Ahıska Türkleri Kimdir? Ahıska Türkleri Nerede Yaşıyor?
Ahıska Türkleri Kimdir? Ahıska Türkleri Nerede Yaşıyor?
Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta bulunan Türkevi’nde, Türk vatandaşlığına geçiş yapan Ahıska Türkleri’ne kimlik belgelerini takdim etti. Erdoğan, “İçişleri Bakanlığımız, başkonsolosluklarımız, Dünya Ahıska Türklerinin desteğiyle 820 Ahıskalı Türk’ü vatandaşlığa kabul ettik.” dedi. Bu törenin ardından Ahıska Türkleri’nin kim olduğu, nerede yaşadıkları ve Ahıska’nın nerede olduğu soruları gündem oldu.
Ahıska Türkleri Kimdir?
Ahıska Türkleri, II. Dünya Savaşı sırasında zorla sürgün edildikleri için eski Sovyetler Birliği’ne (ve Türkiye ile Amerika Birleşik Devletleri’ne) yayılmışlardır. O dönemde Sovyetler Birliği, Türkiye’ye karşı bir saldırı hazırlığı içindeydi ve Joseph Stalin, Ahıska’daki stratejik öneme sahip Türk nüfusunu ortadan kaldırmak istiyordu. 1944’te Ahıska Türkleri, Türkiye sınırındaki akrabalarıyla iş birliği yaparak kaçakçılık, eşkıyalık ve casusluk yaptıkları gerekçesiyle suçlanmıştır. Joseph Stalin tarafından 1944’te Gürcistan’dan sürülen Ahıska Türkleri, sürgün öncesi ve sonrası ayrımcılığa ve insan hakları ihlallerine uğramışlardır.
Yaklaşık 115.000 Ahıska Türkü Orta Asya’ya gönderilmiş ve daha sonra sadece birkaç yüzü Gürcistan’a geri dönebilmiştir. 1990 yılında Ukrayna’ya yerleşenler ise mevsimlik işçilerin kaldığı gecekondulara sığınmışlardır.
Ahıska Türkleri Nerede?
Ahıska Türkleri, 20. yüzyılın ikinci yarısında kullanılmaya başlanan bir isimdir. Bu isim, Gürcistan’ın güneybatısındaki Mesheti bölgesindeki Müslüman nüfusu tanımlamaktadır. Bölgenin merkezi Ahıska (Ahaltsihe) şehridir. Bölgenin adına göre Meshet Türkleri, Mesket Türkleri veya Misket Türkleri olarak da bilinmektedir. Bu farklı isimlendirme, “Ahıska Türk’ü” teriminin tarihte kayıtlara geçmemesinden ve bölgenin adının Türkçede yanlış yazılmasından kaynaklanmaktadır.
Ahıska Türkleri Fiziksel Özellikleri? Ahıska Türkleri Kültürleri!
Ahıska Türkleri, Gürcistan’ın güneybatısındaki Mesheti bölgesindeki Müslüman nüfusun 20. yüzyılın ikinci yarısında aldığı isimdir. Bölgenin merkezi Ahıska (Ahaltsihe) şehridir. Bölgeye göre Meshet Türkleri, Mesket Türkleri veya Misket Türkleri olarak da anılmaktadır. Bu farklı isimlendirme, “Ahıska Türk’ü” teriminin tarihte kayıtlara geçmemesinden ve bölgenin adının Türkçede yanlış yazılmasından kaynaklanmaktadır.
Ahıska Türklerinin ana dili Türkçedir. Konuşma şivesi, Mesheti bölgesine yakın olan Ardahan ve Artvin illerindeki ağzın bir kısmına ve Azericeye çok yakındır. Ahıska Türkçesi; Ardahan, Olur, Oltu ve Göle’de konuşulan ağzın aynısıdır. Tortum ve İspir ağzına ise çok benzer. Posof, Artvin, Şavşat, Ardanuç, Yusufeli ağzına biraz daha uzaktır. Ahıska Türkçesi, Ahıska Türklerinin Rus ve Sovyet yönetimi altında diğer dillerle (Azerice, Gürcüce, Kazakça, Kırgızca, Rusça ve Özbekçe gibi) etkileşimde bulunduğu için bu dillerden de etkilenmiştir. Çoğunlukla Rusça eğitim gördükleri için birincil dil olarak Rusçayı da kullanabilmektedirler. Gürcüce bilen Ahıska Türkleri ise çok azdır ve günümüzde Gürcistan’da yaşamaktadırlar.
Ahıska Türkleri, Kurban ve Ramazan bayramlarını önemserler. Ayrıca Nevruz Bayramı’nı da coşkuyla kutlarlar. Ahıska Türklerinde yazılı bir edebiyat dili gelişmemiştir ve halk edebiyatı türleri edebiyat anlayışlarını yansıtır.
Ahıska Türklerinin düğün töreni, damadın ebeveyninin gelinin ebeveynine geleneksel bir şekilde teklif etmesiyle başlar ve teklif kabul edilirse nişan yapılır. Nişanda herkes şerbet adı verilen tatlı bir içecek içer. Düğün iki gün sürer. İlk gün gelin evden çıkartılır ve ikinci gün nikah kıyılır. Gelin eve girerken ayakkabısının topuğuyla iki tabak kırar ve kapının üzerine bal sürer. Bu gelenek yeni evli çifte mutluluk dilemek içindir. Düğünün sonunda kadınlar ve erkekler ayrı ayrı dans ederler. En sonunda yeni evli çift vals adlı son danslarını yaparlar ve düğün biter.
Erdoğan, Ahıska Türklerine Kimlik Verdi!
Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta Türkevi’nde, Türk vatandaşlığına geçiş yapan Ahıska Türkleri’ne kimlik belgelerini takdim etti. Cumhurbaşkanı Erdoğan, Gürcistan Başbakanı Garibaşvili’yi kabul etti Cumhurbaşkanı Erdoğan, Tesla ve SpaceX’in kurucusu Elon Musk’ı kabul etti Cumhurbaşkanı Erdoğan, New York’ta Ahıska Türklerini kabul etti Kimlik belgelerini alan en yaşlı iki Ahıska Türkü 86 yaşındaki Mihrali Mametoğlu ve 83 yaşındaki Yunus Muradov, kürsüde duygusal birer konuşma yaptı.
Mametoğlu, sürgün sırasında 8 yaşında olduğunu ve çok acılar çektiğini söyledi. Sürgünde yaşadıklarını anlatan Mametoğlu, sonunda Türkiye’ye ve Cumhurbaşkanı Erdoğan’a minnettarlığını dile getirdi. Muradov ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bütün Müslümanların ve dünya Türklerinin lideri olduğunu ifade ederek, şunları söyledi:
“Sayın Erdoğan, hepsinin babasıdır. Bütün dünya Türklerinin babası bu adamdır. Bizim başımıza gelenleri hepiniz biliyorsunuz. İnsan geçmişini asla unutmaz. Sayın Cumhurbaşkanım, size teşekkür ediyorum. Allah sizi hepimizden ayırmasın. Siz bizim yanımızda olduğunuz sürece ayağımız taşa değmez. Sizin de ayağınız taşa değmesin. Allah Türkiye’yi başkalarının eline vermesin.” Konuşmaların ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Cumhuriyeti vatandaşlığına geçenlere kimlik kartlarını verdi. Sonra da hatıra fotoğrafı çekildi.
Ayrıca, bir vatandaş, Cumhurbaşkanı Erdoğan’dan aldığı kimlik kartını öperek alnına bastırdı. Cumhurbaşkanı Erdoğan da elini öpen bir kız çocuğunu öperek kimlik kartını verdi.
Yorum gönder