Safer Ayı Nedir, Ne Zaman Başlar?

safer

Safer Ayı Nedir, Ne Zaman Başlar?

Safer Ayı Nedir, Ne Zaman Başlar?

İslamiyet’in esas aldığı hicri takvime göre yılın ikinci ayı olan Safer ayı, Muharrem ayından sonra gelir. Cahiliye dönemine ait olan ‘Safer ayı uğursuzdur, bela getirir’ inancı doğru olmamakla birlikte kelime anlamı ‘boş kalmak, boşluk; sararmak, sarılık; karında yaşayan kurtçuk’ olan Safer ayının detaylarını sizler için haberimizde derledik.

Safer Ayı Nedir?

Safer ayı, Müslümanlar için mübarek sayılan aylardan birisidir. İslami takvimde ise ikinci ay olarak bilinmektedir. Halk arasında uğursuz olarak bilinse de böyle bir inanç söz konusu değildir. Peygamber Efendimiz (sav) hadislerinde Safer ayı için uğursuz olduğu yönündeki batıl inançları engellemeye çalışmıştır. Safer kelimesi bazı kaynaklarda rüzgarın ıslığı anlamına da gelir.

Bu durumda ismini yılın en rüzgarlı zamanından aldığı inanışını getirmektedir. İslami aylar genellikle hava koşullarından sonra adlandırılır. Bu aya özgü bir ibadet şekli bulunmaz. Diğer aylarda olduğu gibi bu ayda da kaza namazı kılınmalı, tövbe edilmeli ve istiğfar çekilmelidir. Böylelikle kaza ve belalardan korunulur. Bu ay içerisinde sadaka verilmeli ve bol bol salavat getirilmelidir.

Safer Ayı Nedir, Ne Zaman Başlar?

Hicri takvimde 2. ay olan Safer ayı, Muharrem ayından sonra gelen aydır. Safer ayı, 29 gün sürer ve her yıl güneş takvimine göre değişir. Safer ayı, İslam tarihinde önemli bir yere sahiptir. Hz. Muhammed’in Mekke’den Medine’ye hicret ettiği tarih, Safer ayının 12. günüdür. Safer ayı, aynı zamanda bazı İslami bayramların öncesinde gelen aydır.

Safer Ayı Tarihsel Konusu Nedir?

Cahiliye dönemi içerisinde Hicri yılbaşı olarak kabul edilen Muharrem ayından sonra yaşanan bazı hoş olmayan hadiseler yaşanmıştır. Bu kötü musibetlerden kaynaklı Safer ayının geçmişten günümüze kadar musibetlerin çok fazla yaşandığı ay olarak inanılmasına yol açmıştır. Peygamber Efendimiz (sav) döneminde Arapların bir kısmı veba hastalığı yaşamıştır. Bu hastalığı yaşayan kişiler, vakanın son zamanlarında yüzleri sapsarı olacak şekilde vefat etmişlerdir.

safer

Safer Ayı Neden Önemli?

Hadislerden bazıları şunlardır:

  • “Safer ayı, Allah’ın ayıdır. Allah’ın rahmeti ve bereketi bu ayda bol bol yağar.” (Tirmizî, Daavat, 102)
  • “Safer ayı, Allah’ın ayıdır. Bu ayda oruç tutmak, Allah’a itaat etmek ve günahlardan kaçınmaktır.” (İbn Mâce, İtikaf, 13)
  • “Safer ayı, Allah’ın ayıdır. Bu ayda Allah’tan bol bol bağışlanma dileyin.” (Tirmizî, Daavat, 103)

Safer Ayı Ne Zaman?

Diyanet’in sitesinde yer alan takvime göre Safer ayı 2023 yılında, 17 Ağustos – 15 Eylül tarihleri arasında olacaktır.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler: BİM 18 Ağustos Aktüel Ürünler Kataloğu Çıktı!

Yorum gönder