Kanser Düşmanı Işgın Otu Nerede Yetişir,Nasıl Kullanılır,Faydaları Nedir?

isgin

Kanser Düşmanı Işgın Otu Nerede Yetişir,Nasıl Kullanılır,Faydaları Nedir?

Anti-inflamatuar, antikanser, antibakteriyel ve antiviral dahil olmak üzere çok sayıda farmakolojik özelliği olan, alternatif tıp alanında da kullanılan ışkın, C vitamini oranı en yüksek bitkiler arasında yer alır. Vitamin, magnezyum ve potasyum açısından zengin olan ışkın otu, tarihte anemi, anoreksiya, halsizlik, anksiyete, depresyon ve diyabet tedavisi için geleneksel bitkisel ilaç olarak ve yine aynı zamanda yatıştırıcı ve ruh halini arttırıcı olarak da kullanılmıştır. Kanser hastalığı içinde doğal bir yöntem olan ışgın otu kullanımı oldukça yaygın. Bir çok hastalığa şifa olan ışgın otu yemek olarak da yapılıyor. Işgın otunun faydalarını ve kullanım şeklini haberimizde sizler için derledik.

Kanser savaşçısı olarak bilinen Işkın Otu'nun faydalı ve zararları  nelerdir? - Turkuaz Gazetesi - İstanbul Haber

Işgın Nedir

Işgın ya da Işkın(Rheum ribes), kuzukulağıgiller (Polygonaceae) familyasından 1000 – 4000 m yüksekliklerde yetişen, mayıs-haziran aylarında sarımsı beyaz çiçek açan, 40–150 cm boyunda, çok yıllık, otsu bir ravent türü. Tanımlanmış 103 Rheum türünden biridir ve nominat (autonym) seksiyonda (sect. Rheum) sınıflandırılır. Güneybatı Asya’nın ılıman ve subtropikal bölgelerinde(Türkiye, Suriye, İsrail, Filistin, Ürdün, Lübnan, Ermenistan, Azerbaycan, Irak, İran, Afganistan ve Pakistan) yayılım gösterir ve Türkiye’de yabani olarak yetişen tek ravent (Rheum) türüdür. Cinsin diğer türleriyle serbestçe melezlenebilen ışgının çiçekleri hermafrodittir ve tozlaşması rüzgâr tarafından yapılır]. Tıbbi bitkilerden olup farmakolojik araştırmalarda çok sık kullanılır.

Salkım biçimli çiçek durumunu (inflorescence) taşıyan genç sürgünler (sap) yetiştiği yörelerde taze olarak tüketilir. Kivi tadında mayhoş lezzetli sevilen bir sebze olsa da Türkiye’de halk arasında «meyve» olarak da nitelendirilerek muz ve kivi ile kıyaslanıp «Doğu’nun muzu» ya da «kivisi» biçiminde lanse edilir. Yüksek yaylalarda karların erimeye başladığı mevsimde fil kulağı biçimli geniş kaba yaprakların arasından yükselen gövde (çiçek durumu sapı) köylülerce dibinden kesilerek dağlardan şehirlere getirilir ve «ışgıncı» ya da «ışkıncı» denen satıcılar tarafından demet demet pazarda satılır.

Kansere Düşmanı Işgın Otu

Bilimsel ismi “Reun Ribes” olan ışkın otu ayrıca “ışkın”, “uçkun”, “rebez”, “ohçun” isimleriyle de anılır. Anadolu’da ise “yayla muzu” olarak bilinir. Bu isim ışkının muz gibi soyularak yenme özelliğinden ileri gelir. Kuzukulağı familyasına mensup olan bu bitki son derece ekşimsi tadıyla kiviyi anımsatır. Türkiye’de yetişen ilk yabani ravent türüdür.

Sarımsı ve beyaz çiçekler ile fil kulağını andıran yapraklardan meydana gelir. Üç köşeli, kırmızıya çalan kahverengi kanatlı meyveleri vardır. Işkın otu yapraklarının zehirli olduğu söylenir. Bu nedenle sadece gövdesi ile kökü tüketilir. Bitkinin çiçekleri aynı zamanda güzel kokuludur. Her ne kadar evlerimizde henüz layık olduğu yeri alamasa da ışgın otu aslında içinde barındırdığı olağanüstü faydaları ile tam bir şifa kaynağıdır.

Bugün gördüğü ilginin çok daha fazlasını hak eder. Başta kanser olmak üzere pek çok rahatsızlığa iyi gelen bu sebze doğal bir ilaç niteliği taşır.

isgin otunun faydalari nelerdir 5

Işgın Otunun Faydaları Nelerdir?

  • Pek çok farklı kırmızı sebzede bulunan polifenol isimli madde ışgın otunda yüksek miktarda bulunur. Bitkinin kansere karşı önleyici etkisi bu özelliğinden ileri gelir. Polifenol maddesi ışkın otunun pişirilmesi ile ortaya çıkar, dolayısıyla bu otun kaynatıldıktan sonra tüketilmesi önerilir. Hücre yenileyici etkisi sayesinde ışkın otu kanser hastaları için umut kaynağı haline gelmiştir. Üzerinde hala çalışılan bu bitkinin kanserli hücrelerin gelişimini durduğu sonucu Amerika ve İngiltere’de yapılan deneyler sonucunda ortaya çıkmıştır. Bu türden mucizevi etkilere sahip olan ışkın otu kanser tedavisi ilaçlarının içeriğinde kullanılması gereken maddeler arasındaki yerini almıştır. Işkın otu özellikle lösemi ile mücadelede kullanılmaktadır.
  • A, B1, B2, C, E ve K vitaminleri yönünden zengin bir içeriğe sahip olan bitki hayati tehlikenin ihtimaller dahilinde olduğu pek çok hastalığa iyi gelir.
  • İştah açıcı bir etkiye de sahiptir ve zayıflıktan mustarip kişilerin kilo almasına yardımcı olur.
  • Işgın otu faydaları arasında vücudu daha dirençli kılmak, bağışıklık sistemini güçlendirmek gibi etkiler yer alır.
  • Sarılık ve havale sırasında kişide ortaya çıkan ateşi düşürmek amacıyla kullanılır.
  • Işkın otu kökü kaynatılarak elde edilen su tansiyon ve şeker düzenleyici etkiye sahiptir.
  • Sindirimi düzenler, midenin rahatlamasına yardımcı olur, bulantı gibi şikayetlerin giderilmesini sağlar.
  • Afrodizyak özelliğine sahiptir.
  • Kırışıklık giderici, cilt yenileyici, tazeleyici özellikleri vardır. Başarılı bir yaşlanma karşıtı ürünü olarak kullanılabilir.
    Işkın otunun asetilkolin mekanizmasına etki ettiği bilinir ve buna bağlı olarak Alzheimer hastalığı için önleyici kabul edilir.

isgin otunun faydalari nelerdir 7

Işgın Otu Ne Zaman Çıkar?

Türkiye’nin pek çok şehrinde yetişebildiği gibi yoğunluklu olarak Doğu Anadolu bölgesinde görülür. Bunun sebebi bitkinin, yüksekliği 1000 metre ile 4000 metreyi bulan yüksek dağlık alanlarda yetişmesidir. Karların erimesiyle beraber yüksek yaylalarda ortaya çıkan gövdesi köylüler tarafından kesilerek şehirlere getirilir.

Işgın otu tohumu toprağa bırakıldıktan sonra mayıs ayının ortalarına doğru yeşermeye başlar. Haziran ayının başlarına kadar büyümeye devam eder ve toplanır. Boyu ortalama 50 santimetreye çıkabilen bu bitkinin özellikle Erzurum ve Van çevresinde üretimi yaygındır.

isgin otunun faydalari nelerdir 2

Işgın Otu Nerede Satılır?

Peki, tüm bu şifalı etkileri ile ortaya çıkan ışkın otu nerede bulunur? Söz konusu şifalı bitkiyi bulmak ne yazık ki o kadar da kolay değildir. Zira örneğin İstanbul pazarlarında bu ürün satılmamaktadır.

Baharla birlikte özellikle Van’da pazarlara düşen bu faydalı bitkiyi o bölgede özellikle çocuklar çok severek tüketmektedir.

İstanbul’da bu ürünün en kolay bulunabileceği yer diğer pek çok bitkisel ürün gibi aktarlar ve bazı marketlerdir.

Bunun için yaşadığınız bölgede taze ürünleri ile bildiğiniz ve güvendiğiniz aktariye malzemeleri satan bir dükkandan ihtiyaç duyduğunuz miktarda alabilir, kuru ve serin bir ortamda uzun süre saklayabilirsiniz. Ayrıca ürüne yine bazı büyük marketlerde paketli olarak da ulaşabilirsiniz. İnternet üzerinden güvenilir adreslerden de bitkiyi sipariş verebilirsiniz.

isgin otunun faydalari nelerdir 3

Işgın Otu Fiyatı Nedir?

Her ne kadar ülkemizde henüz pek bilinen ve kullanılan bir bitki olmasa da ışkın otu özellikle İngiltere ve Almanya gibi Avrupa ülkelerinde bilinen ve kullanılan bir bitkidir. Bitkisel ürünler arasında ışgın otunun özellikle bazı türleri pahalı sayılabilecek fiyatlara satılır. Avrupa’da kimi ışkın otu türleri 30 Euro’ya kadar alıcı bulur. Ülkemizde ise kilo başına ortalama satış fiyatı 10 – 20 TL arasında değişmektedir.

Işgın Otu Nasıl Kullanılır?

En çok taze olarak tüketilmesi tavsiye edilen ışkın otu çiğ olarak yenebilme özelliğine de sahiptir. Bu bitkiyi en kolay tüketme biçimi onu kaynatarak suyunu içmekten geçer.

Bunun yanında ışkın otu kurusu yoğurt ile karıştırılarak etkili bir krem elde edilebilir. Söz konusu krem cilt yüzeyine sürülerek sivilce, cilt lekeleri gibi problemlerin giderilmesinde kullanılır.

Özellikle gebelikte meydana gelen birtakım lekelerin yok edilmesi bu şifalı ot sayesinde kolaylaşır. Yoğurtla karıştırılarak krem haline getirilip tüketilebilmesinin yanında kabuklarının iç tarafının leke oluşan bölgelere sürülmesi ile de kullanılması mümkündür.

Işgın otu ayrıca tıbbi ilaç yapımında da kullanılan bir bitkidir.

isgin otunun faydalari nelerdir 4

Işgın Otu Nasıl Yenir?

Işgın otunun en çok yetiştirildiği bölge olarak öne çıkan Doğu Anadolu aynı zamanda bitkinin en çok tüketildiği bölgedir. Burada ışkın otu ile ışkın yumurta ve ışkın kapuska gibi çeşitli zeytinyağlı yemekler yapıldığı gibi reçel olarak da yenilir. Ayrıca bu ot salatalara da katılarak lezzet verir. Tadı kiviye benzediği için ürün meyve olarak da tüketilir.

Işkın otundan domates, pirinç, soğan ve zeytinyağı eklenerek hazırlanan ışkın kavurma gibi bazı yemekler İstanbul gibi büyük kentlerde hizmet veren restoranlarda müşterilere sunulmaktadır.

Aslında ışkın mutfaklarınızın baş sebzelerinden biri olmayı hak eder ve onu yemenin pek çok farklı yolu bulunabilir. Örneğin sabahları uyandığınızda güne ışkınlı omletle başlayabilir ve böylece tüm gün kendinizi daha sağlıklı ve zinde hissedebilirsiniz. Bunun yanında bu mucizevi bitkiyi çorba ya da şurup olarak da kolaylıkla tüketmeniz mümkün. Yeter ki isteyin!

Gelelim ışgın otu çayı nasıl hazırlanır sorusuna. Bu çayı hazırlamak son derece kolaydır. 100 gram kadar temizlenip ayıklanmış ışkın otu kökü iki bardak suyun içine bırakılır ve 12 saat bekletilir. Bu sürenin sonunda çay süzgeçten geçirilir. İçine damak tadına göre bir – iki tatlı kaşığı kadar şeker ilave edildikten sonra kaynatılır. Kaynatma işleminin ardından şişelere doldurularak buzdolabında muhafaza edilir ve günlük olarak tüketilmesi önerilir. İçecek hafif mayhoş bir tada sahiptir. Bugüne kadar ortaya çıkan herhangi bir yan etkisi bulunmayan bu çay afiyetle içilir.

Son olarak ışkın otunun sahip olduğu beyaz ve güzel kokulu çiçekleri alkollü ve alkolsüz içecek yapımında da kullanılabilir. Ayrıca İngiliz mutfağının birbirinden leziz tatlı çeşitlerinin muhteviyatında sıklıkla boy gösterir. İster dondurma olsun, ister turta ya da crumble! Sahip olduğu mayhoş tat ışkını tatlılar için ideal bir yardımcı ürün konumuna yükseltir. Belki de İngilizlerin meşhur tatlılarının sırrı ışkın otunda yatar.

Ne dersiniz, sizce de bu bitkiye gerçek değerini en kısa sürede vermeye başlamak ve her türlü şifasını sonuna kadar kullanmak gerekmez mi?

isgin otunun faydalari nelerdir 1

Yorum gönder