Dünyada Toplam Olarak Kaç Dil Var? En Çok Konuşulan Diller Hangileri ?

dunyada kac dil vardir

Dünyada Toplam Olarak Kaç Dil Var? En Çok Konuşulan Diller Hangileri ?

Latince, Kıpti ve Sanskritçe gibi pek çok dil artık kitleler tarafından kullanılmamaktadır, ancak diller zamanla birleşip ödünç alma ve yeni kelimeler geliştirme eğiliminde oldukları için günümüzün birçok sözlük ve gramer yapısında bunların izleri bulunabilir. Bu karıştırma, bir popülasyon orijinaliyle aynı olmayan bir şey konuştuğunda yeni dillerle sonuçlanır ve bu süreç yüzlerce ve binlerce yıl alabilir.

“Şu anda Ethnologue, pidgins ve creoles’den farklı olarak kullanımda olan 7.151 tanınmış dil olduğunu bildiriyor.”

Diller Nasıl Oluşur?

diller nasil olusur

Yeni diller çoğunluk ile, eğitim sistemleri yoluyla ortaya çıkan coğrafi izolasyon ve standardizasyon eksikliği nedeniyle gelişir. Bununla beraber, diller de zaman içinde istikrarlı bir şekilde gelişir ve önceki yinelemelerin yanı sıra komşu dillerden yeni diller filizlenir ve çiçek açar. Örneğin, Eski İngilizce, modern İngilizceye kıyasla neredeyse anlaşılmazdır, çünkü MS 1000 civarında kullanımı çok farklı cümle yapıları ve sesli harf telaffuzlarıyla işaretlenmiştir.

Detroit , Madison ve Buffalo gibi Amerikan şehirlerinde , siyah ve blok gibi kelimelerin hoparlörleriyle aynı ses çıkardığı Kuzey Şehirlerinde Ses Kayması adı verilen benzer bir değişiklik meydana geliyor. Bu değişiklikler, son birkaç bin yılda meydana gelen ve dil aileleriyle sonuçlanan daha dramatik evrimlerin göstergesidir. Dil aileleri, ortak ata dilleri olan dil gruplarıdır; 7.151 mevcut dilden her biri, öncülü bir proto-dile sahip 142 dil ailesine yerleştirilebilir. Aşağıdaki dil aileleri, konuşmacı sayısı bakımından mevcut en büyük dört ailedendir.

Hint-Avrupa Dilleri

En büyük dil ailelerinden biri olan Hint-Avrupa, Dünya üzerindeki 3 milyardan fazla insanın birinci dilini oluşturmaktadır. Liste oldukça geniştir, ancak Roman dillerini (İspanyolca, Fransızca ve İtalyanca), Germen dillerini (İngilizce, Yidiş, Almanca, Norveççe), Latinceyi, Anadolu dillerini ve Hindistan dillerini (Sanskritçe ve dolayısıyla Hintçe ve Hintçe) içerir. Bengalce). Büyüleyici bir şekilde, mevcut Hint-Avrupa dillerindeki ipuçları, araştırmacıların, yavru dillerinin ses üretiminde görülen ünlüleri ve ünsüzleri kullanan orijinal ana dili yeniden oluşturmalarına yardımcı oluyor.

Afro-Asya Dilleri

Dikkate alınması gereken bir güç olan Afro-Asiatic ailesi, yaklaşık yarım milyar insanın ana dilini etkiledi. Arapça ve onunla ilişkili komşu diller, bu grubun 2/3’ünü oluşturur ve konumlar genellikle Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da bulunur.. Bununla birlikte, tarihsel dilbilimciler, orijinal ana dilin nereden kaynaklandığını tam olarak belirlemekte zorlanıyorlar. Arapça dışında halen konuşulan Afro-Asya dillerinden bazıları Amharca, Somalice ve Oromo’dur. İlginç bir şekilde, Mısır, Berberi, eski İbranice, Aramice ve diğer bazı diller, modern alfabeleri etkilemelerine rağmen artık yok olmuş kabul ediliyor. Ayrıca, Afro-Asiatic, Hint-Avrupa ve diğer ailelerden ayrı bir aile olmasına rağmen, gruplar hala birbirlerini etkilediler ve etkileşim ve ticaret yoluyla ortak semboller paylaştılar.

Çin-Tibet Dilleri

400’den fazla dilin izleri Çin-Tibetçe’ye kadar uzanabilir ve Çin dilleri, mevcut 1,4 milyar konuşmacının çoğunluğunu oluşturur. Bir kez daha, bu dillerin kökeni hararetle tartışılıyor, ancak bunun MÖ 5250’de bir grup Kuzey Çinli çiftçiyle başladığına inanılıyor. Eski Çince, doğal olarak Çin-Tibet dilinin en eski yazılı biçimidir ve en eski örnekleri MÖ 1250’den kalmadır. Yazıtlar, bambu şeritler gibi benzersiz ortamlara yazılmıştır. Bu, Mısır yazısı MÖ 3320 kadar eski olmasına rağmen, başka yerlerde Mısır yazısını kaydetmek için kullanılan sazları ve fildişini anımsatıyor.

Nijer-Kongo Dilleri

Şu anda 600 milyondan fazla insan, Nijer-Kongo ailesinden gelen bir dili konuşuyor. Söz konusu bölgeler Senegal ve Gana arasında, ardından Kenya ve Angola ve Mozambik’e doğru orta Afrika ve güneyde Güney Afrika’ya kadar bulunur. En güncel konuşmacıları hesaba katmasalar da, Nijer-Kongo 1.400 farklı dile sahiptir ve bu da onu dünyanın en büyük aile grubu yapar. Karşılaştırıldığında, Hint-Avrupa’da 445, Çin-Tibet’te 400 ve Afro-Asya’da 250 farklı dil vardır.

Dünyada Öğrenmesi En Zor Olan Diller Listesi

Dünyada Öğrenmesi En Zor Olan Diller Listesi

En Çok Konuşulan Diller

İngilizce, erişilebilirliği ve iş dünyasında kullanımı göz önüne alındığında anlaşılabilir olan bir buçuk milyar konuşmacı ile ilk sırada yer alıyor. Mandarin Çincesi, bir milyardan biraz fazla konuşmacıyla ikinci sırada. Hintçe ve İspanyolca sırasıyla 602 milyon ve 548 milyon kişi tarafından kullanılıyor ve Fransızca 275 milyondan fazla kişiyle beşinci sırada geliyor. Diğer kayda değer diller Arapça, Bengalce, Rusça, Portekizce ve Urducadır; bu dillerin sırasıyla 230 ila 274 milyon konuşmacısı vardır.

Yorum gönder