Tekne Ehliyeti Nasıl Alınır? Kimler Tekne Ehliyeti Alabilir?

tekne ehliyeti nasil alinir kimler tekne ehliyeti alabilir

Tekne Ehliyeti Nasıl Alınır? Kimler Tekne Ehliyeti Alabilir?

Tekne Ehliyeti Nasıl Alınır? Kimler Tekne Ehliyeti Alabilir? Tekne Ehliyeti almak isteyenler Tekne Ehliyeti Kaç para, Nereden Alınır? merak etmekte. Tekne Ehliyeti Başvurusu yapmak isteyenler Ulaştırma Bakanlığı sayfasını incelemekte. Gelin birlikte 24 metreye kadar Tekne Ehliyeti hakkında tüm merak edilenleri öğrenelim…

Tekne Ehliyeti Nasıl Alınır?

tekne ehliyeti nasil alinir

Tekne ehliyeti almak için öncelikle yasal düzenlemelere uygun olarak belirli bir eğitim sürecinden geçmek gerekmektedir. Bu süreç, denizde seyir yapacak kişilerin güvenliği için oldukça önemlidir. Tekne ehliyeti diğer adı ile amatör denizci belgesi (ADB), çalışma amacı olmadan yalnızca gezi ya da spor aktivitelerinde kullanılan 10 beygir gücü üzeri olan tüm tekneleri kullanmak üzere verilen bir belgedir. Bu belge tekne ehliyeti sınavıyla alınabilmektedir.

Öncelikle belirtelim ki; Tekne ehliyeti 2022 yılı itibariyle ehliyet sürücü kurslarından değil internet üzerinden yapılan tekne ehliyeti başvuru sekmesinin doldurulması sonucunda verilir. Ayrıca bilmelisiniz ki; 10 BG üzerinde yer alan tüm tekneler için tekne ehliyetini alınması zorunludur. Kullanmak istediğiniz teknenin ve yay 10 BG üzerinde olması durumunda ehliyet müracaatı yapmayı unutmamanız gerekir.

Tekne ehliyeti almak istiyorsan “Amatör Denizci Belgesi nasıl alınır?” diye de merak ediyor olabilirsin. İnternet tekne ehliyeti eğitimine kaydını yaptırabilir, tekne ehliyeti sınavını başarı ile tamamlamadıktan sonra tekne ehliyeti harç ödemesini de yaparak, Liman Müdürlüğünden tekne ehliyeti alabilirsin. ADB ve KMT belgesi alabilmek için yerine getirmen gereken işlemler adım adım şu şekilde:

İnternet tekne ehliyeti eğitimine kaydını yaptırabilir, tekne ehliyeti sınavını başarı ile tamamlamadıktan sonra tekne ehliyeti harç ödemesini de yaparak, Liman Müdürlüğünden tekne ehliyeti alabilirsin. ADB ve KMT belgesi alabilmek için yerine getirmen gereken işlemler adım adım şu şekilde:

  • Eğitime kaydını yaptır: Tekne ehliyetini yani ADB’yi ve KMT belgesini almak için ilk olarak, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının düzenlediği Amatör Denizci ve Kısa Mesafe Telsiz Operatörü Belgesi eğitimlerine kayıt yaptırmalısın. Web sitesine e-Devlet yoluyla giriş yaptıktan sonra online eğitimler için kaydını oluşturabilirsin.
  • Tekne ehliyeti sınav başvuru evraklarını sisteme yükle: Vesikalık fotoğraf, nüfus cüzdanı, 18 yaşından küçükler için muvafakatname gibi evrakları web sitesinde ilgili yerlere yüklemen gerekir.
  • Amatör Denizci Belgesi sınavını geç: Gerekli eğitimi tamamladıktan sonra aynı şekilde Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığının sitesinden ADB ve KMT sınavlarına başvuru yapman ve bu sınavlarda başarılı olman gerekir.
  • Tekne ehliyeti harcı ödemesini yap: Sınav sonucunda başarılı olursan ADB ve KMT belgesi almak için 2023 için geçerli olan harç ödemesini yapmalısın.
  • Liman Müdürlüğünden ehliyetini al: Harç ödemesini yaptıktan kısa bir süre sonra belgelerini yine Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı sitesinde “Belgelerim” kısmından bulabilir, bu belge veya belgeleri çıktı olarak alabilirsin.

Bu belgeler tekne kullanabilmek için yeterli olsa da “Tekne ehliyetini basılı olarak almam mümkün mü?” diye merak ediyor olabilirsin. En yakın Liman Başkanlığından randevu aldıktan sonra ilgili kurumdan tekne ehliyetini basılı olarak alabilirsin.


Tekne Ehliyeti Başvuru Şartları Nelerdir?

tekne ehliyeti basvuru sartlari nelerdir

Amatör denizci belgesi yani ADB alabilmek için belli başlı şartları yerine getirmek gerekmektedir. Bunları şöyle sıralayabiliriz;

  • ADB almak için başvuran bireyin kaçakçılık ya da yurtdışına adam kaçırma gibi suçlarının olmaması gerekmektedir.
  • Amatör denizci belgesi alacak kişinin ADB sahibi olabilmesi için 14 yaşını tamamlamış olması gerekmektedir. Birey 18 yaşından küçük ise sınava velisinin düzenlediği noter tarafından onaylanmış muvafakatname ile girebilmektedir. Bunun yanından 14 ve 18 yaş arasındaki amatör denizci belgesi almış olan kişiler boyu 7 metreden az ve sürati saatte 7 deniz milinden daha az olan tekneleri kullanabilmektedir.
  • Belge alacak kişi tekne kullanmaya uygun olduğuna dair sağlık raporu almalıdır. Bu sağlık raporunun süresi ise 4 ayla sınırlandırılmıştır.
  • Tekne ehliyeti almak için başvuran adaylar Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı, Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti vatandaşı olanlar ve yabancı olup Türkiye’de oturma izni bulunan kişiler olmalıdır.
  • Amatör denizci belgesi alacak olan bireyin mezuniyet durumu en az ilkokul olmalıdır. Okuma yazma bilmeyen kişiler bu belgeyi alamazlar.
  • UDHB tarafından yapılan denizadamı sınavından başarılı sonuç alması gereken kişinin sınavda sorulan 50 sorunun en az 30’unu doğru cevaplaması gerekmektedir.

Tekne Ehliyeti Almak İçin Hangi Belgeler Gerekir?

tekne ehliyeti almak icin hangi belgeler gereklidir

Tekne ehliyeti almak için Denizci Belgesi (ADB) ve Kısa Mesafe Telsiz Operatörü Yeterlilik Belgesi (KMT) alman gerekir. Bazı teknelerde gemi telsizi olarak isimlendirilen özel telsizler bulunur. Telsizler, denizdeki taşıtların hem birbirleriyle hem de bir limanla iletişime geçmesi amacıyla kullanılır.

Telsizi bulunan bir özel tekneyi kullanmak için ise ADB’ye ek olarak Kısa Mesafe Telsiz Operatörü Yeterlik Belgesi (KMT) sahibi olman gerekir. Ayrıca teknede yolcu sayısının 12’den fazla olması durumunda da yine KMT belgesinin bulundurulması zorunludur. Tekne ve yatları güvence altına almak için yaptırılabilecek sigota ise tekne sigortasıdır. Tekne sigortası ile ilgili detaylı bilgi almak için içeriğimize göz atabilirsin.

Hangi Tekneler İçin Tekne Ehliyeti Gerekli?

Motor gücü 10 beygir altında olan tekneleri kullanmak için Amatör Denizci Belgesi’ne sahip olman gerekmez. Ancak 2,5 metreden büyük ve 24 metreden küçük tekneler için Amatör Denizci Belgesi alman gerekir. Tabii bu belge, gezi ve sportif amaçlı tekne kullanımı için uygundur. Ticari kullanım için gerekli belge ise Seaman’s Book yani Gemiadamı Yeterlik Belgesi’dir.

Tekne Ehliyeti Geçerlilik Süresi Ne Kadar?

tekne ehliyeti gecerlillik suresi ne kadar

Amatör Denizci Belgesi’nin yani tekne ehliyetinin bir geçerlilik süresi bulunmaz. Ancak sonradan gelişen bir hastalık durumu oluşursa bu durumun, amatör denizcinin tekne kullanmasında bir sorun teşkil edip etmediğinin anlaşılması için tekrar sağlık raporu istenebilir. Eğer sağlık durumun sorun teşkil etmiyorsa tekne kullanmaya devam edebilirsin aksi halde ehliyetin geçersiz sayılacaktır.

Amatör Denizci Belgesi Ücreti Ne Kadar?

Amatör denizci belgesi almak için düzenlenen sınava girebilmek için 100 TL sınav bedeli ödemek gerekmektedir. Bunun dışında ADB için ayrıca ve her sene değişen bir harç bedeli yatırmak gerekir. Sağlık kontrolünden geçmek ve sağlık raporu almak için de belli bir miktar ücret ödemesi yapılmalıdır. Bu tutar, sağlık raporunun alındığı şehre ve hastaneye göre farklılık gösterir.


👉Direksiyon Eğitmeni Nasıl Olunur? Direksiyon Eğitmeni Maaşları Ne Kadar?

Bizi Takip Edin: Öğrenci Gazetesi

Yorum gönder