Orta Doğu’da Kaç Ülke Vardır? Türkiye Bir Orta Doğu Ülkesi mi?
Bazen Orta Doğu tanımı, Afganistan, Komorlar, Cibuti, Mağrip, Pakistan, Sudan ve Somali’yi içeren “Büyük Ortadoğu” kavramını içerecek şekilde genişletilir. Orta Doğu, etnik gruplar, coğrafi özellikler, dini inançlar ve siyasi tarih gibi ortak faktörleri paylaşan ülkeleri içerir.
Avrasya ve Afrika’nın bazı kısımlarını içeren kıtalararası bir bölge olan Orta Doğu, etnik gruplar, coğrafi özellikler, dini inançlar ve siyasi tarih gibi ortak faktörleri paylaşan ülkeleri içerir. Bölge 18 ülkeyi kapsıyor. Bunlar Bahreyn, Kıbrıs, Mısır, İran, Irak, İsrail, Ürdün, Kuveyt, Lübnan, Umman, Filistin, Katar, Suudi Arabistan, Suriye Arap Cumhuriyeti, Türkiye, Birleşik Arap Emirlikleri ve Yemen’dir. Bu ülkeler ağırlıklı olarak Batı Asya’da , Mısır Kuzey Afrika’da ve Türkiye’nin bir kısmı Güneydoğu Avrupa’da yer alıyor.
Bazen Orta Doğu tanımı, Afganistan, Komorlar, Cibuti, Mağrip, Pakistan, Sudan ve Somali’yi içeren “Büyük Ortadoğu” kavramını içerecek şekilde genişletilir. Hatta Orta Asya ve Transkafkasya’daki ülkeler de Orta Doğu ülkeleri grubuna entegre edilebilir.
Bu yazıda, Orta Doğu’nun bir parçası olan 18 ülkeyi listeleyeceğiz.
1.Bahreyn
Bahreyn, Basra Körfezi’nde Suudi Arabistan ile Katar yarımadası arasında yer alan bir takımada ülkesidir. 760 km2’lik bir alanı kaplar ve 1,64 milyonun biraz üzerinde bir nüfusa sahiptir.
2.Kıbrıs
Kıbrıs, Akdeniz’de Türkiye ile Mısır arasında bulunan başka bir ada ülkesidir. Ülke 9.251 km2’lik bir alanı kaplar ve yaklaşık 1.19 milyon nüfusa sahiptir. 1961 yılında Kıbrıs, Büyük Britanya’dan bağımsızlığını kazandıktan sonra Milletler Topluluğu’na üye olmuş ve 2004 yılında Avrupa Birliği’ne üye olarak kabul edilmiştir.
3. Mısır
Mısır, Akdeniz, Kızıldeniz ve Akabe Körfezi boyunca sınırları olan Afrika’nın kuzeydoğu bölgesinde yer almaktadır. Toprakları, İsrail ve Filistin ile sınırları paylaşan Sina Yarımadası’nı da kapsamaktadır. Mısır’ı Orta Doğu’ya bağlayan ve onu kıtalararası bir ülke yapan bu yarımadadır. Mısır 1.010.40 km 2 toplam alanı kaplar ve 100 milyonun üzerinde bir nüfusa sahiptir.
4. İran
İran’ın Basra Körfezi, Hazar Denizi ve Umman Körfezi boyunca kıyıları vardır. 1.648.195 km2’lik bir alanı kaplar ve yaklaşık 83 milyon nüfusa sahiptir. İran, dünyadaki en büyük doğal gaz arzına ve dördüncü en büyük petrol rezervlerine ev sahipliği yapmaktadır.
5. Irak
Irak, Basra Körfezi boyunca yer alan 36 mil uzunluğundaki bir alan dışında neredeyse tamamen karayla çevrilidir. Ülke 438.317 km2’lik bir alanı kaplamaktadır ve toplam nüfusu 39 milyondur.
6. İsrail
İsrail’in hem Kızıldeniz’e hem de Akdeniz’e kıyıları vardır ve Ürdün, Mısır, Suriye, Lübnan ve Gazze Şeridi dahil olmak üzere birçok ülkeyle sınır komşusudur. 20.770 km2’lik bir alanı kaplar ve yaklaşık 9 milyon nüfusa sahiptir. İsrail nüfusunun çoğunluğu (yaklaşık %74,7) kendini Yahudi olarak tanımlıyor.
7. Ürdün
Ürdün, Avrupa, Afrika ve Asya kıtaları arasında yer alır ve hem Ölü Deniz hem de Kızıldeniz boyunca kıyı şeridine sahiptir. 92.300 km2’lik bir alanı kaplar ve 10 milyonun üzerinde bir nüfusa sahiptir. Nüfusun büyük çoğunluğu (%92) kendini Sünni Müslümanlar olarak tanımlıyor.
8. Kuveyt
Kuveyt, 17.820 km2’lik bir alanı kapladığı Basra Körfezi’nin en kuzey ucunda yer alır . Bu ülkenin nüfusu 4,2 milyonun biraz üzerindedir ve bu kişilerin yaklaşık %70’i yabancı uyrukludur. Bu yüksek yabancı yüzdesi, öncelikle Kuveyt’in çok sayıda yabancı işçiyi çeken petrol endüstrisinden kaynaklanmaktadır.
9. Lübnan
Lübnan, 10.400 km 2’lik bir alanı kaplayan Orta Doğu’daki ada olmayan en küçük ülkelerden biridir . Çeşitli kültürel ve etnik geçmişiyle tanınan 6,8 milyonun biraz üzerinde bir nüfusa sahiptir. Lübnan ekonomisi, 2008’deki küresel ekonomik krize direnmeyi başardı ve 2008’de yüzde 8,5, 2009’da yüzde 9 büyümeyi başardı. Ülke ekonomisinin en büyük bölümünü oluşturan hizmetler sektörü, nüfusun yaklaşık yüzde 65’ini istihdam ediyor. .
10. Umman
Umman, Arap Yarımadası’nın güneydoğu kıyısında yer almakta olup, Umman Denizi boyunca uzanan uzun bir kıyı şeridine sahiptir. Ülke 309.500 km2’lik bir alanı kaplamaktadır ve yaklaşık 4.97 milyon nüfusa sahiptir. Hükümeti mutlak bir monarşi olarak kabul edilir ve tüm hükümet sorumlulukları, kalıtsal bir konum olan Sultan tarafından yürütülür. Umman ekonomisi, özellikle en büyük ihracat katkısı olan petrol ve petrol endüstrisine bağlıdır.
11. Filistin
Filistin, hem İsrail hem de Ürdün ile sınırları paylaşıyor ve ülke, Gazze Şeridi ve Batı Şeria bölgelerinin mülkiyetini talep ediyor. Filistin 6.020 km2’lik bir alanı kaplar ve 4.68 milyonluk bir nüfusa sahiptir.
12. Katar
Katar, 11.586 km2’lik bir alanı kapladığı Arap Yarımadası’nın doğu kıyısında yer almaktadır . Bu ülkenin 2,3 milyonu yabancı uyruklu olmak üzere 2,83 milyondan fazla nüfusu var. Yabancı doğumlu sakinlerin bu büyük yüzdesi, her yıl önemli sayıda göçmen işçi çeken doğal gaz ve petrol endüstrilerinden kaynaklanmaktadır.
13. Suudi Arabistan
Suudi Arabistan, Orta Doğu’nun en büyük ülkesidir ve 2.149.690 km2’lik bir alanı kaplamaktadır . %90’ı Arap olarak tanımlanan yaklaşık 34 milyon nüfusa sahiptir. Ülkenin nüfusu, ortalamanın üzerinde doğum oranı nedeniyle yalnızca 3 milyon civarında olduğu 1950’den beri önemli ölçüde artmıştı.
14. Suriye
Suriye, Orta Doğu’nun batı bölgesinde yer alır ve 187.437 km2’lik bir alanı kaplar . Ülke nüfusunun yaklaşık 17 milyon olduğu tahmin ediliyor, ancak son yıllarda doğru bir nüfus sayımı yapılamadığı göz önüne alındığında bu sayı yanlış olabilir. İç savaş, askeri şiddet ve siyasi istikrarsızlık nedeniyle öldürülen veya ülkeden kaçan çok sayıda insan göz önüne alındığında, nüfus önceki yıllara göre bir azalmayı temsil ediyor. En az 5 milyon kişi başka ülkelere sığınırken, 7,6 milyon kişi ülke içinde yerinden edilmiş durumda.
15. Türkiye
Türkiye, Avrupa ile Asya arasında yer alır ve kıtalararası bir ülke olarak kabul edilir. 783.562 km2’lik bir alanı kaplar ve yaklaşık 83.4 milyon nüfusa sahiptir. Bu nüfusun %70 ila %80’i kendini etnik Türk olarak tanımlıyor. Türkiye yeni sanayileşmiş ve 2.199 trilyon dolarlık bir GSYİH’ya sahip ve bunun yarısından fazlası hizmet sektöründen geliyor.
16. Birleşik Arap Emirlikleri
Birleşik Arap Emirlikleri (BAE), Arap Yarımadası’nın güneydoğu kenarı boyunca yer almaktadır. 83.600 km2’lik bir alanı kaplar ve yaklaşık 9,7 milyon nüfusa sahiptir.
17. Yemen
Yemen, Arap Yarımadası’nın güneybatı kıyısında yer almakta olup toplam alanı 527.968 km2’dir . Ülkenin yaklaşık yarısı 15 yaş ve altı olmak üzere 29 milyonun üzerinde bir nüfusu var. Bu demografik yapı ve diğer çeşitli faktörler nedeniyle, Yemen nüfusunun 2050 yılına kadar 60 milyona ulaşması bekleniyor.
Yorum gönder