Etna Yanardağı Nerede, Büyüklüğü Ne Kadar?

etna2

Etna Yanardağı Nerede, Büyüklüğü Ne Kadar?

Sicilya Adası’nda yüksekliği 3 bin 300 metre civarında olan Etna Yanardağı, dün akşamüstü kül ve lav püskürtmeye başladı.

İtalya Ulusal Jeofizik ve Volkanoloji Enstitüsü (INGV) Katanya şubesinin açıklamasında, Etna’nın güneydoğusundaki kraterden güçlü bir lav akışı olduğu ve yanardağın püskürttüğü küllerin yaklaşık 4 bin 500 metre yüksekliğe çıktığı açıklandı.

Etna Yanardağı Nerede, Büyüklüğü Ne Kadar?

Etna Yanardağı

Etna Yanardağı (Sicilya lehçesinde Mongibeddu, İtalyanca Mongibello, dağ anlamına gelen Latince mont- ve Arapça jebel-‘in kombinasyonu), Sicilya’nın doğu kıyısında, Messina ve Katanya’ya yakın ve Avrupa kıtasındaki en yüksek yanardağdır.

Yüksekliği 3.357 metredir ama püskürmelerle bu yükseklik zaman zaman değişmektedir. 1190 km² alan kaplamakta, taban çevresi 140 km’ye varmaktadır. İtalya’nın en büyük üç aktif yanardağından biridir, yüksekliği en yakın rakibi Vezüv’ün üç katı, Stromboli’nin 3,5 katı kadardır. 2013’te Dünya Mirası ilan edilmiştir.

etna1

Dünyanın en aktif yanardağlarından biri olan ve 3 bin 357 metre yüksekliğe sahip Etna son olarak Ağustos ayında faaliyete geçmiş, adanın doğusundaki Catania kentine yapılan tüm uçuşlar geçici olarak durdurulmuştu.

Yorum gönder