Bilgisayardaki Anakarta RAM Nasıl Kurulur? RAM Takma İşlemi Nasıl Yapılır?
Bilgisayardaki Anakarta RAM Nasıl Kurulur? Anakarta RAM takma işlemi nasıl yapılır? adım adım anlatım yazımızın içeriğinde sizlerle.
Bilgisayardaki Anakarta RAM Nasıl Kurulur?
RAM veya Rastgele Erişim Belleği, PC yapınıza yüklemeniz gereken çok önemli bir bileşendir. Farkında olmayanlar için, RAM geçici olarak veri depolamak için kullanılır ve bilgisayarınızın sorunsuz çalışmasına yardımcı olur. Bilgisayarı kapattığınızda RAM, içinde depolanan tüm verileri kaybeder. Temel bilgiler dışında, PC yapınızdaki bir ana karta RAM çubuklarını nasıl takacağınızı öğrenmek için buradasınız.
Bir ana karta RAM takmak nispeten basit bir işlemdir ve mevcut bir yapının RAM’ini yükseltiyorsanız bilgisayarınızın ömrünü uzatmaya yardımcı olabilir. Bununla birlikte, zaman kaybetmeyelim ve ana kartınıza verimli bir şekilde RAM takmayı öğrenelim.
Bu yazımızda, RAM’i takmanız gereken bellek yuvalarını belirlemenize yardımcı olacağız. İlk kez bilgisayar kuracak olan birçok kişinin birincil endişesi olan RAM çubuklarınızı bellek yuvalarıyla tam olarak nasıl hizalayacağınızı açıklayacağız. Bununla birlikte, kurulum sürecinden önce dikkat etmeniz gereken her şeye bir göz atalım.
RAM Takmadan Önce Dikkat Edilmesi Gerekenler
DDR4’ten çok daha hızlı olan DDR5 RAM desteğine sahip Z690 ve Z790 gibi birçok Intel Raptor Lake ve Alder Lake anakart vardır . Ayrıca, AMD’nin en yeni nesil Ryzen 7000 CPU’ları ve AM5 anakartları yalnızca DDR5 belleği destekler. Açıkça DDR4 bellekten ilerliyorlar, ancak Intel size hâlâ DDR4 ve DDR5 arasında bir seçim sunuyor . Bununla ilgili daha fazla bilgiyi özel Intel 13. Nesil i-13900K incelememizde okuyabilirsiniz .
RAM Çubuklarınızın Çift veya Dört Kanallı Yapılandırmada Çalıştığından Emin Olun Ardından, RAM satın alırken aynı modüllerden en az ikisini aldığınızdan emin olun . Daha da fazla bellek takmayı planlıyorsanız, kaç tane kullanılabilir yuvanız olduğunu kontrol etmek için anakart kılavuzunuza bakın ve çift sayıda RAM çubuğu satın alın – 2 veya 4. En iyi DDR4 RAM çubuklarının bir listesini derledik . hemen şimdi iş istasyonunuz veya oyun PC’niz için satın alabilirsiniz. En uygun kurulumda size rehberlik etmek için anakartlar bazen DIMM yuvalarına da renk kodu verir.
Bilgisayarınızda neden tek sayıda RAM çubuğu kullanmamanız gerektiğine gelince, bunun nedeni, bunların en uygun yapılandırmada çalışmamasıdır. RAM’i her zaman Çift veya Dört Kanallı yapılandırmayı destekleyecek şekilde kurmalısınız . Çift kanalın tek kanala göre avantajlarını anlamak için kılavuzumuzu inceleyin . Bu nedenle, aynı RAM çubuklarından (aynı gecikme sürelerine ve frekanslara sahip) iki tane veya birden çok RAM modülüne sahip bir bellek kiti satın almanız önerilir.
Anakarta RAM Çubukları Nasıl Takılır
Not : PC bileşenlerinizin statik hasar görmesini önlemek için, anti-statik bir bileklik kullanmanızı ve kendinizi topraklamanızı öneririz. Ayrıca vücudunuzdaki statik elektriği boşaltmak için metal bir nesneye dokunabilirsiniz.
1. Öncelikle RAM çubuklarınızı ve anakartınızı hazırlayın. Bu eğitim sırasında anakartı kutusunun üzerine koymalısınız. Mevcut yapınızı yükseltiyorsanız, işlemi başlatmak için bilgisayar kasasını yatay olarak konumlandırın.
2. Ardından, ana kartınızdaki RAM yuvalarını bulun. Genellikle anakart üzerindeki CPU soketinin sağında bulunurlar. Bu yuvalarda ayrıca not edebileceğiniz etiketler bulunur. Ardından, optimum çift kanal veya dört kanal desteği için hangi RAM yuvalarının kullanılacağını doğrulamak için ana kartınızın kılavuzuna bakın . Temel olarak, iki veya dört RAM çubuğunuz varsa, bunları çift veya dört kanallı belleği destekleyen belirli yuvalara takmak en iyi performans gösteren yapılandırmadır.
Not : Anakart kılavuzunuzla uygun kurulum yuvalarını doğrulamadan asla birden fazla RAM takmayın. Aksi takdirde, daha yavaş tek kanallı bir yapılandırmada çalışırlar.
3. Ardından, ana kartınızdaki RAM yuvalarını açmanız gerekir. Bunu yapmak için, RAM yuvanızın tırnaklarına dışarı doğru bastırın , böylece açılırlar (aşağıdaki resimde gösterildiği gibi). Çok fazla baskı uygulamayın ve RAM yuvası tırnaklarını kırmamaya dikkat edin. Birçok modern anakartta, RAM sekmesinin yalnızca bir tarafı açılma eğilimindedir.
4. Ardından, RAM modülünü yuvayla hizalayarak hangi yöne takılacağını görsel olarak anlayın. DDR4 veya DDR5 olsun, tüm RAM modüllerinin ortasında bir çentik vardır, bu da bellek çubuklarını yalnızca tek yönde takabilmenizi sağlar . Artık sadece çentiği hizalamanız değil, aynı zamanda RAM’in yuvanın her iki tarafındaki boşluklara rahatça oturduğundan emin olmanız gerekir.
5. Şimdi RAM’inizi (tamamen itmeden) yuvaya yerleştirin. Yerleştirmenin doğru olduğunu hissettiğinizde, her iki başparmağınızı da alın ve RAM modülünün zıt uçlarına hafifçe bastırın . RAM, yuvaya bastıracak ve daha önce açtığımız sekmeler artık otomatik olarak kapanarak bellek modülünü yerine kilitleyecektir. Sekmeler kapandığında ve RAM modüllerinin tamamı mükemmel şekilde takıldığında bir tıklama sesi duyacaksınız.
6. Ardından, diğer tüm RAM modülleriniz için bu adımları tekrarlayın. Yönlendirme doğru olduğu sürece RAM çubuklarınız yuvalara sıkıca oturmalıdır. Ve işte! RAM’i anakartınıza başarıyla yüklediniz.
Bilgisayarıma yeni RAM takabilir miyim?
Yeni RAM’iniz ana kartınızla uyumluysa, o zaman evet, yeni RAM modüllerini takabilir ve PC yapısına yeni bir soluk getirebilirsiniz. Yine de, her yeni bileşen takıldığında anakartınız tarafından otomatik olarak bir BIOS sıfırlamasının tetiklendiğini unutmayın.
RAM Montaj İşlemi Öncesinde Yapılması Gerekenler
Bilgisayarınıza RAM Montajı yapmak istiyor ve nasıl yapacağınızdan bir haberseniz yazımızın devamını okuyarak montaja öyle başlamalısınız. Öncelikle yapmanız gereken elektrik sistem ve bileşenlerine zarar vermeden nasıl montaj yapmalısınız bunu bilmeniz gerekmektedir. Bunun önüne geçebilmek öncelikle için sistem üzerindeki ya da çevrenizdeki boyasız metal bir alana dokunarak vücudunuzdaki statik elektriğin boşaltın. Eğer mümkünse ESD (elektro statik deşarj) bilekliklerinden kullanırsanız daha sağlıklı bir montaj yapış olursunuz.
Bu yöntemlerden herhangi birini kullanarak elektrostatik elektriğin boşaltılması sonrasında bellek takma işlemine geçmeye hazır hale gelmişsinizdir. Bellek modülünde zarar oluşmasını önlemek için, altın renkli modül temas noktalarına ya da üzerinde bulunan yonga gibi bileşenlere dokunmamaya dikkat ediniz. En uygun tutuş şekli aşağıdaki resimde de görüldüğü şekilde belleğin kenarlarından tutulmasıdır.
RAM Nedir?
Bilgisayarlar için en önemli parçalardan olan RAM açılımı Random Access Memorydir. Bir bilgisayarın çalışması için gerekli olan bir depolama şeklidir. Bununla birlikte yine bilgisayar için oldukça önemli bir elektronik bileşen ve CPU’nun hali hazırda çalışma verilerini geçici olarak depolamak için kullanılmaktadır. RAM genel olarak Akıllı telefonlar, PC’ler, tabletler, sunucular vb. gibi her türlü bilgi işlem cihazında bulunabilir.
Oldukça hızlı olmasına rağmen sadece yalnızca sistem açıkken çalışır, RAM’de depolanan bilgiler bilgisayar kapanır kapanmaz silinir. “Geçici Bellek” veya “Geçici Depolama” olarak da bilinmesinin sebebei de budur. Bu durum, onu PC’nizin sabit sürücüsünden (HDD) veya katı hal sürücüsünden (SSD) çok farklı kılar.
RAM’in Özellikleri Nelerdir?
RAM’in özelliklerini en iyi tanımlayan noktalar aşağıdaki şekildedir:
- RAM geçici bir bellektir, yani verilerin kalıcı olarak depolanmasına izin vermez. Kısa süreli bir bellektir, çünkü yalnızca bir işlemcinin ihtiyaç duyduğu miktarda veriyi tutar. Örneğin oyun oynuyorsanız, gerekli tüm veriler sabit diskten RAM’e yüklenir ve oyunu kapattıktan sonra işlemci diğer görevlere geçer.
- Verileri okumak/yazmak için geçen süre, verilerin RAM’deki fiziksel konumuna bağlıdır.
- CPU’nun dahili bir parçasıdır.
- RAM’in boyutu, fiziksel olarak ve depolama alanında çok küçüktür.
- Herhangi bir bellek hücresine rastgele erişebiliriz.
- RAM, metal oksit-yarı iletken bellek hücrelerine sahip Entegre Çiplerin veya IC’lerin geliştirilmiş bir halidir.
RAM Türleri Nelerdir?
Genel olarak bilgi işlem cihazlarında kullanılan iki tür RAM vardır. Aşağıda bu RAM çeşitlerinin detaylarını aşağıda bulabilirsiniz.
SRAM (Static Random Access Memory)
DRAM (Dynamic Random Access Memory)
1. SRAM
Statik kelimesi, verilerin bellekte kaldığını, ancak yalnızca güç kaynağı açık olana kadar kaldığını belirtir. Ayrıca, 6 transistörlü ve kapasitörsüz bir çiptir. SRAM, aynı depolama miktarı için DRAM’den daha fazla yonga kullanır. Dolayısıyla üretim maliyeti bir DRAM’den daha fazladır.
Ayrıca hızlı erişim süresi nedeniyle önbellek olarak SRAM kullanılmaktadır. SRAM’ın özelliklerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- D tipi parmak arası terliklere benzer devreler içerir.
- Pahalıdır.
- Daha fazla güç gerektirir.
- Güç kaynağı açık olana kadar içerik güvenli kalır.
- DRAM’den daha hızlı erişim süresi vardır.
- Tek bir çipte çok fazla veri depolanamaz, bu nedenle daha fazla çip gerektirir.
- Isı üretimi daha fazladır.
- Hızlı erişimi nedeniyle önbellek görevi görür.
- Tekrar tekrar yenilemeye gerek yoktur.
2. DRAM
Bu hafızada, verileri depolamak için tekrar tekrar yenilenemiz gerekir. Bu görevi, verileri birçok kez yeniden yazan yenileme devresine bellek yerleştirerek gerçekleştirir. Sadece bir transistör ve bir kapasitörden oluşur. DRAM’ın özelliklerini aşağıdaki şekilde sıralayabiliriz:
- Verileri tutan kapasitörlerden oluşur ve bu nedenle birkaç kez yenilemeniz gerekir.
- Ucuzdur.
- Daha az güç gerektirir.
- Verileri korumak için her milisaniyede bir yeniden şarj edilmesi veya yenilenmesi gerekir.
- SRAM’den daha yavaş erişim süresine sahiptir.
- Tek bir çip üzerinde birçok bit depolayabilir.
- Daha az ısı üretimi sağlar.
- Ana bellek görevi görür.
- Boyut olarak daha küçüktür.
RAM İle İlgili Sık Sorulan Sorular (SSS)
1. Kısaca RAM nedir?
2. RAM’in diğer adları nelerdir?
3. Geçici bellek nedir?
4. RAM türleri nelerdir?
5. SRAM ve DRAM’in kullanımı nasıldır?
6. ROM’un tam açılımı nedir?
7. En iyi RAM türü var mıdır?
8. DDR2. DDR3. veya DDR4? En hızlısı hangisi?
9. Bilgisayar RAM olmadan çalışır mı?
10. Ne kadar RAM’im olduğunu nasıl öğrenebilirim?
11. VRAM Nedir?
12. RAM’de Mhz nedir?
13. RAM soğutucu nedir?
14. RAM nasıl temizlenir?
15. RAM hangi donanımlarla uyumlu olmalıdır?
👉 Google Chrome’da Bildirimler Nasıl Kapatılır?
Bizi Takip Edin: Öğrenci Gazetesi
Yorum gönder