Gürcistan Avrupa’da Mı Yoksa Asya’da Mı?

gurcistan avrupada mi yoksa asyada mi

Gürcistan Avrupa’da Mı Yoksa Asya’da Mı?

Gürcistan, üniter bir yarı başkanlık sistemi ile temsili bir parlamenter demokrasi uygulamaktadır ve vatandaşları Gürcü dilini konuşmaktadır. Gürcistan’ın başkenti aynı zamanda en kalabalık şehri olan Tiflis’tir. Tüm ülke kabaca dört milyonluk bir nüfusa sahiptir. Tarihsel olarak, Gürcistan, ikili kimliğine katkıda bulunan bir faktör olarak, yüzyıllar boyunca birbirini izleyen farklı Avrupa ve Asya yönetimi altında olmuştur.

Gürcistan Avrupa’da Mı Yoksa Asya’da Mı?

Gürcistan’ın Avrupa’nın mı yoksa Asya’nın mı bir parçası olduğunu belirlemek göründüğünden daha zor. Kafkas Dağları bazen Avrupa’nın en doğudaki sınırı olarak kabul edildiğinden, Gürcistan ülkesi teknik olarak Asya’da yer almaktadır. Bununla birlikte, kültürel olarak, Gürcistan’daki birçok insan kendilerini Avrupa’nın bir parçası olarak görüyor. Gerçek şu ki, bu Avrasya ülkesi, hangi tanımı kullandığınıza bağlı olarak Avrupa’ya veya Asya’ya sığabilir.

Gürcistan Tarihi

gurcistan avrupada mi yoksa asyada mi1

Klasik dönemde, birkaç Avrasya krallığı bugün Gürcistan olarak bilinen yeri fethetti. Colchis ve İberya Krallıkları 4. yüzyılda bölgeye yerleşmiş ve Gürcistan’da bugüne kadar hala yaygın olan Hristiyanlığı tanıtmıştır. Dinin tanıtılmasından sonra Gürcistan birlik krallığı, Kral IV. Sonunda Gürcistan, Moğollar, Osmanlı İmparatorluğu ve birkaç İran hükümdarı da dahil olmak üzere birçok krallık tarafından fethedildi. Doğu Gürcü Krallığı, 18. yüzyılda hem Doğu hem de Batı Gürcistan’ı ilhak eden ve fetheden Rus İmparatorluğu ile bir ittifak kurdu.

1917’de bir devrimin ardından Gürcistan, sosyal demokrat ideolojiyle yönetilen dünyadaki ilk cumhuriyeti kurdu. Bu bağımsızlık, Rusya’nın 1921’de sosyalist ideolojileri empoze ederek Gürcistan’ı işgal edip Sovyetler Birliği’ne dahil etmesiyle kısa sürdü. Gürcistan, 1991 yılında eski SSCB’nin dağılmasıyla bağımsızlığını yeniden kazandı. İç savaşlar ve Rus işgali ile mücadele etmesine rağmen kurumları güçlendirmede önemli kazanımlar elde etmiştir.

Türkiye Avrupa’da Mı Asya’da Mı?

Gürcistan Coğrafya Ve Stratejik Konum

Gürcistan Cumhuriyeti, Batı Asya ve Doğu Avrupa’nın kesiştiği noktada yer almaktadır. Batısında Karadeniz, kuzeyinde Rusya ve güneyinde Türkiye, Ermenistan ve Azerbaycan ile komşudur. Gürcistan batı yanlısı demokrasiyi takip ediyor ve diğerleri arasında BM, DTÖ, Avrupa Konseyi, Avrupa İmar ve Kalkınma Bankası ve GAUM Örgütü Demokrasi ve Ekonomik Kalkınma üyesidir. Asya yakasında Gürcistan, Asya Kalkınma Bankası’nın bir üyesidir ancak ağırlıklı olarak Avrupa Devletleri ile yakın askeri bağları sürdürmektedir. Şu anda Gürcistan, radikal demokratik ve kurumsal reformlar yoluyla NATO ve AB’ye katılmaya çalışıyor. Ancak Gürcistan, Rusya ve bazı Asya ülkeleri tarafından tanınan, Asya eğilimli iki “bağımsız ülke”ye ev sahipliği yapmaktadır. Ülke, devlet başkanı olarak icracı bir başkan tarafından yönetiliyor, ve hükümetin başı olarak bir başbakan. Ülke tek meclisli bir parlamenter sisteme sahiptir.

Kültürel Konum

Gürcüler kendilerini Avrupalı ​​olarak tanımlasalar da kültürleri Asyalı bir kimliğe sahiptir. Gürcü ticareti, müziği, mimarisi ve yemekleri Asya kökenlidir. Diğer tüm Kafkas halkları gibi, Gürcüler de Asya veya Avrupa’nın ana kategorilerinden hiçbirine uymuyor. Gürcü dili Sami, Hint-Avrupa ve Türkçe değildir.

Kimlik

Hem Avrupa modernitesine hem de Asya kültürüne bağlı Gürcüler, tıpkı Kafkasya bölgesindeki insanlar gibi, Avrasya’da da tarihsel geçmişe sahiptir. Gürcistan’ın topografik tanımına rağmen, çok az Gürcü kendilerini Asya ile özdeşleştiriyor.

Yorum gönder