Fosfor Bombası Nedir, Etkileri Neler, Neden Yasak?

fosfor2

Fosfor Bombası Nedir, Etkileri Neler, Neden Yasak?

Fosfor Bombası Nedir, Etkileri Neler, Neden Yasak?

Beyaz fosfor havayla temas ettiği anda yanma özelliğine sahip. Beyaz fosfor, pek çok silahta az miktarda ateşleyici olarak da kullanılıyor. Fosfor bombası diğerlerine göre son derece ölümcül bir silah olarak bilinir. Gelin hep birlikte haberin detaylarını inceleyelim.

Fosfor Bombası Nedir?

Fosfor buharının solunması, akciğerlerde ani hasarlara yol açarak kişinin nefes alamamasına neden olabilir. Bu durum, bireyin içten yanmasına yol açarak, dış kısımda çok az belirti göstermesine rağmen ciddi yanıklara sebep olur.

Fosfor Bombası Nedir, Etkileri Neler, Neden Yasak?

Beyaz fosforun etkisini yaşayan insanların genellikle giysilerinde belirgin bir hasar oluşmazken, vücut iç kısmında ciddi yanıklar oluşur. Yanma süreci başladığında bu reaksiyonu durdurmak neredeyse imkansız sayılır. Dünya genelinde birçok insan hakları grubu, fosfor bombalarının kimyasal silahlar sınıfına dahil edilmesi gerektiğini savunmaktadır. Bu taleplerini, fosfor bombalarının uluslararası antlaşmalarda açıkça yasaklanmadığına dayandırmaktadırlar.

Fosfor bombası, ölümcül olabilen zehirli bir bileşen içerir. Bu bileşen, derin yanıklara sebep olmasının yanı sıra, karaciğer, kalp ve böbrek gibi organlara da zarar verir. Fosfor bombası, deriden sızarak organlara zarar veren ve kısa sürede bireyi ciddi şekilde etkileyen son derece tehlikeli bir silahtır.

fosfor

Fosfor Bombası Neden Yasak?

Cenevre Sözleşmesi’nin 1977 yılında yaptığı ikinci protokolün ek üçüne göre, beyaz fosfor bombası yanıcı silahlar kategorisine girdiği için kullanımı yasaktır. Fosfor ve napalm gibi maddeler konvansiyonel yanıcı silahlar olarak bilinir.

Beyaz fosfor, milislerin dünyada kullandığı bir maddedir. Gündüzleri duman perdesi oluşturmak, geceleri ise bir bölgeyi aydınlatmak için yasal olarak kullanılabilir. Fakat beyaz fosfor, insan derisine değdiğinde çok şiddetli ve ızdıraplı yanıklara yol açtığı için sivil halka karşı kullanımı yasaktır.

Yorum gönder