Türkiye Avrupa’da Mı Asya’da Mı?

turkiye asyadami avrupadami

Türkiye Avrupa’da Mı Asya’da Mı?

Türk toprakları bir zamanlar Avrupa’nın derinliklerine, şimdi Avusturya’nın başkenti olan Viyana’nın dış mahallelerine kadar uzanıyordu. Türkler aslen Doğu Asya’dan gelmiştir. Türkiye’nin en büyük şehri olan İstanbul, Avrupa’nın en kalabalık şehridir. Türkiye, Avrupa demografik yapısı üzerinde bir etkiye sahipti. Tersine, Türkiye de Avrupa kültürünün birçok yönünü benimsemiştir.

Türkiye topraklarının büyük çoğunluğu Asya’da, ancak küçük bir kısmı Avrupa’da. Türkiye’nin çoğu Anadolu veya Küçük Asya olarak bilinen bölgeden oluşur. Türkiye’nin küçük bir bölümü ise Balkan Yarımadası’nın güneydoğu köşesi olan Trakya olarak bilinen bölgede yer almaktadır. Burası, Türkiye’nin en büyük şehri olan İstanbul’un bir bölümünü bulacağınız yerdir. Ancak ilginçtir ki, Türk halkının kökenleri şimdiki anavatanlarında değil, çok daha uzaklarda, Doğu Asya’dadır. Türkiye bugün Avrupa’nın sadece bir şeridini işgal etse de, Türk etkisi kıtada hala görülüyor. Aynı zamanda Türkiye, Avrupa’nın birçok kültürel unsurunu da benimsemiş, siyasi ve ekonomik olarak Batı ile uyum sağlamıştır.

Türkiye Bölgesi

turkiye haritasi

Daha önce de belirtildiği gibi, Türkiye topraklarının büyük çoğunluğu, bazen Küçük Asya olarak adlandırılan ve Asya kıtasının bir parçası olan Anadolu bölgesindedir. Türkiye’nin kabaca 85 milyonluk nüfusunun çoğu Anadolu’da yaşıyor. Türkiye’nin Anadolu kısmı, kuzeydoğuda Gürcistan, Ermenistan ve Azerbaycan, doğuda İran , güneyde Irak , Suriye ve Akdeniz, kuzeyde Karadeniz ile çevrilidir.

İstanbul’un bir kısmı, Türkiye’nin Avrupa’daki küçük ayağında, Türkiye’nin Avrupa kısmını, kuzeydoğu Yunanistan’ı ve güneydoğu Bulgaristan’ı kapsayan Trakya olarak bilinen bölgenin güneydoğu kesiminde yer almaktadır . Türkiye’nin Trakya’nın bir kısmı kuzeyde Bulgaristan, kuzeydoğuda Karadeniz, güneyde Marmara Denizi , batıda Yunanistan ve doğuda Avrupa’yı ayıran son derece stratejik İstanbul Boğazı ile sınırlanmıştır. Anadolu’dan Türkiye’nin bir parçası. İlginç bir şekilde, İstanbul’un bir kısmı Anadolu’da yer almasına ve dolayısıyla Asya’nın bir parçası olmasına rağmen, şehir aslında 15 milyondan fazla nüfusuyla Avrupa’nın en kalabalık şehri olarak kabul ediliyor.

Türklerin Asya Kökenleri

turklerin asya kokleri

Türkiye Cumhuriyeti, Türklerin şimdiki anavatanı olmasına rağmen, her zaman böyle değildi. Aslında, Türk halkının kökenleri Avrupa’ya yakın değil, çok daha doğuda, Doğu Asya’da veya daha spesifik olarak, şimdi Batı Moğolistan olan Altay Dağları’ndadır. MS birinci binyılın ikinci yarısında batıya göç etmeye başladılar. 11. yüzyılda Türkler, o zamanlar çoğunlukla Yunanlıların yaşadığı Anadolu’nun kenarlarına ulaştı. 1037’de Türk boyları, Anadolu’yu fethetmeye devam edecek olan Selçuklu İmparatorluğu’nu kurdu. Daha sonra çok sayıda Türk Anadolu’ya akın etmeye başladı. Uzun bir sözde Türkleştirme sürecinden sonra Anadolu nüfusunun büyük bir kısmı Türk kültürünü, dilini ve İslam dinini benimsemiştir. Sonunda, şu anda Türkiye olan yer, dünyadaki Türkçe konuşan insanların en büyük kalesi haline geldi.

Türkiye Ve Avrupa Tarihi

Türkiye bugün Avrupa topraklarının sadece küçük bir kısmına sahip olmasına rağmen, bir zamanlar kıtanın geniş bir bölümünü kontrol etmiş ve böylece Türk tarihini Avrupa tarihinin bir parçası haline getirmiştir. Bu Osmanlı İmparatorluğu döneminde oldu. Türk Osmanlı İmparatorluğu zirvedeyken tüm Balkan Yarımadasını fethetti . 1683’te Türkler, bugün Avusturya’nın başkenti olan Viyana’nın dış mahallelerine ulaştılar, ancak sonunda yenildiler ve Osmanlı İmparatorluğu’nun düşüşünün başlangıcı oldu. 20. yüzyılın başlarında, Osmanlı İmparatorluğu, bugüne kadar Türkiye’nin bir parçası olarak kalan Trakya bölgesi dışında, Avrupa’daki topraklarının neredeyse tamamını kaybetti. Yine de Türklerin günümüz Avrupa’sının demografisi üzerinde derin bir etkisi oldu.

Yorum gönder