2023 AYT Nasıl Çalışılır? 5 Adımda AYT Çalışma Tavsiyeleri

2023 ayt nasil calisilir 5 adimda ayt calisma tavsiyeleri

2023 AYT Nasıl Çalışılır? 5 Adımda AYT Çalışma Tavsiyeleri

YKS’ nin (Yükseköğretim Kurumları Sınavı) ikinci oturum olan AYT yani Alan Yeterlilik Testi’ ne Nasıl Çalışılır? merak edilmekte. üniversite sınavına girecek adaylar 4 yıllık yani lisans bölümlerine girmek için AYT sınavına girmek zorundalar. Bu sınavdan başarılı olmak isteyen adaylar, AYT ne çalışılmalı? Evde AYT Nasıl Çalışılır? AYT konuları ve soru dağılımı‘ nı merak etmekte. İşte AYT hakkında tüm merak edilenler…

AYT Nasıl Çalışılır?

ayt nasil calisilir

Üniversite sınavı yani YKS’ nin 2. oturumu olarak yapılan AYT açılımı Alan Yeterlilik Testleridir. Üniversitede 4 yıllık yani herhangi bir lisans bölümü okumak isteyen adaylar AYT’ ye girmek zorundalar. Toplamda 160 soru için 180 dakika verilen AYT sınavı  YKS sınav sonucunun %60’ını etkiler ve  baraj puan ise 180’dir. AYT’ ye giren adaylara farklı derslerden sorular sorulmaktadır. ‘’Matematik’’ 40, ‘’Fen bilimler’’ 40 , ‘’Türk dili ve edebiyatı- sosyal bilimler-1’’ 40 ve ‘’Sosyal Bilimler’’ 40 sorudan oluşmaktadır.

AYT sınavına girecek adaylar, sayısal bölümü seçen öğrenciler; matematik kısmıyla birlikte ‘Kimya, Biyoloji, Fizik’ ,Eşit ağırlık seçen öğrenciler; matematik kısmıyla birlikte ‘Edebiyat, Tarih-1, Coğrafya-1’ ve sözel bölüm seçen öğrenciler; ‘Edebiyat, Tarih-1, Coğrafya-1, Tarih-2, Coğrafya-2, Felsefe Grubu Dersleri, Din Kültürü’ derslerinden sorumludur.

Öncelikle AYT’ ye girecek olan tüm adayların yapması gereken ilk ve en önemli şey AYT sınav sistemi hakkında yeterli düzeyde bilgi sahibi olmaktır. AYT hazırlanırken adaylar kendi yetenek, beceri ve bilgi birikimine bağlı olarak çalışma şekli farklılık gösterebilir. Buna rağmen tüm öğrencilerin detaylı bir çalışma programını  uyguladığı takdirde başarılı olacakları çalışma yöntemleri de bulunmaktadır. AYT sınav sistemi hakkında yeterli bilgiyi edinen adaylar, bunun üzerine kendi bilgi birikimine göre bir ders çalışma programı hazırlamalı ve kendi yetilerine göre  bir ders çalışma ders  planı uygulamalıdır.


2023 AYT’ ye Çalışırken Nelere Dikkat Edilmeli?

2023 aytye calisilirken nelere dikkat edilmeli

  • AYT’ye girecek olan tüm adayların kendine bir hedef belirlemesi önemlidir. Sınav öncesinde hedefini belirlemiş olan adaylar, belirli bir hedef doğrultusunda çalıştığı için daha kolay ders çalışmaktadır. Bir hedef için çabalamak motivasyonu artırmaktadır. Hedefleri belli olan adaylar bu hedef hakkında hayal de kurdukları için bu durum onlara moral vermekte ve sınava hazırlık sürecinde ruhsal açıdan daha iyi hissetmelerini sağlamaktadır.
  • AYT’ye çalışmak için oluşturulacak ders programının gerçekçi olması gerekmektedir. Çalışma programı oluşturmadan önce bilinen, bilinmeyen ve az bilinen konular gözden geçirilmelidir. Oluşturulan programda her gün için belirlenen ders çalışma süresi hem çok uzun hem de çok kısa olmamalıdır.
  • AYT için hazırlanan ders çalışma programında belirlenen ders çalışma süresi kadar belirlenen mola süresi de oldukça önemlidir. Ders çalışırken belirli aralıklarla hem çok uzun olmayan hem de çok kısa olmayan molalar verilmelidir.  Belirli aralıklarla uygun süreli molalar vermek, ders çalışmayı daha verimli hale getirmektedir.
  • Sınava girecek olan adayların kendilerine en uygun ders çalışma yöntemini belirlemesi gerekmektedir. Okuyarak, anlatarak, sessiz bir ortamda tek başına ya da müzik dinleyerek ders çalışmak gibi birçok ders çalışma yöntemi vardır. AYT’ye hazırlanan her aday kendine en uygun ders çalışma yöntemini belirlemeli ve en çok hangi çalışma yönteminden verim alıyorsa o şekilde çalışmalıdır.
  • Ders çalışma sürecinde moral oldukça önemlidir. AYT’ye girecek olan tüm adaylar dönem dönem kendilerini ödüllendirmeli, morallerini yüksek tutmalıdır.
  • Ders çalışma döneminde adaylar uzun süre hareketsiz kalabilmektedir. Uzun süre hareketsiz kalmak hem sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurabilmekte, hem de stresi artırabilmektedir. AYT’ye çalışma sürecinde tüm adayların fiziksel aktiviteler yapması gerekmektedir. Fiziksel aktivitelerin yanında kitap okumak veya film izlemek gibi eğlenceli ve pozitif hissettiren faaliyetlerde bulunmak da adaylar için faydalı olmaktadır.
  • AYT’ye çalışırken bol bol soru çözülmelidir. Çözülen soruların kalitesi önemlidir. Çalışma döneminde öğrencilere eşlik edecek kaynaklar, alanında uzman kişilerin önerisi doğrultusunda seçilmelidir. Birden fazla kaliteli kaynak üzerinden soru çözen adaylar farklı soru çeşitlerini görmekte ve sınav esnasında daha rahat etmektedir.
  • AYT’ye çalışıyorken daha çok verim almak isteyen adaylar uyku düzenine dikkat etmelidir. Düzenli saatlerde uyuyup uyanan kişiler ders çalışırken daha çok verim almaktadır.
  • AYT’nin gerçekleşmesine kısa süre kaldığında bol bol deneme çözmek de başarı oranını yükseltmektedir.

AYT’ ye Hazırlanırken Günde Kaç Soru Çözülmeli?

aytye hazirlanirken gunde kac soru cozulmeli

 

Hangi sınava hazırlanıyor olursanız olun en önemli faktörlerden biri soru çözümüdür. Konu tekrarları yapılıp arkasından konuyu pekiştirmek ve eksiklerinizi analiz etmek için bol bol soru çözmelisiniz. Günlük soru çözümü miktarı kendi yaşantınıza ve günlük çalıştığınız konulara belirleyebilirsiniz. ama dikkat etmeniz gereken önemli detay ne olursa olsun her gün muhakkak soru çözme alışkanlığı edinmiş olmanızdır. AYT’ ye girecek olan bir adayın her gün en azından AYT’ de karşısına çıkacak soru sayısı kadar soru çözmesi önerilmektedir. Günlük en az 200-250 soru çözümü size bir adım öne götürecektir. Her ders için günde kaç soru çözülmesi gerektiği  aşağıda sizler için örnekledik.

  • Matematik dersinden en az 40 soru çözülmelidir.
  • Fen Bilimleri derslerinden en az 40 soru çözülmelidir.
  • Türk Dili ve Edebiyatı-Sosyal Bilimler 1 derslerinden en az 40 soru çözülmelidir.
  • Sosyal Bilimler 2 dersinden en az 40 soru çözülmelidir.

5 Adımda AYT Çalışma Tavsiyeleri

5 adimda ayt calisma tavsiyeleri

Bir Hedef Belirleyin

Öncelikle kendinize bir hedef belirleyin. Gelecekte kendinize bir vizyon ve ideal oluşturabilmek adına muhakkak bir hedefiniz olsun. Bu hedef doğrultusunda bir yol belirleyin ve bunun için kendinizi hedefinize ulaşmış olarak hayal edin. Bunun içinde kendinizi keşfetmeniz gerekir. Kendi yeteneklerinizi, yapabilecekleriniz doğrultusunda hedef koyarsanız başarı sizin için kaçınılmaz ve daha kolay olur. hem daha azimli çalışırsınız hem de hedefiniz için hayallerinize daha kısa sürede ulaşmış olursunuz.

Planlı ve Programlı Çalışın

İkinci önemli detay ise planlı ve programlı çalışmaktır. Kendi yaşam tarzınız ile mevcut şartlarınızı en iyi derecede kullanarak kendinize bir çalışma planı hazırlayın. Bu çalışma planı ile daha fazla verim alacağınız şekilde hazırlarsanız ders çalışırken sıkılmaz ve aksine daha azimli bir şekilde yol alırsınız. Ne kadar kapsamlı ve detaylı bir program hazırlarsanız sizin o kadar faydalı olacaktır. Ders çalışma Planınız her dersten karma bir yapı içermeli ve Bir derse ağırlık verilirken diğer dersleri ihmal edilmemelidir. Aylarca ihmal edilen ve birikme gösteren dersi plana dahil etmek zamanla daha zor olacağından bu konuda bir rehber yardımına başvurmakta yarar vardır. Her derse zorluk seviyesine göre ve biraz da o derse ne kadar çalışılması gerektiği göz önünde bulundurularak zaman ayırılmalıdır.

Doğru Kaynakları Seçin

Diğer bir önemli unsurda kaynak seçimi.  Derslere çalışırken doğru kaynaktan yardım aldığınızdan emin olun. Sınava girecek adayların en sık yaptığı hatalardan birisi bilindik ve zor kaynakları tercih etmeleridir. Şunu unutmayın ki yanlış kaynak seçimi size 1 yıl kaybettirir. Bunun için uzmanlar tarafından da destek alarak hem konu anlatımı hem de soru bankalarını tercih ederken daha çok araştırma yapıp en çok güvendiğiniz kaynakları edinin. AYT Konu dağılımı ve soru türlerini öğrenip AYT’ ye müfredatına uygun kaynaklar seçimi yapmalısınız. Bu şekilde seçim yaparsanız sınavda hem daha başarılı olur hem de sınav stresi yaşamamış olursunuz.

Bol Bol Kitap Okuyun 

Her ne olursa olsun her gün aralıksız olarak mutlaka kitap okuyun. En az 10 sayfa bile okusanız da günlük kitap okuma rutininizi bozmadan devam edin. Kitap okumak sınavda soruları daha iyi anlamanızı ve daha iyi kavrayarak kolaylıkla soru çözmenizi sağlayacaktır. Hem zihninizi okuma hızına alıştırmış hem de okunanı anlama yeteneğini daha da hızlandırmış olacaksınız. Doğal olarak buda size sınavda 1 adın öne taşıyacak ve sınav süresini daha aktif kullanmış olacaksınız.

Denemelere Katılın

Sınav yaklaşırken konuları bitirmiş olmalısınız ki artık soru çözerken hızınızı belirleyebilesiniz. Etrafınızda yapılan bütün denemelere katılın ve sonuçları mukayese edin. Sürekli denemelere katılmak hem eksiklerinizi görmenize hem de sınav sırasında hızınızın artırmanıza faydalı olacaktır. Denemeler sayesinde hangi konulara ağırlık vermeniz gerektiğini görebilir ve soru çözme hızınızın yeterli olup olmadığını tecrübe edebilirsiniz.

Yorum gönder