249 Kişi Aşırı Sıcaklardan Dolayı Hayatını Kaybetti! Aşırı Sıcaklarda Ne Yapılmalı, Kaç Gün Sürecek?

sicaklarda neye dikkat etmeliyiz

249 Kişi Aşırı Sıcaklardan Dolayı Hayatını Kaybetti! Aşırı Sıcaklarda Ne Yapılmalı, Kaç Gün Sürecek?

249 Kişi Aşırı Sıcaklardan Dolayı Hayatını Kaybetti, Aşırı Sıcaklarda Ne Yapılmalı, Kaç Gün Sürecek? Hava sıcaklıkları nedeniyle dünyanın dört bir yanından felaket haberleri gelmeye devam ediyor. Sağlık Bakanlığı ve uzmanlar her gün birçok açıklama yaparak vatandaşları uyarıyor. Yüksek sıcaklıklar nedeniyle 249 kişi hayatını kaybetti. İşte detaylar.

249 Kişi Aşırı Sıcaklardan Dolayı Hayatını Kaybetti

İklim değişikliği sonucu Meksika’yı etkisi altına alan sıcak hava dalgası, son dört ayda 249 kişinin ölümüne yol açtı. Meksika Sağlık Bakanlığı, bu konuda bir rapor hazırlayarak kamuoyuyla paylaştı.

Rapora göre, 19 Mart-22 Temmuz arasında Meksika’da 45 santigrat dereceyi bulan sıcaklıklar 249 kişinin canına mal oldu. Sıcak çarpması sonucu ölenlerin oranı yüzde 92,4 iken, susuzluktan ölenlerin oranı ise yüzde 7,6 idi.

Raporda, Nuevo Leon eyaletinde 100 kişiyle en fazla sıcak kaynaklı ölümün gerçekleştiği belirtildi.

Vatandaşların sıcaklara karşı korunmak için günde en az iki litre su tüketmeleri ve 11.00-15.00 saatleri arasında mümkün olduğunca dışarı çıkmamaları tavsiye ediliyor.

Meksika’da geçen yılın aynı döneminde sıcaklıklardan dolayı ölenlerin sayısı ise 38 idi.

Aşırı Sıcaklarda Ne Yapılmalı

Uzmanların, sıcaklara karşı korunmak için önerilerini sizler için sıraladık.

  • Günün en sıcak zamanı olan 10.00-16.00 saatleri arasında zorunlu olmadıkça dışarı çıkmayın.
  • Dışarıda çalışmanız gerekiyorsa, güneşten korunmaya, fazla yorulmamaya, bol bol tuzlu sıvı tüketmeye özen gösterin.
  • Dışarıda giydiğiniz kıyafetler açık renkli, ince, bol ve sık dokunmuş kumaştan olsun; başınızı ve gözlerinizi güneşten koruyacak şapka ve güneş gözlüğü takın.
  • Denize girmek ve güneşlenmek için 10.00-16.00 saatleri arasını tercih etmeyin. Bu saatlerin dışında denize girenler ve güneşlenenler güneş kremi (en az 15 koruma faktörlü), şapka ve gözlük gibi koruyucu önlemleri almalı ve uzun süre güneşte kalmamalıdır.
  • Spor yapmak istiyorsanız sabah ve akşam saatlerini seçin, spor yaparken her saat başı 2-4 bardak sıvı içmeyi unutmayın.
  • Bebek, çocuk, engelli ve hayvanları asla kapalı ve park halindeki araçlarda bırakmayın. Araçların iç sıcaklığı çok kısa sürede artabilir, klima olsa bile aracınızdan ayrılırken herkesin çıktığından emin olun.
  • Kapalı mekanları iyi havalandırın.
  • Güneş alan pencereleri perde veya güneşlikle kapatın.
  • Vücut ısınızın yükselmesini önlemek için sık sık duş alın; bunun mümkün olmadığı durumlarda ellerinizi, ayaklarınızı, yüzünüzü ve ensenizi soğuk suyla yıkayın veya ıslak bir bezle silin.”

Aşırı Sıcaklar

Sıcaklar Kaç Gün Sürecek

İstanbul Aydın Üniversitesi’nden meteoroloji mühendisi ve Dr. Öğretim Üyesi Güven Özdemir, sıcak havaların 15 Ağustos’a kadar devam edeceğini, 10 gün sürecek aşırı sıcakların ise Afrika’dan gelen çöl sıcaklarından kaynaklandığını belirtti.

Özdemir, “Bizi etkileyen sistemler Afrika ve Basra Körfezi üzerinden gelen sistemler. Basra alçak basıncı ile Arap Yarımadası üzerinden gelen sıcak hava, Güneydoğu Anadolu ve Akdeniz bölgelerini etki altına alır. Afrika üzerinden gelen sıcak hava dalgası ise tüm Türkiye’yi etkisi altına aldı. İkisi birleştiği zaman tüm bölgeler sıcak havanın etkisi altına girmiş oluyor.” dedi.

Özdemir, dünya nüfusunun ve göç hareketlerinin artmasıyla metropollerin büyüdüğünü, bunun da fosil yakıt kullanımını ve ısı adalarını artırdığını söyledi. Özdemir, “Metropollerin büyümesi ve buna bağlı olarak fosil yakıtların kullanılmasından dolayı oluşan ısı adaları ve karbondioksitin sera etkisi yapması nedeniyle önümüzdeki yıllarda da sıcaklıkların artışını göreceğiz.” diye konuştu.

İlgili Haberler

Türkiye’nin En İyi Deniz Kenarı Kamp Yerleri 2023

Yorum gönder