ABD’li Mark Dickey Morca Mağarasından Kurtarıldı, Morca Mağarası Nerede?

morca

ABD’li Mark Dickey Morca Mağarasından Kurtarıldı, Morca Mağarası Nerede?

ABD’li Mark Dickey Morca Mağarasından Kurtarıldı, Morca Mağarası Nerede?

Mersin’deki Morca Mağarası’nda araştırma yaparken yaklaşık bin metre derinlikte mide kanaması geçiren ABD’li mağaracı Mark Dickey, 10 gün süren kurtarma operasyonu sonrası kurtarıldı.

Mark Dickey Konuşması

“Bu o kadar ciddi değil diye düşündüm. Tamam biraz kan var ama bu bakteriyel bir şey. Bir enfeksiyon sadece diye düşündüm. Sonra kan kusmaya başladım ve gidere daha fazla kan gelmeye başladı. Daha sonra bilincim gidip gelmeye başladı ki o noktada, Öleceğim herhalde diye düşündüm”

ABD'li Mark Dickey Morca Mağarasından Kurtarıldı, Morca Mağarası Nerede?

Dickey hayatını kurtaran şeyin nişanlısının mağara yüzeyi ile bulunduğu derinlik arasında yaptığı “inanılmaz” iniş çıkış olduğunu söyledi. Türk kurumların ve yetkililerin hızlı müdahalesini de etken olarak saydı.

Nasıl Kurtarıldı?

Dickey’in ekip arkadaşlarından biri, yetkililerden yardım istemek için mağaranın içerisinde, hastalandığı yerin 500 metre ilerisindeki 7-10 saat arasındaki mesafedeki sabit telefon hattına ulaşabilmek için uğraştı. Dickey’in nişanlısı Jessica ile diğer ekip arkadaşları, yardım gelene kadar kendisini iyi hissetmesi için yardımcı oldular.

3 Eylül’de telefona ulaşan ekip arkadaşı, yetkililerden yardım talep etti. Yardım çağrısı üzerine bölgeye AFAD, AKUT ve UMKE ekipleri sevk edildi. Bölgeye Bulgaristan, İtalya, Hırvatistan, Polonya ve Macaristan’dan da kurtarma ekipleri de gitti. ABD Ulusal Mağara Kurtarma Komisyonu’nun deneyimli eğitmeni olan Dickey’e 4 Eylül’de doktorlarında içerisinde olduğu ilk ekip ulaştı.

morca2

1040 metre derinlikte Dickey’ nin tedavisine başlandı ve 4 ünite kan verildi. Tedaviye olumlu yanıt veren Dickey, kendine geldi. AFAD, AKUT ve UMKE ile yurt dışından gelen 192 kişilik profesyonel kurtarma ekipleri, Toros Dağı’nın 2 bin 100 metre yüksekliğindeki mağara girişinde kamp kurdu.

Kan verilip serum bağlanan Dickey, doktorların da onayı ile 9 Eylül’de çıkışa hazırlandı. 7 ayrı bölüme ayrılan mağarada sedye ile adım adım taşınan Dickey, bu gece yarısı mağaradan çıkarıldı. Bölgede bekleyen sağlık ekibi tarafından muayene edilen Dickey, helikopter ile Mersin Şehir Hastanesi’ne sevk edildi.

Morca Mağarası Nerede?

Morca Düdeni, Taşeli Mağaralarının Araştırılması Projesi kapsamında ASPEG(Anadolu Speleoloji Grubu Derneği) ve beraberindeki yerli yabancı mağaracılar tarafından 2012 yılında keşfedildi. Ülkenin en derin mağaralarını barındıran Anamur ilçesinde, Çukurpınar Mağarası (-1196 metre) ve Peynirlikönü Mağarası (-1429 metre) ile aynı jeolojik formasyonda yer alıyor.

Morca, Türkiye’nin en derin mağaralarından Çukurpınar Mağarası’nın doğusunda, kuş uçuşu 4,6 kilometre uzaklıkta ve Taşeli (Taşların Evi) adı verilen yüksek bir plato olan Orta Toros Dağları’nda bulunuyor.

morca3

Türkiye, Bulgaristan, Lübnan ve ABD’den otuz bir mağaracı, 2019 yılında Morca Mağarası’nı keşfetmek için otuz gün çalıştı ve -1.210 metreye kadar ulaştı. Orta Toroslar’daki Morca, Türkiye’nin üçüncü en derin mağarası konumuna geldi.

Yorum gönder