamaya çalışın. Örneğin, yeni öğrendiğiniz gramer kurallarını kullanarak cümleler oluşturun veya yeni kelime ve ifadeleri konuşma ve yazışmalarınızda kullanın.
- Derslerinizi tekrar etmek için özetler oluşturun veya arkadaşlarınızla birlikte öğrendiklerinizi tekrar edin.
- Öğrendiklerinizi sınava hazırlanırken özetleyin ve tekrar edin. Bu, sınav sırasında öğrendiklerinizi hatırlamanızı kolaylaştıracaktır.
Sözel Dersleri Unutmamak İçin En İyi Yöntemler
Sözel dersleri kısa sürede ezberleyebildiğimiz gibi kısa sürede de unutabiliriz. Bu nedenle sözel derslere çalışırken ezberlemek yerine öğrenmek daha önemlidir. Bu detay sadece Tarih için değil. Coğrafya ve Edebiyat dersleri içinde geçerlidir.
1- Yazarak çalışın
Yazarak çalışarak sözel konuları aklınıza kazıyabilirsiniz. Sözel konuları yazarak tekrar etmek, özet çıkarmak, özetinde özetini çıkararak en temel bilgilere ulaşmak ve ana bilgiyi kendini notlarınızdan çalışarak öğrenmek en kalıcı öğrenme metotlarındandır.
2- Kodlayarak Öğrenme
Görsel hafıza, okuyarak çalışmaktan daha kalıcı öğrenme şeklidir. Kodlayarak öğrenme şekli en kalıcı öğrenme şekli olarak bilinir. Özellikle Tarih dersinde kodlayarak öğrenme şekliyle uzun yıllar kalıcı öğrenme sağlayabilirsiniz.
Örnek vermek gerekirse:
Balkan Antantı Devletleri: TaYYaR (büyük harfler) Türkiye, Yunanistan, Yugoslavya, Romanya
Atatürk’ün 1. dünya savaşında savaştığı cepheler: SaÇaK…. Suriye, Çanakkale, Kafkas
Sözel dersler nasıl çalışılır sorusuna birkaç öneri ile cevap sunduk. Sunduğumuz önerileri kendi teknikleriniz ve alışkanlıklarınız ile birleştirerek sözel derslerdeki başarınızı artırabilirsiniz. Son olarak konuları unutmamak için belirli zaman aralıklarında tekrarlar yapmanızı ve denemeler ile başarı seviyenizi ölçmenizi de tavsiye ederiz.
Ayrıca Tonguc akademi tarafından hazırlanan videoyu izleyebilirsiniz.
İlginizi Çekebilir 👇
👉 Sınava Nasıl Hazırlanılır? Sınavlarda Başarılı Olmak İçin En Etkili 5 Teknik
Yorum gönder