Aynı Anda İki Üniversite Okunur mu? Aynı Anda İki Üniversite Okuma Şartları Nelerdir?

ayni anda iki universite okunur mu ayni anda iki universite okuma sartlari nelerdir

Aynı Anda İki Üniversite Okunur mu? Aynı Anda İki Üniversite Okuma Şartları Nelerdir?

Aynı Anda İki Üniversite Okunur mu? Aynı Anda İki Üniversite Okuma Şartları Nelerdir? Üniversite  öğrencilerin en çok merak ettiği sorulardan biride aynı anda iki üniversite okumak, aynı anda okunabilecek bölümler, aynı anda açıktan 2 üniversite okunur mu? gibi sorulardır. Gelin birlikte tüm merak edilenleri öğrenelim…

Aynı Anda İki Üniversite Okunur mu?

ayni anda iki universite okunur mu

Üniversiteye yeni başlayan ya da hali hazırda üniversite öğrencisi iken aynı anda 2 üniversite okunur mu? merak edenler için yazımızda tüm detayları derledik. Öncelikle belirtelim ki; YÖK tarafından 10 Şubat 2016 tarihinde alınan karar neticesinde; aynı anda aynı düzeyde örgün iki yükseköğretim programına kayıt yaptırılamayacağı ancak örgün eğitimle beraber açıköğretim ile uzaktan öğretim programlarına kayıt yaptırabileceğine karar verilmiştir.

Daha açıkça anlatacak olursak; Bu karar doğrultusunda;

– ÖSYS kılavuzunda yer alan programlarda aynı seviyede iki örgün programa kayıt yaptırılamaz. Örneğin, örgün eğitimde bir üniversitede Makine Mühendisliği Bölümü okurken öğrenci başka bir yükseköğretim kurumunda veya aynı üniversitede örgün lisans programına kayıt yaptıramaz. Aday hangi programda eğitimine devam etmek istiyorsa diğerinden kaydını sildirmek zorundadır.

– ÖSYS kılavuzunda yer alan programlarda farklı seviyede iki örgün programa kayıt yaptırılabilir. Örneğin, örgün eğitimde bir üniversitede lisans düzeyinde İnşaat Bölümü eğitime devam ederken başka bir üniversitede veya aynı yerde örgün bir ön lisans programına kayıt yaptırılabilir.

– ÖSYS kılavuzunda yer alan programlarda örgün bir programa kayıtlı iken, herhangi bir üniversitesinin açıköğretim ön lisans veya lisans programına kayıt yaptırılabilir.

– Bir üniversitede örgün eğitimine devam eden öğrenciler eğitimine devam ettiği veya başka bir üniversitede açılan uzaktan eğitim ön lisans veya lisans programlarına kayıt yaptırabilir.


Açıköğretim Fakültesi İçin Sınava Girmeye Gerek Var Mı?

acik ogretim universitesi icin sinava girmeye gerek var mi

ÖSYM tarafından hazırlanan ve gerçekleştirilen üniversite sınavlarına girdikten sonra sınav sonucunuz açıklanır. Sonucun açıklandığı tarihten 2 yıl sonrasında kadar geçerliliği olur. Siz ana puanınızla örgün öğretim olarak herhangi bir üniversiteye yerleşebilirsiniz. 2 yıl içerisinde de AÖF bürolarına başvurarak, ikinci üniversite için kayıt yaptırabilirsiniz. Her ne kadar üniversite puanınızın 2 yıl geçerliliği olsa da bazı bölümlerin sınavsız aldığı görülür ve bu nedenle AÖF bürolarına başvurduğunuzda, sınav sonucunuzun açıklamasının üzerinden 2 yıl dahi geçmiş olsa da size uygun olan bölüm seçenekleri sunulur.

Bunun yanı sıra örgün öğretime devam eden üniversite öğrencileri, ikinci üniversiteyi okumak istemeleri durumunda çoğu dersten muaf olurlar. Böylelikle ikinci üniversite kısa süre içerisinde sonlanabilir ve böylelikle kısa süre içerisinde diplomanızı alabilirsiniz. Bunun yanı sıra aynı anda iki üniversite okumak isteyen öğrenciler için farklı bir seçenek daha vardır. Peki, söz konusu farklı seçenek nedir?


Aynı Anda Lisans ve Önlisans Okunur Mu?

ayni anda lisans ve onlsans okunur mu

“Aynı anda iki üniversite okunur mu?” sorusu kadar, “aynı anda lisans ve önlisans okunur mu?” sorusu da sıklıkla sorulan sorular arasında yer alır.

ÖSYM 2016 yılında her ne kadar iki üniversite okunması konusunda engel bir karar almış olsa da günümüz şartlarında hem lisans hem de önlisans olarak eğitim görebilmek mümkündür. Bu nedenle AÖF kaydına sıcak bakmayan öğrenciler, lisans dönemleri devam ederken, aynı anda herhangi bir önlisans bölümüne kayıt gerçekleştirebilirler. ÖSYM kayıt prosedüründe “farklı iki seviye örgün öğretime kayıt olunabilir” şeklinde bir ibareye yer verir. Bu ibare ise hem lisans hem de önlisans olarak iki farklı bölüm okuyabileceğiniz anlamına gelir.

Aynı Anda Önlisans ve Lisans Okunabilir Mi? Aynı Anda Önlisans ve AÖF Okunabilir Mi?
“Aynı anda iki üniversite okunur mu?” sorusunun cevabı yalnızca lisans okuyan öğrencileri kapsamaz. Aynı zamanda önlisans okuyan öğrencileri de kapsar.

Önlisans okuyan bir üniversite öğrencisi öğretim süreci devam ederken, herhangi bir lisans bölümüne de kayıt yaptırabilir. ÖSYM bu konuda herhangi bir engel beyan etmemektedir. Bununla birlikte önlisans okuyan bir öğrencinin aynı zamanda AÖF önlisans ya da lisans bölümlerinden herhangi birine kayıt yaptırması da mümkün olur.


👉Yaz Okulu Açan Üniversiteler 2023

Yorum gönder