Swift Kodu Nedir, Nasıl Öğrenilir? Tüm Bankaların Swift Kodu

swift kodu nedir nasil ogrenilir tum bankalarin swift kodu e1674938362900

Swift Kodu Nedir, Nasıl Öğrenilir? Tüm Bankaların Swift Kodu

Swift (BIC) Kodu Nedir, Nasıl Öğrenilir? merak edilmekte. Yurt dışına para gönderme EFT yada Havale yapmak isteyenlerin ihtiyacı olan swift kodu garanti, swift kodu ziraat, iş bankası swift kodu, enpara swift kodu, denizbank swift kodu gibi Tüm Bankaların Swift Kodu araştırılıyor. Bizde bu yazımızda tüm merak edilenleri araştırdık.

Swift Kodu Nedir?

swift kodu nedir e1674938383863

Yurt dışına para transferi yapılabilmesi için gerekli olan Swift Kodu Nedir? merak edilmekte. Uluslararası yapılacak olan banka işlemlerinde yani EFT yada Havale olsun fark etmeksizin, herhangi bir karışıklık olmaması adına çeşitli yöntemler tercih edilir. Swift kodu da bu karışıklıkları önlemek adına yapılan ve Uluslararası transferlerde bankaların kimlik tanımaya yarayan bir işlemidir. SWIFT kodu; yurtdışına para göndermek için çeşitli işlemlerde kullanılan, bankaların kendilerine ait uluslararası bir koddur.

Bütün bankaların kendilerine has özel bir SWIFT kodu bulunur. Bu SWIFT kodunun para transferi işlemlerine ek olarak haberleşmede kullanıldığı da belirtilmekte fayda var.  SWIFT aslında bir kısaltma olup Society for Worldwide Interbank Financial Telecommunication (Dünya Bankalararası Finansal Telekomünikasyon Derneği) kelimelerinin baş harflerinden oluşmaktadır.

Daha da açacak olursak; Swift kodu para transferleri ile birlikte para alma işlemleri için de gerekir. Bu işlemlerin güvenli bir şekilde oluşması için bu koda ihtiyaç duyulmaktadır. Fakat bu sistem için üç banka dahil olmaktadır. Bunlardan biri parayı gönderen banka, diğeri aracı banka, son olarak ise parayı alan banka olmak üzere üç banka bulunur.

SWIFT koduna ek olarak bu kod ile aynı görevi yapan bir de BIC kodu vardır. BIC, Bank Identifier Codes (Banka Tanımlama Kodları) ifadesinin baş harflerinden oluşan bir kısaltmadır. Yani bazı durumlarda SWIFT kodu ifadesi yerine karşınıza  BIC kodu ifadesi çıkarsa şaşırmayın. Bu iki kısaltma da aynı konu ifade etmektedir ve kodlar farklı değildir.


Swift Kodu Kaç Hanelidir?

swift kodu kac hanelidir e1674938406622

Swift kodu 8 veya 11 hanelidir. Tüm dünya bankacılık sisteminde standart olarak kullanılan swift kodunu oluşturan karakterler ise şu şekilde oluşturulur:

İlk Dört Karakter: Banka kodunu temsil eder.

Beşinci ve Altıncı Karakter: ISO ülke kodunu temsil eder.

Yedinci ve Sekizinci Karakter: Yerel kodu temsil eder.

Son Üç Karakter: Şube kodunu temsil eder. Her zaman verilmeyebilir. (Merkez şube için XXX şeklinde kullanılır.)


SWIFT Kodu Nasıl Öğrenilir?

swift kodu nasil ogrenilir e1674938435699

SWIFT, 11 haneden ve tamamı büyük harflerden oluşan bir koddur. Bu kodun açılımında;

  • İlk 4 hane bankanın kodunu,
  • Devam eden 2 hane ülke kodunu,
  • Sonraki 2, 3 ya da 4 hane yerel kodu,
  • Son 3 hane ise şube kodunu tanımlamaktadır.

Bu kod birleşimi 11 haneyi aşmamalı ve 11 haneden az olmamalıdır. Eğer 11 haneden az olursa kodun sonuna X harfi eklenerek 11 haneye tamamlanır. Örnek olarak Akbank’ın SWIFT/BIC kodu incelenebilir. Akbank’ın SWIFT kodu AKBKTRIS’dir. İlk 4 karakter (AKBK) banka kodu, sonraki 2 karakter (TR) ülke kodu, en sondaki 2 karakter ise (IS) genel merkezi temsil etmektedir. Görüldüğü gibi Akbank’ın SWIFT kodu 8 haneden oluşmaktadır. Bu kod bir yere yazılırken 11 haneye tamamlamak için sonuna 3 tane X harfi eklenebilir.

Swift Kodu Nasıl Alınır?

Swift kodu alabilmek için öncelikle transferin yapılacağı banka hesabına bakılması gerekir. Yurtdışından sizin hesabınıza gelecek döviz için bankanızın swift kodunu kullanmanız gerekir. Her bankanın kendine özgü bir swift kodu bulunur. Genellikle bankaların internet sitesinde kolaylıkla bulabileceğiniz bu kodları istediğiniz her türlü döviz transferi işleminde kullanabilirsiniz.


Swift Kodu ile İlgili  Bilinmesi Gerekenler

swift kodu ile ilgili bilinmesi gerekenler e1674938570607

SWIFT kodu ile işlem yapabilmek için yani döviz transferi işlemi yapabilmek için unutulmaması gereken konulardan biri de kişinin bir döviz hesabı açmış olmasıdır. Ayrıca bu işlemlerin ücretlerinin alınabilmesi için bir TL hesabı da olmalı ve hesapta para bulunmalıdır.

SWIFT kodu ile ilgili bir diğer konu ise uluslararası döviz transferi işlemlerinde alınan ücretlerdir. Yabancı ülke parası (döviz) transferlerinde alıcı banka yurt dışındaki aracı bir banka ile çalıştığı için bazı maliyetler ortaya çıkmaktadır. Bu maliyetler kapsamında alınan ücretler, yani hem gönderici hem de alıcı bankadan alınan işlem ücretleri; bankalara göre, işlem hacmine ve işlem sayısına göre farklılık göstermektedir.

Ayrıca söz konusu transfer işlemi yapılırken kullanılan yöntem seçilen yöntem (mobil bankacılık, telefon bankacılığı veya banka şubesi) de bu işlem ücretlerinin farklılık göstermesine sebep olabilmektedir.

SWIFT koduyla benzer işlevde olan başka bir numara ise yönlendirme numarasıdır. Bu numaralar, ABD’deki bankaların eyalet bazında tanımlanmasına yardımcı olarak yerel transferlerin işlenmesini kolaylaştırır. Hangi ülkeye para gönderdiğinize bağlı olarak SWIFT ve IBAN ya da sadece SWIFT kullanmanız gerekebilir.

Örnek olarak; Euro bölgesindeki bir banka ile döviz transfer işlemi yaparken bir IBAN ve SWIFT koduna ihtiyacınız olur. ABD’deki bir bankayla döviz transfer işlemi yaparken ise IBAN numarasına ihtiyacınız olmayabilir.


Swift İşlemlerinde Zaman Sınırlaması Var mı?

Yurt içindeki farklı bankalara yapılan para transferlerinde olduğu gibi yurt dışına yapılanlarda da zaman konusunda bazı sınırlandırmalar mevcuttur. Örneğin (FAST işlemleri haricinde) hafta sonu yapılan bir EFT işlemi haftanın ilk mesai günü ve mesai saati içinde yapılmak üzere bekletilir. SWIFT işlemlerinde de (döviz transferi işlemleri) bunun gibi bir durum söz konusudur. Yani SWIFT işlemlerinde de işlemin gerçekleşeceği zaman doğal olarak işlem talebinin verildiği zamana bağlıdır. Dolayısıyla döviz kurları da bu süreçte önem kazanmaktadır.

Eğer SWIFT işleminin giriş saati 17.00’den önce ise bu işlem iki iş günü içerisinde, 17.00’den sonra ise üç iş günü içerisinde gerçekleşmektedir. Görüldüğü gibi burada da iş günü tabiri kullanılmaktadır. Bazı bankalar tarafından SWIFT işlemlerinin daha hızlı yapılması için dolar, euro ve İngiliz sterlini cinslerindeki transferler için 13.45’ten önce, ek ödeme alınarak, aynı gün içinde işlemin gerçekleştirilmesi de mümkün olabilmektedir.


Tüm Bankaların SWIFT Kodları

tum bankalarin swift kodlari e1674938657559

Uluslararası piyasada faaliyet göstermek isteyen bankalar bu koda sahip olmalıdır. Bu kod sistemi sayesinde uluslararası döviz transferi işlemleri güvenli ve hızlı bir şekilde gerçekleştirilebilmektedir. Türkiye’de Faaliyet Gösteren bankaların SWIFT kodları aşağıdaki tabloda yer almaktadır.

BankaSWIFT KoduBankaSWIFT Kodu
Ziraat BankasıTCZBTR2ATürkiye İş BankasıISBKTRIS
HalkbankTRHBTR2AVakıfBankTVBATR2A
Garanti BBVATGBATRISYapı KrediYAPITRIS
DenizbankDENITRISAkbankAKBKTRIS
QNB FinansbankFNNBTRISTEBTEBUTRIS
KuveytTürkKTEFTRISTürkiye FinansAFKBTRIS
ŞekerbankSEKETR2AAlbaraka TürkBTFHTRIS
INGINGBTRISAnadolubankANDLTRIS
Vakıf KatılımVAKFTRISZiraat KatılımTCBTR2AZKB
HSBCHSBCTRIXFibabankaFBHLTRIS
Alternatif Bank (ABank)ALFBTRISOdeabankODEATRIS
ICBC Turkey BankICBKTRISBurgan BankTEKFTRIS
Türk EximbankTIKBTR2ATurkland Bank (T-Bank)TBNKTRIS
Aktif BankCAYTTRISTurkish BankTUBATRIS
Arap Türk BankasıATUBTRISBank MellatBKMTTRIS
Emlak BankEMLATRISCitibankCITITRIX
Kalkınma BankasıTKBNTR2ATSKBTSKBTRIS
GSD BankGSDBTRISGolden Global BankGOGYTRIS
MUFG BankBOTKTRISRabobankRABOTRIS
Standard CharteredBSUITRISIntesa SanpaoloBCITTRIS
Nurol BankNUROTRISDeutsche BankBKTRTRIS
DilerbankDYAKTRISAdabankADABTRIS
HBL TürkiyeHABBTRISTakasbankTVSBTRIS
JPMorgan ChaseCHASTRISMerrill LynchMEYYTRIS
Societe GeneraleSOGETRISPasha BankTAIBTRIS
BankPozitifBPTRTRISBirleşik Fon BankasıBAYDTRIS

İlginizi Çekebilir 👇

👉 Kaç Yaşında Mali Müşavir Olunur? Mali Müşavir Maaşları Ne Kadar?

Bizi Takip Edin: Öğrenci Gazetesi

Yorum gönder