En Etkili Uyku İlaçları Hangileri, Yan Etkileri Nelerdir? Uyku İlacı Nasıl Alınır?

en etkili uyku ilaclari uyku ilaclari yan etkileri

En Etkili Uyku İlaçları Hangileri, Yan Etkileri Nelerdir? Uyku İlacı Nasıl Alınır?

En Etkili Uyku İlaçları Hangileri, Yan Etkileri Nelerdir? Uyku İlacı Nasıl Alınır? Uyku sorunu yaşayan ve derin bir uykuya dalabilmek için etkili bir uyku ilacı arayan pek çok insan var. Uyku kalitenizi artırmak için tercih edebileceğiniz uyku ilaçları…

Uyku, günlük performansımızı belirleyen hayati bir unsurdur. Uykusuzluk çeken veya yeterince uyuyamayan kişiler hayatın akışına ayak uyduramazlar. Uyku ilacı seçiminde kişinin yaşına, kilosuna ve uyku problemine bakılır. Uyku sorununuza antidepresan ilaçlar da çözüm olabilir. Ancak uyku ilacının dozu ve çeşidi doktorunuzun kararına bağlıdır. Kendi kendinize uyku ilacı almanız sağlığınız için riskli olabilir. Uyku ilaçlarının etkisi kişiye göre değişir. Kimisi Zolpidem ilacından çok memnun kalırken, kimisi Restoril ilacını daha faydalı bulur. Bu durum sizin vücut yapınızla ilgilidir. Ülkemizdeki uyku ilaçları şunlardır;

  • Ambien,
  • Lunesta,
  • Temazepam,
  • Benadryl,
  • Xanax,
  • Sonno,
  • Valium

En Etkili Uyku İlacı Hangisidir?

Uyku ilacı seçerken birçok insan en etkili olanını arar. Fakat ilaçların etkisi kişiye göre farklılık gösterir. Bazı insanların vücudu ilaçlara karşı dirençli olabilir. Bazı insanların vücudu ise ilaçlara karşı hassas olabilir. Bu yüzden vücudunuzu tanımadan ve doktorunuza danışmadan uyku ilacı veya sakinleştirici kullanmayın.

Ülkemizde uyku ilacı denince akla ilk gelen Ambien ilacıdır. Ambien, beynin uykuya geçmesini kolaylaştırmak için beyindeki aktiviteyi azaltır. Beyindeki kimyasal dengesizlikleri düzeltmeye yardımcı olur. Ambien ilacını kısa süreli olarak kullanın. Uzun süreli kullanım sağlığınıza zarar verebilir.


Uyku İlaçları


Uyku İlacının Yan Etkileri, Zararları Nelerdir?

Uyku ilaçları, uyku problemi olan kişilere doktorlar tarafından önerilir. Fakat uyku ilaçlarının da her ilaç gibi yan etkileri olabilir. Eğer dozu aşarsanız, yan etkiler daha şiddetli olabilir. Yan etkilerle karşılaşırsanız, hemen doktorunuza başvurun.

  • Baş ağrısı ve baş dönmesi,
  • Karın ve mide bulantısı,
  • Kabızlık ya da ishal,
  • Baygınlık,
  • Sersemlik,
  • Nefes almakta güçlük,
  • Kalp krizi riskine yol açabilir.

Uyku İlacı Nasıl Alınır?

Uyku ilacı, doktor kontrolü altında ve reçeteye uygun olarak kullanılmalıdır. Uyku ilacının dozu, süresi ve çeşidi kişiye göre değişir. Uyku ilacını almadan önce yeterli uyku süresine sahip olduğunuzdan emin olun. Uyku ilacının yan etkileri arasında sersemlik, yorgunluk, dikkat dağınıklığı ve bağımlılık olabilir. Uyku ilacına alternatif olarak bitkisel çaylar, lavanta yağı, melatonin takviyesi veya meditasyon gibi yöntemler deneyebilirsiniz. Bu yöntemler uyku kalitenizi artırmak için faydalı olabilir. Ancak herhangi bir yöntem uygulamadan önce doktorunuza danışmayı unutmayın.


Uyku İlacı Ne Kadar Uyutur?

Uyku ilaçları uyku sorununuza yardımcı olabilir, ancak sağlığınızı da tehlikeye atabilir. İlaçları alırken çok dikkatli olmalısınız. Uyku ilacından sonra uyanınca hala kendinizi uyuşuk hissedebilirsiniz. İlacın etkisi 10 dakika ile bir saat arasında artar. Uyku ilacının etkisi 15 saat kadar devam eder. Uyandığınızı sanabilirsiniz, ama uyuşukluk geçmez. Uykunuz kısa olsa bile, gün boyu uyuşukluk sizi rahatsız eder.

İlgili Makaleler

Sağlık Meslek Lisesinde Hangi Bölümler Var, Mezunları Ne Kadar Kazanıyor?

 

Yorum gönder