KYK Yemek Yardımı 2023 Nasıl Alınır? KYK Beslenme Yardımı Kimlere Verilir?
Üniversitelerin açılması ile birlikte KYK yurtları da doldu. KYK yurtlarında kalan öğrencilere Kredi Yurtlar Kurumu tarafından bir çok hak tanınmakta ve hizmet verilmekte. Bu hizmetlerden 2023 yılında KYK Beslenme Yardımı Kimlere Verilir? merak edilmekte. Gelin birlikte KYK Yemek Yardımı 2023 Nasıl Alınır? öğrenelim…
2023 KYK Beslenme Yardımı Kimlere Verilir?
2022-2023 eğitim ve öğretim dönemi başlaması ile birlikte üniversiteyi farklı şehirlerde kazanan öğrenciler KYK da konaklamaya başladı. Bununla birlikte öğrenciler KYK’ nın öğrencilere verdiği hizmetleri merak etmekte. KYK öğrencilere hem barınma hem de beslenme yardımı ve hizmeti vermektedir. KYK beslenme yardımı alabilmeniz için KYK yurtlarında kalıyor olmanız yeterlidir. Yani KYK beslenme yardımı KYK yurtlarında kalan tüm öğrencilere verilir. KYK yurdunda kalıyorsanız otomatik olarak beslenme yardımından faydalanabiliyorsunuz.
KYK Beslenme Yardımı Nedir?
KYK yurtlarında konaklayan öğrenciler için Kredi Yurtlar Kurumu tarafından öğrencilerin dengeli ve ucuz beslenebilmeleri için lokanta-kantin hizmet yerleri mevcuttur. Yemeklerin fiyatı, piyasa fiyatları ortalamasının en az %35 oranında indirimli olmakla beraber mutfak, depo, kullanılan araç gereçler ile malzemelerin kalitesi ve hijyen şartlarına uygunluğu yurt yöneticileri ve diyetisyenler tarafından devamlı kontrol edilmektedir. Öğrencilerimize yemekler çoktan seçmeli olarak verilmektedir.
KYK beslenme-yemek yardımı: KYK yurtlarında kalan öğrencilere verilen yemek yardım parasıdır. Beslenme yardımı KYK yurtlarında sabah ve akşam yemeklerinde geçerlidir. KYK beslenme yardımını geçen tutarda yemek aldığınızda üzerini ödemek zorunda kalırsınız.
Örneğin: Akşam yemeği beslenme yardımı 11 TL siz akşam yemeğinde 20 TL’lik yemek aldığınızda 9 TL’yi ödemek zorunda kalırsınız.
KYK Beslenme Yardımı Nasıl Alınır?
Öğrencilerin KYK beslenme yardımı almak için ekstra bir başvuru ya da işlem yapılmasına gerek yoktur. KYK yurduna kayıt yaptıran tüm öğrenciler beslenme yardımından faydalanabilmektedir.
KYK Beslenme Yardımı 2023 Ne Kadar?
KYK Beslenme Yardımı 2022-2023 yılında:
Kahvaltı için (günlük) | -TL |
Akşam yemeği için (günlük) | -TL |
Toplam günlük yemek yardımı | 60,00 TL |
Toplam aylık yemek yardımı | 1.800 TL |
Geçtiğimiz günlerde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 2022-2023 Eğitim öğretim döneminde beslenme yardımının 750 TL’den 1.800 TL‘ye yükseldiğini açıkladı. Yeni zam ile KYK yurtlarında kalan öğrencilerin günlük beslenme yardımı 60’TL ye yükselmiş oldu. Fakat sabah kahvaltısı ve akşam yemeği için ne kadar ayırıldığı açıklanmadı. İleriki günlerde açıklandığını içeriğimize ekleyeceğiz.
KYK Açılımı Ne Demek?
Açılımı Kredi ve Yurtlar Genel Müdürlüğü olan KYK, Türkiye Cumhuriyeti Gençlik ve Spor Bakanlığı’na bağlıdır. 22 Ağustos 1961 tarihinde kurulan KYK, yüksek öğrenim gören ve özellikle maddi imkanları olmayan öğrencilerin maddi yönden desteklenmesi ve faydalanabilmesi için; tüzel kişiliğe sahip, özel hukuk hükümlerine tâbi özel bütçeli ve sosyal amaçlı hizmet veren bir kamu kurumudur.
KYK bursu ise; Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olan öğrencilerin maddi imkanı olmayanların, ihtiyaçlarını karşılayabilmeleri için ve bununla birlikte normal öğrenim süresi boyunca verilen borç paradır. Yüksek Öğrenim ve Kredi Yurtlar Kurumu (KYK) denilince akla ilk gelen her ne kadar KYK bursu olsa da KYK yurtları da oldukça bilinmektedir. Özel yurtlara nazaran çok daha uygun fiyat ve devlet desteğiyle birlikte üniversite öğrencilerinin girmek için can atıp sırada bekledikleri yurtlardır. Devlet çatısı altında açılan Kredi ve Yurtlar Kurumu kısaca KYK, çalışanları da memur statüsünde yer almaktadır.
KYK Görevleri Nelerdir?
- Yurt ihtiyacını belirlemek, yurtların her türlü ihtiyacını temin etmek, yurtların sevk ve idaresini yapmak, öğrencilerin iaşe, ibate ve sosyal ihtiyaçlarının karşılanması için yurt alanlarında ilgili düzenlemeleri yapmak,
- Yurtlarda barınacak öğrencilerin başvuru, değerlendirme, kayıt ve kabulüne ilişkin esasları belirlemek ve uygulamak, yurtlarda kalan öğrencilerin sosyal, sağlık, kültürel ve eğitim ihtiyaçlarını sağlamak ve ilgili kurumlarla işbirliği yapmak,
- Yurt hizmetlerini sınıflandırmak, standartlarını belirlemek ve bunların ücret tarifelerini tespit etmek,
- Yurt hizmetinden faydalananlar ile hizmet sunucuları arasında doğabilecek ihtilafların çözümüne yönelik usul ve esasları belirlemek,
- Yurtların ilgili mevzuat düzenlemelerine uygun bir şekilde kullanıma hazır bulundurulmasını sağlamak,
- Yurt ve tesislerde konaklayacaklarla ilgili usul ve esasları belirlemek, ikili anlaşmalar gereği eğitim ve öğretim görmek üzere ülkemize gelen diğer ülke öğrencilerinin yurtlardan yararlandırılmasına ilişkin işlemleri yürütmek,
- Öğrenci disiplin işlemleri ile ilgili işlerin mevzuat hükümlerine uygun olarak yürütülmesini sağlamak,
- Öğrencilerin beslenme hizmetlerine ilişkin esasları belirleyerek uygulanması için gerekli tedbirleri almak,
- Yurt dışında öğrenim gören Türk vatandaşı öğrencilerin kredi, burs ve barınma işlemlerini yürütmek,
- Öğrencilerin desteklenmelerine ilişkin politikaların tespiti amacıyla gerekli çalışmaları yapmak,
- Öğrencilere verilecek öğrenim kredisi ve burslar ile kredi borcunun tespiti, takibatı ve tahsilâtı ile kredi teminatına ilişkin usul ve esasları belirlemek, kredi ve burs başvurularının alınması ve değerlendirilmesi ve ödeme işlemlerinin yapılmasını sağlamak,
- Öğrencilere verilmek üzere yapılacak bağış ve hibelere ilişkin usul ve esasları belirlemek, burs veren kurumlarla koordinasyonu sağlamak,
- İhtiyaç sahibi öğrencilere barınma ve beslenme yardımı yapılmasına ilişkin iş ve işlemleri yürütmek,
- Vergi muafiyeti tanınan vakıflar ve kamu yararına çalışan derneklere ait yükseköğrenim yurtlarında barınan öğrencilere yapılacak beslenme ve barınma yardımına ilişkin usul ve esasların belirlenmesine ilişkin iş ve işlemleri yapmak,
- 16/8/1961 tarihli ve 351 sayılı Kanunda Bakanlığa verilen görevleri yerine getirmek,
- Bakan tarafından verilen diğer görevleri yapmak.
KYK Hakkında Bilinmesi Gerekenler
Yurt başvuruları ne zaman ve nasıl yapılır?
İlk kayıt ücreti nedir ve bu ücret ne kadardır?
Daha önce lisans eğitiminde yurtta kalan öğrenci ikinci lisans eğitimine başladığında yurt başvurusu yapabilir mi ve fazladan ücret öder mi?
İlk kayıt ücretini yatırdıktan sonra yapılması gereken işlemler nelerdir?
Yurtta kalmaya hak kazanan ve ilk kayıt ücretini yatırarak onay işlemini yapan bir öğrencinin kaç gün içerisinde yurt müdürlüğüne başvurup işlemlerini yerine getirmesi gerekmektedir?
İlk kayıt ücretini yatırdıktan sonra taahhütname onayı yapmayan ve yurtta kalmak istemeyen öğrenci ne yapmalıdır?
Yurtta barınma hakkı kazanan ancak yurtta kalmak istemeyen öğrenciler ne yapmalıdır?
Yurt yerleştirme işlemi yapılıp kayıt yaptırmayan öğrenciler seneye tekrar yurt başvurusu yapabilirler mi?
Yedek sırada yurt hakkı bekleyen ama farklı bir ilde bulunan bir öğretim programında öğrenim görecek öğrenciler yeniden yurt başvurusu yapabilirler mi?
İlk kayıt ücretini yatıran ancak taahhütname onayı yapmayan öğrencilerin ne yapması gerekmektedir?
KKTC’ de öğrenim gören öğrenciler yurt başvurusu yapabilir mi?
Ücretsiz barınma hakkı olan öğrenciler kimlerdir?
Başvuru sonuç ekranında yedek sırada olduğu belirtilen öğrencilerin yapması gereken işlem nedir?
Öğrencilerin bir eğitim-öğretim döneminde kaç gün izin hakkı bulunmaktadır?
Yurt ücretleri ne zaman ödenmelidir?
Kaydı silinen öğrencilerin güvence bedeli iade işlemleri nasıl yapılmaktadır?
Kaydı silinen ve yeniden başvuru yapmak isteyen öğrencilerin ödeyecekleri ücret ne kadardır?
Erasmus veya Farabi ile yarım veya tam dönem farklı bir üniversitede eğitim görecek öğrencilerin ne yapması gerekmektedir?
Yurtlarda barınma şartları nelerdir?
Hatalı başvuru durumunda yapılması gereken işlemler nelerdir?
İlginizi Çekebilir 👇
👉 KYK Yurt Nedir, Açılımı Ne Demek? KYK Kimler Başvurabilir?
👉İlk Defa KYK Yurdunda Kalacak Öğrenciler İçin İhtiyaç Listesi
Bizi Takip Edin: Öğrenci Gazetesi
Yorum gönder