AJet’e Geçiş Yapan Personel İş Sözleşmesinden Faydalanabilecek Mi? AJet Nedir THY?

Ekran goruntusu 2023 08 10 103337

AJet’e Geçiş Yapan Personel İş Sözleşmesinden Faydalanabilecek Mi? AJet Nedir THY?

AJet’e Geçiş Yapan Personel İş Sözleşmesinden Faydalanabilecek Mi? AJet Nedir THY?

Türk Hava Yolları, Kamuyu Aydınlatma Platformu’na alt markası Anadolujet’in bundan sonra yola ayrı bir şirket olarak yola devam edeceği AJet Hava Taşımacılığı A.Ş.’yi (AJet) kurdu.

Yapılan bu değişikliğe ilişkin Kamuyu Aydınlatma Platformu’ndan bir açıklama geldi. Açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“14.07.2023 tarihli duyurumuzda bilgisi verilen Ortaklığımızın AnadoluJet markasının global standartlarda düşük maliyetli hava yolu olarak faaliyetlerine devam edebilmesi ve pazardaki rekabetçi konumunu güçlendirebilmesi amacıyla yürütülen çalışmaların ilk etabı, %100 Türk Hava Yolları iştiraki ‘AJet Hava Taşımacılığı Anonim Şirketi’nin 07.08.2023 tarihinde İstanbul Ticaret Sicili Müdürlüğü nezdinde tescil edilmesiyle tamamlanmıştır.

Kamuoyuna saygıyla duyurulur.”

AJet Hava Taşımacılığı Anonim Şirketi Yönetim Kurulu Başkanı Kim?

Yeni bir kuruluş olan AJet’in yönetim kadrosu oldukça merak edilmeye başlandı. Türk Hava Yolları’nın yüzde 100 iştiraki olarak kurulan AJet’in yönetim kurulu başkanlığı koltuğunda Ahmet Bolat bulunuyor. THY Muhasebe ve Mali Kontrol Başkanı Metin Gülşen ise AJet Yönetim Kurulu Başkanvekili olarak yönetimde yer alacak.

THY Hukuk ve Uyum Başkanlığı ile THY Destek Hizmetleri A.Ş’de (TSS) Yönetim Kurulu Başkanvekili olarak görev yapan Berkant Kolcu, Ajet Yönetim Kurulu Üyesi olarak seçildi. Türk Hava Yolları Satış Başkanı Mahmut Yayla ile THY Teknoloji Genel Müdürü Dr. Kerem Kızıltunç da Ajet Yönetim Kurulu Üyesi olarak görev alacak.

AJet’in kuruluş sermayesi ise 450 milyon TL olarak belirlendi.

AJet'e Geçiş Yapan Personel İş Sözleşmesinden Faydalanabilecek Mi? AJet Nedir THY?


THY Personeli AJet’e Geçebilecek Mi?

THY’nin düşük maliyetli uçuşlar gerçekleştirme planlarıyla 23 Nisan 2008’de faaliyete soktuğu Anadolujet ile ilgili önemli bir karar alındı. Yönetimde Ahmet Bolat’ın bulunduğu THY’nin yüzde 100 iştiraki olarak kurulan AJet’in bundan sonra şirket hayatında yola nasıl devam edeceği ise şimdiden merak konusu oldu. Peki, Anadolujet personeli AJet’e geçebilecek mi? AJet’in işleyişi nasıl olacak?

Anadolujet’te görev yapan tüm personel Türk Hava Yolları bünyesinde çalışan olarak gözüküyor ve filodaki uçakların THY’ye ait olduğu biliniyor.  Öte yandan THY, İlker Aycı’nın yönetim kurulu başkanı olduğu dönemde alt markası Turkish Cargo (THY Kargo) için de benzer bir hamle yaparak THY Hava Kargo Taşımacılığı A.Ş’yi kurmuştu. 25 Mart 2021 tarihinde kuruluşu yapılan şirketle ilgili daha sonra ekip geçişlerinde sorunlar yaşanacağı belirtilerek proje askıya alınmıştı.


THY’den AJet’e Geçiş Yapan Personel Toplu İş Sözleşmesinden Faydalanabilecek Mi?

Yeni kurulan AJet’teki iş sözleşme konusu Hava-İş Sendikası tarafından yakından takip edildiği öğrenildi. THY’de görevli mevcut personelin AJet’e geçmesi halinde sendika üyelikleri düşmeyecek ancak Hava-İş üyesi olan personel THY’de bulunan Toplu İş Sözleşmesi’nde (TİS) yer alan haklarından da faydalanamayacak.

THY Yönetimi’nin izleyeceği yol seçeneğine göre adım atacak olan Hava-İş Sendikası’nın yapılacak işlemler sonrasında AJet’te görev yapacak sendikalı personel için Çalışma Bakanlığı’na yetki başvurusunda bulunacağı konuşuluyor. Hava-İş yetkinin alınmasından sonra şirket yönetimi ile masaya oturacak ve personele faydası olması adına TİS için görüşmelere başlanabileceği tahmin ediliyor.

AJet'e Geçiş Yapan Personel İş Sözleşmesinden Faydalanabilecek Mi? AJet Nedir THY?


İlginizi Çekebilecek Makaleler

Adana’da Denize Girilecek Yerler! Adana Plaj Tavsiyeleri

Yorum gönder