Piknik Yapmak Yasak Mı 2023? Hangi İllerde Piknik Yasaklandı?
Piknik Yapmak Yasak Mı 2023? Hangi İllerde Piknik Yasaklandı?
Yaz döneminde yapılan yasak uygulamalarına bu yılda devam ediliyor. Yangın felaketlerinin önüne geçilebilmesi için piknik yapmak yasaklanmaya başlandı. Aralarında İstanbul ve Ankara’nın da yer aldığı birçok şehirde ormanlara giriş yasağı uygulanıyor. Piknik yapmak yasak mı? Hangi illerde piknik yapmak yasaklandı? Ormanlarda piknik yapmak yasaklandı mı?
Piknik Yapmak Yasak Mı 2023?
Havaların ısınmasıyla birlikte özellikle denizin bulunmadığı yerlerde oturan vatandaşlar çareyi gölgelerin sık bulunduğu ormanlık alanlarda piknik yapmakta buldu. Fakat aralarında İstanbul ve Ankara gibi büyükşehirlerinde yer aldığı birçok şehir de ormanlara girişler yasaklandı.
Yangın felaketlerinin önüne geçilmesi için yapılan bu uygulamayı yararlı bulanların yanında yasağı sadece ateş yapmak için getirilmesini isteyen vatandaşlarda oldukça fazla. Piknik yapmanın doğal bir hak olduğunu düşünen vatandaşlar tepkilerini sosyal medya üzerinden göstermeye başladı.
Hangi İllerde Piknik Yasaklandı?
Türkiye’nin birçok ilinde yaz ayının gelmesiyle birlikte orman yangınları yaşanmaya başladı. Bu durum vatandaşları üzdüğü gibi birkaç engeli de beraberinde getirdi. Bunlardan biri de denizin olmadığı yerlerde yaşayan en çok tercih ettiği aktivitelerden biri olan piknik yapmak oldu. Piknik yapmak ormana giriş yasakları sebebiyle bir nevi yasaklanmış oldu. Peki, hangi illerde piknik yasaklandı? İşte o iller:
Ankara
Ankara’da bulunan tüm ormanlık sahalara giriş 30 Eylül tarihine kadar yasaklandı. Ormanlık alanlara sadece, Ankara Doğa Koruma ve Milli Parklar Bölge Müdürlüğünce sokak hayvanlarını beslemekle görevlendirilenler ve yetkili kamu görevlileri girebilecek. Bunun dışındaki sivil vatandaşlar sebepleri önemsenmeksizin giriş yapamayacak. Ankara’da bulunan ormanlık alanlarda piknik yapmaya izin verilmeyecek.
İstanbul
Yasak konusuyla ilgili İstanbul Valiliği bir duyuru yaptı. Duyuruda, orman yangınlarının önlenmesi amacıyla ormanlık alanlara girişlerin yasaklandığı belirtildi.
Valiliğin belirlediği piknik ve mesire alanları, tabiat parkları, korular, parklar ve eko turizm alanlarında piknik yapmak, spor, yürüyüş ve benzeri faaliyetlerde bulunmak yasak kararının dışında olacak. Alınan yasak kararı, 15 Ekim’e kadar sürecek.
Çanakkale
Çanakkale Valiliği de ormanlık alanlara piknik yapmak gerekçesi de dahil olmak üzere tüm girişlerin yasaklandığını duyurdu. Valilik kararı 15 Eylül’e kadar geçerli olacak.
Aydın
Aydın Valiliği, orman yangınlarını önleyici tedbirler anlamında yasak olan alanların listesini açıkladı. Verilen karara göre Aydın ili genelinde 23 Haziran-31 Ekim tarihleri arasında belirlenen alanlara girişler yasaklandı.
Yasaklı alanların dışında Aydın Valiliği bazı alanları yasak dışında tuttu. Vatandaşları yasak olmayan alanlarda piknik yapabilecek. Ayrıca alınan karar çerçevesinde Koçarlı Adnan Menderes Şehir Ormanı, Dilek Yarımadası Milli Parkı Tescillenmiş Piknik ve Mesire Alanları’nın bu yasak dahilinde olmadığı öğrenildi.
Ardahan
Ardahan’da orman yangınlarının önlenmesi amacıyla diğer illerde de olduğu gibi ormanlık alanlara girişler yasaklandı, mesire alanlarına da sınırlama getirildi. Valilikten yaptığı açıklamaya göre verilen kararın, orman yangınlarıyla mücadele kapsamında olduğunu duyurdu. Piknik ve mesire yerleri dışındaki ormanlara girişlerin 15 Eylül’e kadar yasaklandığı kaydedilen açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“Ardahan merkez Cemal Tural Tabiat Parkı, Göle, Çakırüzüm ve Köprülü mesire yeri, Çıldır, Hanak, Damal ve Posof ilçelerindeki mesire yerlerinin dışındaki ormanlık alanlara 15 Eylül’e kadar görevli personel haricinde girişler yasaklandı.”
Açıklamada, mesire yerlerine ise kısıtlama getirdi. Mesire alanlarında saat 19.00’dan 08.00’e kadar girişlerin yasaklandığına yer verildi. Vatandaşları piknik için serbest olan mesire alanlarını kullanabilecek fakat saat kısıtlanmasına uyması gerekiyor.
Tunceli
Tunceli’de izinsiz olarak ormanlara giriş ve piknik alanları için ayrılan belirli alanlar dışında ateş yakılmasının yasaklandığı bildirildi. Valilik açıklamasında, orman yangınlarıyla mücadele için toplantı yapıldığı belirtildi. Toplantı sonucu bu kararın alındığı duyuruldu. Bu kapsamda çeşitli tedbirlerin alındığı aktarılan açıklamada, şunlar öne çıktı:
“İlimizde 15 Haziran-31 Ekim tarihleri arasında tesisleşmenin olduğu alanlar dışında ateşli ve ateşsiz piknik, kamp, izinsiz olarak ormanlara giriş-çıkış yapmak, çadır kurmak ve anız yakmak yasaklanmıştır.”
Osmaniye
Osmaniye Valiliği tarafından yapılan açıklamada, oluşabilecek olağanüstü sıcaklıklar nedeniyle yangınların artabileceği vurgulandı. Bu sebeple bazı önleyici yasak ve tedbirlerin alındığı söylendi. Yasağa uymayanlara idari işlem yapılacağı belirten açıklamada şöyle denildi:
“Osmaniye il sınırları içerisinde son yıllarda büyük çapta orman yangınları meydana gelmiştir. Önümüzdeki günlerde oluşabilecek olağanüstü hava halleri nedeniyle yangınların artabileceği değerlendirilerek mangal, semaver, ateş yakılabilecek mesire ve piknik alanları dışındaki ormanlık alanlara giriş ve çıkışlar 1 Haziran 2023 tarihinden itibaren ikinci bir emre kadar yasaklanmıştır. Yasağa uymayanlar hakkında idari işlem yapılacaktır.”
Bursa
Bursa Orman Bölge Müdürlüğünden yapılan açıklamada, Bursa İli Orman Yangınlarını Söndürme ve Mücadele Komisyonunun son toplantısında yaz dönemine ilişkin kararlar alındığı bildirildi.
Açıklamada, şu ifadelere yer verildi:
“30 Haziran-30 Eylül tarihlerinde Bursa ili ve ilçelerinde ormanlara giriş ve çıkışlar (işi ve ikameti gereği girip çıkanlar dışında) ile ormanlık alanlarda mangal, semaver vb. araçlarla ateşli piknik yapmak, orman içinde ATV, UTV, motosiklet kullanmak, motorlu vasıtalarla sportif faaliyetler yapmak, çadırlı kamp yapmak, dilek feneri, meşale, havai fişek kullanmak, bahçe temizliği için ateş yakmak, anız yakmak ve her türlü kontrollü ateş yakmak yasaklanmıştır.
Bununla birlikte resmi tescilli orman parkı, piknik/mesire alanlarında 30 Haziran-30 Eylül tarihlerinde akşam saat 20.00’den ertesi sabah saat 08.00’e kadar mangal, semaver vb. amaçla kontrollü ateş yakmak yasaklanmıştır. Bu tedbir ve yasaklara uymayanlar hakkında suç niteliğine göre 6831 sayılı Orman Kanunu, 2872 sayılı Çevre Kanunu, 5237 sayılı Türk Ceza Kanunu ve 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’na göre adli ve/veya idari işlem yapılmasına karar verilmiştir.”
Kontrollü ateş yakmanın kısıtlandığı söz konusu tescilli orman parkı, piknik ve mesire alanlarıyla ilgili bilgilere Valiliğin “bursa.gov.tr” web adresi ve sosyal medya hesaplarından ulaşılabiliyor. Piknik yapma faaliyetinin en çok uygulandığı illerde olan Bursa’da yukarıda belirtilen yasaklar getirilmiştir.
Kütahya
Kütahya’da, Orman Yangınlarıyla Mücadele Komisyonunun kararlarına göre, 15 Haziran-31 Ekim tarihlerinde ormanlık alanlara girişler yasaklandı. Vatandaşlar, piknik yapmak için ormanlık alanları bu tarihler aralığında kullanamayacak. Ayrıca, yangınlara etkin ve hızlı müdahale amacıyla orman yangın ilk müdahale ekipleri, Orman Bölge Müdürlüğünce hazırlanan alanlarda konuşlandırılacak.
Bu süreçte, ormanlık alanlarda ve yangın riskinin en fazla olduğu günlerde orman muhafaza memurları ve jandarma birliklerinden yararlanılarak devriye sistemi oluşturulacak. Böylece ormanlık alanlarda piknik yapmaya çalışan vatandaşlar uyarılacak.
İlginizi Çekebilecek Haberler
Yorum gönder