Yapay Zeka Sek*ste İnsanların Yerini Alıyor, Apple Vision Pro ve Quest 3 nedir?

yapayzeka

Yapay Zeka Sek*ste İnsanların Yerini Alıyor, Apple Vision Pro ve Quest 3 nedir?

Her konuda insanlığa yardım eden yapay zeka teknolojisinin gelişimi insanları şaşırtmaya devam ediyor.Eski Google yöneticisi Mo Gawdat, yapay zekânın bir gün cinsel ilişkiler için kullanılacağını, yapay zekâdan güç alan robotların seks işçisi olarak kullanılacağını iddia etti. Gawdat’a göre Apple Vision Pro ve Quest 3 gibi ekipmanlar, cinsel ilişkinin simüle edilmesinde yardımcı olacak.

Apple Vision Pro ve Quest 3 nedir?

1. Tasarım

Nadiren özgün tasarımlarla karşılaştığımız VR başlığı pazarında her iki model de nispeten orijinal yapıda. Apple Vision Pro, iki taraflı bir kayış ve arkada geniş bir yastıkla başınızı tutan hafif ve şık bir tasarıma sahip. Meta Quest 3’de ise üç tutucu kayış ve Vision Pro’ya kıyasla daha ince bir yastık gövdesi mevcut.

2. Ekran

Bir başak tasarım ögesi olarak yorumlayacağımız ekran tarafında ise modeller arasında belirgin farklar bulunuyor. Saydam yapısı ile kullanıcının göz çevresini gizlemeyen Apple Vision Pro, her göz için 4K çözünürlüğe sahip iki mikro-OLED panel ile beraber geliyor. Meta Quest 3’e baktığımız zaman, 4128×2208 piksel çözünürlükte tek bir LCD ekran görüyoruz.

3. İşlemci

Her teknolojik cihazda olduğu gibi sanal gerçeklik başlıklarda da işlemci çok büyük önem arz ediyor. Mevcut gözlüklerin kalbi tanımını kullanabileceğimiz işlemci alanında Apple Vision Pro, kendisinden beklenildiği gibi markanın kendi işlemcileri olan M2 çip ve R1 çiplerini kullanıyor. Quest 3 ise gücünü yonga seti pazarının ağır abisi Qualcomm’un Snapdragon XR2 işlemcisinden alıyor.

4. Pil Ömrü

Söz konusu başlıkların bir diğer önemli donanımı ise pil ömrü. Henüz bebek adımlarını atan ve çalışırken büyük güç harcayan yeni cihazlar, tahmin edersiniz ki pil ömrü konusunda pek fazla yetenekli değil. Kesin olamamakla birlikte Vision Pro’nun tek şarjda 2 saate kadar kullanım sunabildiği biliniyor. Quest 3 için ise net bir değer yok. Facebook tabanlı cihazın da 2 saati ancak zorlayabileceği tahmin ediliyor.5. EkosistemSanal gerçeklik teknolojisinin belki de en önemli boyutu görülen ekosistemde ise iki model de bizleri heyecanlandırıyor. Vision Pro, Apple ekosistemi ile derin bir entegrasyona sahip ve iPad uygulamalarını çalıştırabiliyor. Meta Quest 3 ise Meta’nın büyük ve gelişen ekosistemine bağlı ve çok sayıda VR oyunu ve uygulamasına erişim sağlıyor. Bu bağlamda, Quest’in daha çok oyun ve eğlence temalı bir model olduğunu, Vision’un ise profesyonel ve iş dünyasına yönelik bir cihaz olduğunu söylemek mümkün.

6. Fiyat

Kullanıcıların vereceği kararda büyük önem arz eden ve iki cihaz arasında dağlar kadar fark olan fiyat alanına gelmiş bulunuyoruz. Çoğunuzun bildiği gibi, henüz birkaç gün önce tanıtılan ve 2024’te satışa sunulması beklenen Vision Pro’nun fiyatı 3499 dolar olarak açıklandı. Dudakları uçuklatan fiyatlı başlığın ülkemizdeki satış bedeli 140 bin TL’den daha fazla olacak. Yeni tanıtılan Apple Vision’a kıyasla daha mütevazi donanımlar içeren Quest ise rakibinden tam tamına 3000 dolar daha ucuz. Bu yıl piyasaya sürülmesi beklenen cihaz, fiyat alanında oldukça avantajlı.

Artırılmış Gerçeklik Ekipmanları, Cinsel İlişkinin Simüle Edilmesini Sağlayacak.

Yapay Zekâ, Sekste de İnsanların Yerini Alacak..." | Kuzeyegehaber

Yapay zekâ odaklı teknolojiler, son dönemlerde hayatımızın her alanına girdi. Öyle ki bugün metin yazdırmak ve bilgi taramak için ChatGPT benzeri araçlar kullanılıyor. Ayrıca, özgün resimler oluşturmaya yarayan yapay zekâ odaklı teknolojiler de oldukça yaygın. Öte yandan, bazı yenilikler üzerinde de çalışmalar devam ediyor. Son günlerde ses odaklı yapay zekâ araçları ile sanal müşteri temsilcileri gündemde kendilerine yer buluyorlar.

Gelen son haberler, tüm bunların bir başlangıç olabileceğini gözler önüne seriyor. Çünkü geçmişte Google’ın Ar-Ge bölümünde çalışan üst düzey yöneticilerden Mo Gawdat tarafından yapılan açıklamaya göre yapay zekâ, “aşk ve ilişkilerin yeniden tasarlanmasına” yol açacak. Hatta Gawdat’a göre yapay zekâ ile çalışan seks robotları, ilerleyen dönemlerde hayatımızın bir gerçeği olacak.

Sekste Yapay Zeka İnsanların Yerini mi Alacak? Google Duyurdu!

İlişkiler Değişiyor

YouTube’daki “Impact Theory” yayınına katılan Mo Gawdat’a göre yapay zekâ, cinsel ilişkilerin simüle edilmesini de sağlayacak. Yani gerçek hayatta cinsel ilişki yaşadığınız düşüncesine kapılacaksınız. Eski Google yöneticisine göre Apple Vision Pro veya Quest 3 gibi artırılmış gerçeklik ekipmanları, cinsel ilişkinin simüle edilmesinde aktif olarak kullanılacak. Gelelim en önemli meseleye. Hissiyat ne olacak?

Hissiyat Olacak Mı?

Mo Gawdat, pek çok kişinin önemseyeceği hissiyat konusunu reddetti. “Bu gerçekten önemli mi?” diye bir çıkış yapan Gawdat, konuyla ilgili olarak şu ifadeleri kullandı: Morgan Freeman olduğuna ikna olduysanız, ekranda sizinle konuşan Morgan Freeman’ın aslında Morgan Freeman mı yoksa yapay zekâ tarafından üretilmiş bir avatar mı olduğu gerçekten önemli mi?

Bu soru, yapay zekânın ve gerçekliğin algılanması konusunda ortaya çıkan önemli bir tartışmayı işaret ediyor. Yapay zekâ tarafından üretilen içerikler ve simüle edilen deneyimler, bireylerin gerçeklik algısını sorgulayabilir ve etik sorunları gündeme getirebilir. Gawdat’ın bu çıkışı, gelecekte yapay zekânın toplumsal ve psikolojik etkilerinin ele alınması gerekliliğini vurgulamaktadır.

 

Yorum gönder