Büyük Menderes Deltası Nerede? Büyük Menderes Deltası Koruma Altına Alındı Mı?

Ekran goruntusu 2023 08 11 123638

Büyük Menderes Deltası Nerede? Büyük Menderes Deltası Koruma Altına Alındı Mı?

Büyük Menderes Deltası Nerede? Büyük Menderes Deltası Koruma Altına Alındı Mı?

Dilek Yarımadası’ndaki Menderes Deltası adına, yayımlanan Resmi Gazete’de önemli bir gelişme yaşandı. Bu gelişmeyle birlikte Büyük Menderes Deltası için bazı yasaklar getirildi. Peki Büyük Menderes Deltası nerede?, Büyük Menderes Deltası koruma altına alındı mı?

Büyük Menderes Deltası Nerede?

Büyük Menderes Deltası, Türkiye’nin batısında, Aydın ilinin Söke ve Didim ilçeleri arasında yer alan bir sulak alandır. Büyük Menderes Nehri’nin Ege Denizi’ne döküldüğü yerde oluşan deltada, birçok lagün, tuzlu bataklık ve çamur düzlüğü bulunur. Deltanın doğusunu Eski Söke-Didim karayolu, kuzeyini ise Dilek Yarımadası sınırlar.

Büyük Menderes Deltası, içerdiği zengin biyolojik çeşitlilik, nesli tükenmek üzere olan canlılar ve endemik türler nedeniyle ulusal ve uluslararası öneme sahip bir alandır. Deltada 250’den fazla kuş türü, 30’dan fazla memeli türü, 40’tan fazla sürüngen türü ve 20’den fazla balık türü yaşar. Ayrıca deltada 804 bitki türü belirlenmiştir ve bunlardan altısı sadece burada görülür.

Büyük Menderes Deltası Nerede? Büyük Menderes Deltası Koruma Altına Alındı Mı?


Büyük Menderes Deltası Koruma Alanı Oldu!

Büyük Menderes Deltası, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın imzasıyla kesin korunacak hassas alan olarak ilan edildi. Bu kararla birlikte, Söke ve Didim ilçeleri arasında yer alan ve 24 bin 627 hektarlık bir alanı kapsayan Büyük Menderes Deltası’nda birçok faaliyet yasaklandı.

Büyük Menderes Deltası, Korunan Alanların Tespit, Tescil ve Onayına İlişkin Usul ve Esaslara Dair Yönetmelik kapsamında koruma altına alındı. Bu yönetmelik, doğal ve kültürel değerleri korumak, sürdürülebilir kullanımını sağlamak ve gelecek nesillere aktarmak amacıyla hazırlandı.

Buna göre, Büyük Menderes Deltası’nda inşaat yapmak, kum çıkarmak, atık bırakmak, akarsu yatağını değiştirmek gibi faaliyetler yasaklandı. Ayrıca deltada yaşayan bitki ve hayvanlara zarar vermek, avlanmak, toplamak gibi eylemler de yasaklandı.

Büyük Menderes Deltası’nın koruma altına alınması kararı, doğa severler tarafından memnuniyetle karşılandı. Deltada bulunan zengin biyolojik çeşitlilik, endemik türler ve nesli tehlike altında olan canlılar için önemli bir adım olduğu belirtildi.


Büyük Menderes Deltası’na Zarar Verenlere Büyük Ceza!

Büyük Menderes Deltası, kesin korunacak hassas alan olarak ilan edildikten sonra, deltada herhangi bir faaliyete girişenlerin karşılaşacağı cezalar da belli oldu. Deltanın bulunduğu alanda izinsiz bir işlem yapanlar, hem Çevre Kanunu hem de Orman Kanunu’na göre yargılanacaklar.

Çevre Kanunu ve Orman Kanunu, özel çevre koruma bölgelerinde koruma ve kullanma esaslarına uymayanlara 20 bin lira ile 1 milyon 221 bin lira arasında değişen idari para cezası öngörüyor. Bu cezalar, suçun niteliğine, miktarına ve zararına göre artırılabiliyor.

Ayrıca suçun şirketler tarafından işlenmesi halinde, para cezası katlanarak yükseliyor. Özellikle kaçak madencilik, akarsu yatağının değiştirilmesi, kum çakıl alınması gibi faaliyetlerde bulunan firmalara, yaptıkları tahribatın boyutuna göre daha ağır cezalar verilebiliyor.

Büyük Menderes Deltası’nın koruma altına alınması kararı, doğa severler tarafından memnuniyetle karşılandı. Deltada yaşayan zengin biyolojik çeşitlilik, endemik türler ve nesli tehlike altında olan canlılar için önemli bir adım olduğu belirtildi.

Büyük Menderes Deltası Nerede? Büyük Menderes Deltası Koruma Altına Alındı Mı?


İlginizi Çekebilecek Haberler

Dilek Taşı Dizi Oyuncuları Kim? Dilek Taşı Dizi Konusu Nedir? Dilek Taşı Dizisi Ne Zaman Başlayacak?

Yorum gönder