Amerika Birleşik Devletleri Hangi Kıtada?

amerika birlesik devletleri hangi kitada

Amerika Birleşik Devletleri Hangi Kıtada?

Amerika Birleşik Devletleri, Kuzey Amerika kıtasının orta kısmında yer alır ve 50 eyaletten oluşan federal bir cumhuriyettir. ABD ayrıca başkent olan Washington DC’den, kendi kendini yöneten 5 büyük bölgeden ve birkaç mülkten oluşur. ABD’nin yüzölçümü 3,8 milyon mil karedir ve 2017’de nüfusun 325.365.189 olduğu tahmin edilmektedir.

Bağımsızlık Tarihi

Amerika Birleşik Devletleri, İngiliz egemenliği altında bulunan ve 1776 yılında bağımsızlığını kazanan 13 koloni tarafından kurulmuştur. 13 koloni arasında New York eyaleti, New Hampshire eyaleti, Massachusetts Körfezi eyaleti, New Jersey eyaleti, Rhode Island kolonisi, Connecticut kolonisi, Delaware kolonisi, Carolina eyaleti, Georgia eyaleti, Maryland eyaleti, Virginia Dominion ve kolonisi, Pennsylvania eyaleti ve Kuzey ve Güney Carolina’nın bölünmüş eyaletleri.

İlgili; Amerika Birleşik Devletleri Bir Ülke Mi, Kıta Mı?

Eyaletler Ve Bölgeler

Federal bölge, 48 eyaletle birlikte bitişiktir ve Kuzey Amerika’da bulunurken, Hawaii, Pasifik Okyanusunda bulunan farklı Adalardan oluşur ve Alaska eyaleti, Kuzey Amerika’nın Kuzeybatı bölgesinde yer alır. Alaska, 663.268 mil kare alana sahip en büyük eyalettir. ABD’nin toplam 16 bölgesi var, ancak yalnızca beşinde kalıcı oturma izni var ve geri kalanında yerleşim yok. Bölgeler arasında Porto Riko, Palmira Atolü, Jarvis Adası, Kuzey Mariana Adaları, Midway Atolü, Bajo Nuevo Bankası, ABD Virjin Adaları, Serranilla Bankası, Amerikan Samoası, Baker Adası, Guam, Johnston Atolü, Howland Adası, Kingman Resifi, Wake Ada ve Navassa Adası.

ABD Ekonomisi

ABD, nominal GSYİH açısından dünyada birinci sırada yer alan ve SAGP’de ikinci sırada yer alan karma bir ekonomiye sahiptir. ABD, para birimi olarak ABD dolarını kullanır ve uluslararası pazarlarda küresel olarak standart para birimi olarak yaygın şekilde kullanılır. ABD, ekonomisini destekleyen doğal kaynakların en yüksek ikinci toplam tahmini değerine sahiptir. Amerika Birleşik Devletleri, küresel doğal gaz ve petrol üretiminde üçüncü, uçak imalatında ise liderdir. Dünyanın en büyük 500 endüstrisinden 134’ünün merkezi ABD’de bulunuyor. ABD’deki başlıca endüstriler arasında otomobiller, petrol, çelik, havacılık, inşaat makineleri, elektronik, kimya, telekomünikasyon, madencilik ve kereste bulunmaktadır. ABD, gelişmiş ülkeler arasında zengin ve fakir arasındaki gelir farkının en yüksek olduğu ülke. ABD, G-7 ülkelerinin bir üyesidir, ve araştırmaya en çok yatırım yapan ülkelerden biridir. Dünyanın en büyük borsası, halka açık şirketin menkul kıymetlerinin değerine göre New York Borsası’dır.

Kuzey Amerika

Kuzey Amerika, Kuzeybatı yarımkürede bulunur ve zaman zaman Amerika kıtasının bir alt kıtası olarak kabul edilir. Kıta, Dünya kara kütlesinin% 4,8’ini kapsayan 9.540.000 mil karelik bir alana sahiptir. Saint Pierre ve Miquelon, Kanada, Grönland, Bermuda ve Amerika Birleşik Devletleri Kuzey Amerika’yı oluşturur. Kıta, Asya ve Afrika’dan sonra bölgelere göre dünyanın üçüncü büyük kıtasıdır. Amerika, adını 1497 ile 1502 yılları arasında Güney Amerika’yı keşfeden İtalyan kaşif Amerigo Vespucci’den almıştır. Panama Kıstağı, Kuzey Amerika’yı Güney Amerika’ya bağlar. 2016’da Kuzey Amerika’nın kişi başına düşen GSYİH’si 41.830 dolardı ve bu da onu dünyanın en zengin kıtası yapıyor.

Yorum gönder