Cadılar Bayramı (Halloween) Neden Kutlanır, Ne Zaman?

hallowen

Cadılar Bayramı (Halloween) Neden Kutlanır, Ne Zaman?

Son yıllarda ülkemizde de etkilerini gördüğümüz, özellikle çeşitli kostümler ve dekorlarla, en başta da bal kabaklarının piyasaya çıkması ile hızla yayılan “Halloween” yani “Cadılar Bayramı” merak konusu haline geldi. Gelin hep birlikte haberin detaylarını inceleyelim.

Neden Kutlanır?

Cadılar Bayramı’nın kökenleri Hristiyanlık’a dayanır ve Pagan inancına kadar uzanır. Antik zamanlardan beri kutlanan bu özel gün, aslında yaz sonunda hasatı karşılamak için yapılan, şenlik ateşlerinin yakıldığı, kostümlerin giyildiği eski bir Kelt Festivali olan Samhain’den gelir.

Cadılar Bayramı (Halloween) Neden Kutlanır, Ne Zaman?

Ayriyeten ölülerin, eski evlerini ziyaret etmek için geldiklerine inanılır ve kötü ruhları uzaklaştırmak için başta ateş yakmak, korkutucu kostümler giymek, maskeler takmak gibi eski birtakım geleneklerle şekillenir. Diğer bir deyişle ürkütücü ‘hayaletleri’ kaçırmak için çeşitli uygulamalara yer verilir.

Amerika başta olmak üzere pek çok Avrupa ülkesinde de kutlanır, kuzey yarımkürede oldukça yaygındır, ayrıca Japonya, Filipinler gibi ülkelerde de kutlanır. Son yıllarda Türkiye’de de Cadılar Bayramı’na olan ilgi giderek artmakta.

hallowen1

Ne Zaman?

Cadılar Bayramı, her yıl 31 Ekim’de kutlanır. Özellikle 31 Ekim’i 1 Kasım’a bağlayan gece, çeşitli etkinliklerle insanlar bir araya gelir. O hafta sonu partiler düzenlenir, özel organizasyonlar yapılır. Bu gün aynı zamanda yazın bitişi, kışın başlangıcı olarak da kabul edilir.

Yorum gönder