OBP Nedir, Nasıl Hesaplanır? OBP 2023 YKS’ de Kaç Puan Getirir?

obp nedir nasil hesaplanir obp 2023 yks de kac puan getirir

OBP Nedir, Nasıl Hesaplanır? OBP 2023 YKS’ de Kaç Puan Getirir?

OBP Nedir, Nasıl Hesaplanır? OBP 2023 YKS’ de Kaç Puan Getirir? Bu yazımızda LGS, YKS, MSÜ, de OBP  ne kadar etkiler? ve OBP önemi hakkında merak edilenleri derledik. Ayrıca; OBP Kaç Puan Getirir? OBP Neyin Açılımı? sorularının tüm cevaplarını yazımızın devamında bulabilirsiniz…

OBP Nedir?

obp nedir

OBP açılımı Ortaöğretim Başarı Puanıdır. “Orta öğretim başarı puanı”  Yani OBP ortaokul ve lise düzeyindeki öğrencilerin eğitim başarılarını ölçmek için kullanılan bir puanlama sistemidir. Bu puanlama sistemi, öğrencilerin ders notları, sınav performansları ve diğer akademik başarı göstergeleri gibi faktörlere dayanarak belirlenir.

Orta öğretim başarı puanı, öğrencilerin üniversite sınavlarına hazırlanmalarında ve üniversiteye girişte önemli bir rol oynar. Bu puan, öğrencilerin akademik başarılarını gösteren bir ölçüt olarak kullanılır ve üniversiteye kabul için gereken asgari puanları belirlemek için de kullanılır.

YKS’de baraj puanı kalkması sonrasında YÖK’ 2022 yılından itibaren ilgili puan türlerinde sınav puanı hesaplanan tüm adaylar için ortaöğretim başarı puanı eklenerek yerleştirme puanı hesaplanacak açıklaması yapıldı. Üniversite adayları için daha önceki yıllarda olduğu gibi puan üstünlüğüne göre yerleşme imkanı da devam edecek.

Üniversiteye hazırlanan öğrenciler için TYT ve AYT puanlarına ek olarak Orta Öğretim Başarı Puanı (OBP), son başarı puanının belirlenmesinde doğrudan etkili oluyor. Ortaöğretim bitirme notları en küçüğü 250, en büyüğü 500 olarak ortaöğretim başarı puanına dönüştürülüyor. Ortaöğretimde 100 üzerinden alınan diploma notu, 5 ile çarpılarak OBP oluşturuluyor.


OBP Nasıl Hesaplanır?

obp nasil hesaplanir

Orta öğretim başarı puanı, liselerin ve meslek liselerinin yüzdelik dilim sıralamasına göre hesaplanır. Bu sıralama, öğrencinin aldığı notlar, devamsızlık durumu, ders geçme durumu, proje, performans ve benzeri diğer akademik ve yarı akademik başarı göstergeleri gibi faktörlere dayanarak belirlenir.

Orta öğretim başarı puanı hesaplanırken, öğrencinin öğrenim gördüğü lise ya da meslek lisesinin ildeki tüm benzer okullar arasında kaçıncı sırada olduğu göz önünde bulundurulur. Bu değer, öğrencinin orta öğretim başarı puanı olarak adlandırılır.

Orta öğretim başarı puanı, üniversite sınavına girecek öğrenciler için önemli bir kriterdir ve üniversiteye giriş puanını belirlemek için kullanılır. Bu nedenle, öğrencilerin başarılı bir orta öğretim dönemi geçirmeleri ve orta öğretim başarı puanlarını yüksek tutmaları önemlidir.

Orta Öğretim Başarı  OBP Puanı hesaplama

Ortaöğretim bitirme notları (100 üzerinden Lise mezuniyet puanı) 5 ile çarpılarak OBP’ye dönüştürülür. Böylelikle, 50 olan en düşük diploma notu için OBP 250, en yüksek 100 olan diploma notu için de 500 olarak elde edilir. 50’nin altında olan diploma notları ise 50 olarak değerlendirmeye alınır.

Bu şekilde hesaplanan Ortaöğretim Başarı Puanının yüzde on ikisi (katsayı=0,12) merkezi sınavdan alınan puanlara eklenerek adayın yerleştirme puanları hesaplanır.

Her aday için hesaplanmış olan OBP; 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenir ve adayların yerleştirme puanları böylelikle hesaplanmış olur.

Hesaplama yapılırken öğrencilerin OBP’den alacakları en fazla puan 60 en az puan ise 30. Meslek okulu öğrencileri için ise OBP puanı 0.06 katsayısı ile çarpılır.

Örnek Verecek Olursak; 

Ortaöğretimde alınan 100 üzerinden diploma notu 5 ile çarpılarak Ortaöğretim Başarı Puanına (OBP) dönüştürülür. OBP 0,12 katsayısı ile çarpılarak sınav puanlarına eklenip yerleştirme puanları hesaplanır.

Diploma Notu: 80 olan bir öğrenci
OBP = (80 x 5) x 0,12 = 48 puan alır.


OBP 2023 YKS’ de Kaç Puan Getirir?

YKS sınav sonuçları içerisinde okul puanını da görebilecek olan öğrenciler, yerleştirme puanları ile tercihlerini buna göre gerçekleştirecek. Tercihlerde kullanılacak yerleştirme puanı ise okul notlarının eklenmesiyle oluşuyor.

Öğrencilerin lise yaşamı boyunca aldıkları notlar yani diploma notları 0.12 katsayı ile çarpılarak, yerleştirme puanlarına ekleniyor. Yani Ortaöğretim Başarı Puanı (OBP) olarak tanımlanan bu puanın yerleştirme puanına en düşük katkısı 30, en yüksek 60 oluyor.


İlginizi Çekebilir 👇
Lise Yıl Sonu Başarı Puanı Hesaplama 2023

Lise Mezuniyet Puan Hesaplama 2023

👉Lise Nakil İşlemi Nasıl Yapılır? Lise Nakil İşlemleri Nereden Yapılır?

Bizi Takip Edin: Öğrenci Gazetesi

Yorum gönder