Ermenistan Avrupa’da Mı Asya’da Mı?

ermenistan avrupada mi asyada mi

Ermenistan Avrupa’da Mı Asya’da Mı?

Resmi adı Ermenistan Cumhuriyeti olan Ermenistan, Avrasya’nın Güney Kafkasya bölgesinde yer alan bir devlettir . Güney Kafkasya bölgesi, Güney Kafkas Dağları’na yakın, Batı Asya ile Doğu Avrupa arasındaki sınırda uzanan bölgeyi ifade eder. Batı Asya’daki Ermeni Dağlık Bölgesi’nde yer alan ülke, Türkiye, Gürcistan, Azerbaycan, İran, Azerbaycan’ın Nahçıvan bölgesi ve fiili Artsakh Cumhuriyeti ile sınır komşusudur. Erivan şehri hem başkent hem de en büyük şehirdir. Ermenistan’ın fiziksel konumu, ulusun Avrupa’nın mı yoksa Asya’nın mı bir parçası olduğu konusunda pek çok soruya yol açtı.

Ermenistan Coğrafyası

Coğrafi olarak, Ermenistan kafa karıştırıcı bir konumdadır. Ermenistan’ın içinde yer aldığı Güney Kafkasya bölgesi, Avrupa ve Asya olmak üzere 2 kıta arasındadır. Bölge, çoğu coğrafyacının iki kıta arasındaki resmi olmayan sınır olarak kabul edeceği yerdir. Doğal olarak, hemen hemen tüm sınır bölgelerinde olduğu gibi, sınırın her iki tarafındaki unsurların ve geleneklerin karışımı nedeniyle nereye ait olduğunu sınıflandırmak zordur. Ne olursa olsun, dünyadaki katı coğrafi sınırlara rağmen, Avrupa kıtası Türkiye’de İstanbul Boğazı’nda ve Kafkas Sıradağları’nda Gürcistan sınırında son bulur. Buna göre Ermenistan coğrafi olarak Asya kıtasındadır.

ermenistan avrupada mi asyada mi1

Ermenistan Siyaset

Coğrafi argümanla ilgili sorun şu ki, bu çağda ve zamanda kıtalar bir haritanın gösterdiğinden çok daha fazlası. Siyasi olarak Ermenistan, yakın komşuları olan Türkiye ve Azerbaycan dışında, kıtadan bağımsız olarak dünyanın hemen her ülkesiyle iyi ilişkilere sahiptir. SSCB’nin dağılmasından bu yana Ermenistan ile Avrupa (özellikle Rusya ile) arasındaki siyasi bağlar yoğunlaştı. Halihazırda Ermenistan, Avrupa Konseyi, Dünya Ticaret Örgütü, Avrupa Yayın Birliği ve diğerleri gibi çeşitli uluslararası kuruluşlara üye bir devlettir.

Ermenistan’daki çoğu insan Avrupa’da olma fikrini destekliyor. 2005 yılında konuyla ilgili yapılan bir araştırma, nüfusun yaklaşık %64’ünün AB’ye başvuruyu desteklediğini gösterdi. Birkaç üst düzey kamu görevlisi de fikri destekliyor ve uzmanlar, başvurunun an meselesi olduğunu tahmin ediyor. Bu argüman aynı zamanda bir “siyasi sınırın” nerede başlayıp nerede bittiğine dair soruları da gündeme getiriyor.

Ermenistan Kültür

Kültür yönü, zaten belirsiz olan konuya daha fazla kafa karışıklığı katıyor. Tarihsel olarak, İpek Yolu döneminde Ermenistan bir Asya devleti olarak görülüyordu. Ancak tarih, birçok imparatorluğun Avrupa ve Asya’yı birbirine bağlamada Ermenistan’ın sunduğu stratejik konuma göz diktiğini gösteriyor. Sonuç olarak, Avrupa ve Asya’dan birkaç krallık, bazı geleneklerin ortadan kalkmasına ve yenilerinin getirilmesine yol açan Ermenistan ile savaştı ve fethetti. Halihazırda, ulusun mevcut kültürü, ulusu tanımlamayı daha da zorlaştıran birçok Avrupa ve Asya kültürünün bir karışımıdır.

Yorum gönder