Eris Varyantı Türkiye’de Görüldü! Tekrar Kapanma Gelecek Mi?

eris

Eris Varyantı Türkiye’de Görüldü! Tekrar Kapanma Gelecek Mi?

Eris Varyantı Türkiye’de Görüldü! Tekrar Kapanma Gelecek Mi?

Eris varyantı, COVID-19’un Omicron varyantının bir alt türü olarak biliniyor. İlk olarak Şubat 2023’te Güney Afrika’da tespit edilen Eris virüsünün, hızlı bir yayılma ile dünyanın başka bölgelerine de yayıldığı tespit edilmiştir.

Eris Varyantı Türkiye'de Görüldü! Tekrar Kapanma Gelecek Mi?

Belirtileri Neler?

Dünya Sağlık Örgütü tarafından Eris varyantının belirtilerinin, diğer COVID-19 varyantlarının belirtilerine benzer olduğunu tespit etti. Ateş, Öksürük, Boğaz ağrısı, Nefes darlığı veya solunum güçlüğü, kas ağrıları veya kas güçsüzlüğü, baş ağrısı, yorgunluk, burun akıntısı veya tıkanıklığı gibi belirtileri var.

Bulaşıcı Mı?

Eris varyantı, öksürme, hapşırma, konuşma veya nefes alma sırasında enfekte bir kişi tarafından havada bulunan küçük damlacıklar aracılığıyla yayılır ve sağlıklı bir kişi tarafından solunum yoluyla alınabilir. Ayriyeten enfekte yüzeylere dokunduktan sonra ellerinizi ağza, buruna veya göze temas etme bulaşıcı risk taşıyabilir. Bu sebeple, sosyal mesafe kurmak, maske takmak, el hijyeni sağlamak enfeksiyon riskini azaltabilir.

eris2

Türkiye’de Görüldü!

Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, Eris varyantının Türkiye’de 9 kişide görüldüğünü belirtti. Bakan Koca’nın açıklamasında “Endişe konusu sayılmayacak bir gelişme. Hasta etme gücünün (virülansının) düşüklüğünü bildiğimiz Eris varyantı Referans Laboratuvarımızda yapılan incelemede 9 kişide görüldü. Yurtdışı temaslı ve aynı ildeler. Mevcut tedbirlere ve gündelik hayatımıza devam edeceğiz. Durum başka ülkelerde yaygın, bizde de ortaya çıkması muhtemeldi. Büyüklerimizi, kronik hastalarımızı koruyacağız.” sözlerini ifade etti.

eris1

Tekrar Kapanma Gelecek Mi?

Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, 2020- 2021’deki gibi tekrar kaotik bir ortama geri dönülmesine ihtiyaç olacağını düşünmediğini belirterek, “Yani zorunlu bir kapatma ya da o öyle bir ihtiyaç olacağını düşünmüyorum. Öyle bir şey gündemde değil” dedi.

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Tevfik Özlü, zorunlu kapanmaların gündemde olmadığını belirterek virüse karşı toplumsal bağışıklık oluştuğunu söyledi.

 

Yorum gönder