Amerika Birleşik Devletleri Bir Ülke Mi, Kıta Mı?

amerika birlesik devletleri bir ulke mi kita mi

Amerika Birleşik Devletleri Bir Ülke Mi, Kıta Mı?

ABD, 50 eyalet ve beş özerk bölgeden oluşan federal bir cumhuriyettir ve toplam 3,8 milyon mil kare alana sahip dünyanın 3. büyük ülkesidir . 3,9 milyon mil kare alana sahip Avrupa kıtasından biraz daha küçüktür. Ülke yaklaşık 325 milyon nüfusa sahiptir. ABD, Birleşmiş Milletler’in ve Dünya Bankası, Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Amerikan Devletleri Örgütü (OAS) gibi diğer uluslararası kuruluşların kurucu üyelerinden biridir.

Amerika Birleşik Devletleri Tarihi

ABD’nin ilk sakinleri bölgeye Bering Boğazı’ndan geldi. İlerleyen yıllarda yerli bir nüfus ve kültür oluşmuştur. Kristof Kolomb’un Amerika’ya gelişi, potansiyel zenginlikleri nedeniyle binlerce Avrupalı ​​yerleşimciyi bölgeye getirdi. Avrupalılar bölgede gelişti ve yerli nüfusun önemli bir bölümünü fethetti veya yerinden etti. Ek olarak, yerli nüfusun azalması çiçek hastalığı ve kızamık salgınlarından önemli ölçüde etkilenmiştir. Yüzlerce yıl sonra Amerikalılar, hükümetin halkın iradesine bağlı olduğunu öne süren “cumhuriyetçilik” ideolojisini geliştirdiler. Amerikalılar, Amerikan Bağımsızlık Savaşı’nda Avrupalı ​​güçlerle başarılı bir şekilde savaştı. 4 Temmuz 1776’da ülkeABD’de Bağımsızlık Günü olarak anılan Bağımsızlık Bildirgesi.

amerika birlesik devletleri bir ulke mi kita mi1

Amerika Birleşik Devletleri Coğrafyası

Amerika Birleşik Devletleri hem Kanada hem de Meksika ile sınır komşusudur ve Rusya ile bir karasu sınırını paylaşmaktadır. 50 eyaletten 48’i Atlantik Okyanusu, Meksika Körfezi veya Pasifik Okyanusu ile bağlantılıdır. Hawaii ada devleti Pasifik Okyanusu’nda yer alırken, Alaska Arktik Okyanusu ve Bering Boğazı ile sınır komşusudur. 48 eyalet (Alaska ve Hawaii hariç) Kanada ile Meksika arasında yer alır ve toplu olarak “bitişik Birleşik Devletler” olarak anılır. ABD’nin başkenti Washington, DC veya Columbia Bölgesi’dir ve Maryland eyaleti tarafından bağışlanan arazi üzerinde yer almaktadır.

Amerika Birleşik Devletleri Hükümet ve Politikası

Amerika Birleşik Devletleri, dünyanın ayakta kalan en eski federasyonudur. Temsili bir demokrasi ile karakterize edilir ve hükümet, anayasada tanımlandığı gibi kontrol ve denge sistemleriyle düzenlenir. Amerika Birleşik Devletleri Anayasası, ülkenin nasıl yönetileceğini tanımlayan en yüksek yasadır. Üç hükümet düzeyi vardır: yerel, eyalet ve federal.

Yorum gönder