Memur Zammı Açıklandı Mı? Memur ve Emekli Maaşı Ne Kadar Oldu?

Ekran goruntusu 2023 08 23 105245

Memur Zammı Açıklandı Mı? Memur ve Emekli Maaşı Ne Kadar Oldu?

Memur Zammı Açıklandı Mı? Memur ve Emekli Maaşı Ne Kadar Oldu?

Memur ve emekli zammı için son aşamaya gelindi. ‘Toplu sözleşme zammı kaç olacak’ sorusunun cevabı yakında belli olacak. Taraflar arasında anlaşma sağlanamadığı için hakem heyetinin kararı belirleyici olacak.

Son teklif ve enflasyon beklentisi dikkate alındığında, memur ve emekli zammının yüzde 45 civarında gerçekleşmesi bekleniyor. Bu zam, 6 milyon vatandaşı doğrudan etkileyecek. Ayrıca, 65 yaş, engelli ve evde bakım maaşı da memur zammı ile orantılı olarak belirlenecek. Bu alanda da 2,4 milyon kişi toplu sözleşme zammını takip ediyor.

Hükümetin Son Zam Teklifi Ne Oldu?

Memur ve memur emeklilerinin 2024-2025 yıllarındaki mali ve sosyal haklarının belirleneceği 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi görüşmeleri, 1 Ağustos’ta başladı ve 23 Ağustos’ta sona erdi. Hükümet, 2024 yılı için yüzde 25, 2025 yılı için yüzde 11 zam önermişti. Ancak Memur-Sen, 2024 için yüzde 70, 2025 için yüzde 40 zam talep etmişti. Bu nedenle, memur ve memur emeklilerinin zam oranı konusunda taraflar arasında anlaşma sağlanamadı. Zam oranı, hakem heyetinin kararına bırakıldı.

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı’nda yapılan görüşmeler sonrasında basın açıklaması yaptı. Yalçın, 7. Dönem Kamu Toplu Sözleşmesi’nin tamamlandığını ifade ederek, “Oransal zam konusunda mutabık kalamadık. Bu konu hakeme gidecek ve tahkim süreci işleyecek. Ancak genel toplu sözleşmede oransal zam dışındaki başlıklarda önemli kazanımlar elde ettik. Ayrıca 11 hizmet kolunda toplu sözleşme mutabakatla sonuçlandırıldı.” dedi.

Memur Zammı Açıklandı Mı? Memur ve Emekli Maaşı Ne Kadar Oldu?

Hangi Yasalar Düzenlenecek?

Ali Yalçın, 11 hizmet kolunda ek kazanımlar içeren 128 yeni ve revize edilmiş maddenin sözleşmede yer aldığını belirtti ve şöyle devam etti:

“291 hizmet kolu, 50 genel madde olmak üzere toplam 341 maddeyle bir kazanım tablosu ortaya çıktı. Toplu sözleşme masası en önemli çözüm noktası. Uzun zamandır bu işe emek harcıyoruz, gündüz gece demeden çalışıyoruz, saat şu an gecenin 4’üne yaklaşıyor ve ancak imzalar atılabildi. Bu da bize şunu gösteriyor; memur toplu sözleşmesinde 4688 Sayılı Kanunun değiştirilmesi gerektiğini bir kez daha ortaya koyuyor. Bu konuda da bir madde imzaladık. Memur toplu sözleşmesiyle ilgili 4688 Sayılı Kanunu Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığının nezaretinde düzenlemek için bir çerçeve oluşturacağız. Bu da çok değerli bir adım olacak.”

Yalçın, birçok çalışanın yararlanacağı başlıkların toplu sözleşmede yer aldığını söyledi ve ekledi:

“3600 ek gösterge konusunda hükümetle ortak çalışma yapılacak ve uygun bir zamanda hükümete sunulacak. Bu toplu sözleşmede çok sayıda maddeyle geldik ve bunlar daha sonra 960 maddeye indirildi. Masada çözüm bulmak için olağanüstü çaba sarf ettik. Hizmet kolu bazında çok önemli gelişmeler olduğunu görüyoruz. Ülkemizin durumunu göz önünde bulundurarak, ülkemizin durumuna göre olumlu yaklaşılan maddeler oldu. Elbette daha fazla kazanım elde etmek için elimizden geleni yapmaya devam edeceğiz.”

Görüşme 8 saat sürdü ve 2024 ve 2025 yıllarındaki zam oranı konusunda taraflar anlaşamadı. Taraflar 11 hizmet kolunda ise uzlaşma sağladı. Süre bittiği için Kamu Görevlileri Hakem Heyeti göreve başladı.

Memur Zammı Açıklandı Mı? Memur ve Emekli Maaşı Ne Kadar Oldu?

Memur ve Emekli Maaşı Ne Kadar Olacak?

Üçüncü toplantıda da anlaşma sağlanamaması üzerine 22 Ağustos’ta son toplantı gerçekleştirildi. Bu toplantılarda da uzlaşı olmadığı için, 23 Ağustos’tan itibaren Kamu Görevlileri Hakem Kuruluna müracaat edildi. Bu aşamada Kurul, ay sonuna kadar sözleşmeyle ilgili kararını vermek zorunda. Bu çerçevede, memur ve memur emeklilerinin zammı 31 Ağustos’a kadar netleşecek. 11 üyeli kurul çoğunluk oyuyla karar veriyor. Kurulun kararı nihai olacak, itiraz edilemeyecek.

Memur Zammı Açıklandı Mı? Memur ve Emekli Maaşı Ne Kadar Oldu?

Yorum gönder