Özel Yurt Başvurusu Nasıl Yapılır? Özel Yurt Fiyatları 2023!

Ekran goruntusu 2023 08 22 163446

Özel Yurt Başvurusu Nasıl Yapılır? Özel Yurt Fiyatları 2023!

Özel Yurt Başvurusu Nasıl Yapılır? Özel Yurt Fiyatları 2023!

YKS yerleştirme sonuçlarının açıklanmasının ardından gözler üniversitelerin kayıt tarihlerine ve yurtlara çevrildi. Kayıt tarihlerinin yakınlaşmasıyla birlikte öğrenciler özel yurtların fiyatlarını araştırmaya başladı. Ülke genelinde ise özel yurtlara ortalama yüzde 85 ile yüzde 105 arasında zam yapıldı.

Ekonomik koşullar nedeniyle öğrencilerin ilk tercihi devlet yurdu oluyor. Fakat üniversite kontenjanlarının dolmasıyla birlikte devlet yurtlarındaki kapasite yetersizliği gün yüzüne çıktı. Üniversite öğrencileri barınma kriziyle karşı karşıya kalıyor.

Özel yurtları tercih etmek zorunda kalan öğrencileri kötü bir haber bekliyor. Özel yurt ücretlerine yüzde 100’ü aşan zamlar geldi. Büyük şehirlerdeki üniversitelere yerleşecek olan öğrenciler özel yurt konusunda daha şanssız bir konumda.

Özel Yurtlara Gelen Zamlar Yüzde 100’ü Aştı!

Yurt ücretleri; odada kalan kişi sayısına, yurdun olanaklarına, yurdun bulunduğu semte ve üniversiteye olan yakınlığına göre değişse de 2023 yılı Temmuz ayı itibarıyla özel yurtların fiyatı bir önceki yıla göre ortalama yüzde 85 ile yüzde 105 arasında artış gösterdi.

2023 yılı Türkiye genelinde özel yurt fiyatları bir senelik eğitim dönemi için (9-10 ay) en düşük 20 bin TL olurken en yüksek 320 bin TL oldu.

Özel Yurt Başvurusu Nasıl Yapılır? Özel Yurt Fiyatları 2023!

Özel Yurtların En Pahalısı İstanbul’da!

Yüzde 100’ü aşan zamların etkisiyle, İstanbul’daki özel yurtlarda barınan yaklaşık 2 milyon öğrenci için yıllık ücretler 40 bin TL ile 320 bin TL arasında geniş bir skalada değişiyor.

Tek kişilik yurt odaları İstanbul genelinde aylık 14 bin TL’den başlayarak 32 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

İstanbul’un en yoğun öğrenci yurtlarına ev sahipliği yapan üç ilçesi özellikle öne çıkıyor: Beşiktaş, Kadıköy ve Fatih.

İlçelere göre incelendiğinde, Beşiktaş’ta bulunan öğrenci yurtlarının yıllık ücret aralığı 95 bin TL ile 320 bin TL olarak değişiyor. Kadıköy’deki yurtlarda yıllık ücretler 60 bin TL ile 250 bin TL arasında değişkenlik gösteriyor. Fatih ilçesinde ise yıllık yurt ücretleri 40 bin TL ile 200 bin TL arasında yer alıyor.

Ankara’da Senelik En Düşük Fiyat 45 Bin TL!

Ankara’da 8 devlet üniversitesi ve 13 özel üniversite olmak üzere toplam 21 üniversite bulunuyor ve bu şehirdeki özel yurt ücretleri oldukça yüksek seviyelere ulaşıyor.

Temmuz ayı verilerine göre, Ankara’daki yurt ücretleri yıllık olarak en düşük 45 bin TL’den başlayarak en yüksek 260 bin TL’ye kadar farklılık gösteriyor.

Ankara’da tek kişilik yurt odalarının fiyatları ise 26 bin TL’ye kadar çıkabiliyor.

İzmir’de En Ucuz Yurt Balçova’da Bulunuyor!

İzmir’de 2023 Temmuz ayına gelindiğinde, yurt fiyatları yıllık bazda en düşük 55 bin TL ile en yüksek 220 bin TL arasında değişen bir aralıkta bulunuyor.

En uygun yurt ücretleri 55 bin TL ile Balçova ilçesinde sunulurken, en yüksek yurt ücretlerine sahip ilçe olarak ise 220 bin TL ile Bornova öne çıkıyor.

Özel Yurt Başvurusu Nasıl Yapılır? Özel Yurt Fiyatları 2023!

Yorum gönder