Hindistan’ın İsmi Bharat’ Olarak mı Değişecek, Neden?

hindistancumhurbaskani

Hindistan’ın İsmi Bharat’ Olarak mı Değişecek, Neden?

Hindistan Cumhurbaşkanı G20 akşam yemeği davetinde konukları şaşkına çevirdi

Hindistan Cumhurbaşkanı Droupadi Murmu adına G20 akşam yemeğine katılacak devlet başkanları ve bakanlara gönderilen davetiyenin üzerinde olan “Bharat Cumhurbaşkanı” ifadesi, ülkenin adının değişmeye hazırlandığı şeklinde yorumlandı.

Bazı milletvekilleri de Hindistan isminin ülkenin kolonyal geçmişini hatırlattığı gereğiyle olası değişikliğe destek gösterdi. Bazı kaynaklar yeniden adlandırma teklifinin hükümet tarafından parlamentoda 18-22 Eylül ​​arasında yapılması planlanan oturumda gündeme getirilebileceğini ifade etti.

Hindistan’ın İsmi Bharat’ Olarak mı Değişecek, Neden?

Bharat Anlamı Nedir?

18’inci yüzyıldan 20’nci yüzyıla kadar süren İngiliz sömürge yönetimi sırasında India (Hindistan) diye anılan ülkenin Sanskritçe resmi adı da olan Bharat kelimesi, Hint mitolojisinden geliyor. Anayasada her iki isim de geçiyor. Türkçeye Arapçadan geçen baharat kelimesi de Hindistan’ın Ortadoğu’ya baharat tedariğinden geliyor.

Bharat, birçok tarihçinin erken Hindu metinlerine dayandığına inandığı eski bir Sanskritçe kelime. Bu kelime aynı zamanda Hindistan kelimesi için Hintçe bir seçenek olarak da kullanılmaktadır.

Modi’nin sağcı Bharatiya Janata Partisi (BJP) yetkilileri isimlendirmedeki değişikliği destekliyor. Hindistan isminin İngiliz sömürgeciler tarafından ortaya atıldığını ve “köleliğin sembolü” olduğunu savunuyorlar. İngilizler Hindistan’ı, ülke 1947’de bağımsızlığını kazanana kadar yaklaşık 200 yıl boyunca yönetti.

bharat

Yorum gönder