Uzman Çavuş Nasıl Olunur, 2023 Maaşları Ne Kadar? 2023 Uzman Çavuş Olma Şartları Nelerdir?
Uzman Çavuş Nasıl Olunur? 2023 Uzman Çavuş Olma Şartları Nelerdir? merak edenler için bu yazımızda Uzman Çavuş Olmak İçin Nereye Başvurulur? Uzman Erbaş Eğitim Süresi Ne Kadar? Uzman Çavuş 2023 Maaşları Ne Kadar? araştırmakta. Gelin birlikte Uzman Çavuş ve Uzman Erbaş hakkında tüm merak edilen soruların cevaplarını öğrenelim.
Uzman Çavuş Nasıl Olunur?
Son zamanlarda oldukça rağbet gören mesleklerden olan Uzman Çavuş ve Uzman Erbaşlar hakkında araştırmalar yapılmaya devam ediyor. Askeri bir rütbe olan Uzman Çavuş yada Uzman Erbaş olarak da bilinmektedir. Kısaca Uzman Çavuş ; Uzman Çavuş; en az lise mezunu olup, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde yer alan kuvvet komutanlıklarında askerlik mesleğini profesyonel olarak icra eden kişidir. Uzman Çavuş Uzman Erbaş olmak isteyenler, Uzman Çavuş olmak için hangi sınava girilir? Uzman Çavuş Olmak İçin Şartlar Nelerdir? araştırmakta. Yazımızın devamında tüm merak edilenleri öğrenebilirsiniz…
Uzman çavuş olabilmek için tüm şartları yerine getirmek gerekmektedir. Uzman çavuş olma sürecinde öncelikle ön sağlık muayenesi yapılır. Bu sınavı başarı ile geçerseniz bir sonraki aşama yazılı sınavdır.
Uzman çavuş olmak için üç farklı sınava girilir. Ardından Fiziki Yeterlilik sınavı yapılır, ardından tam teşekküllü bir hastaneden uzman astsubay olunur, sağlık raporu alınır, mülakat ve güvenlik soruşturması aşaması olumlu geçilirse işe başlanır.
Uzman çavuş olmaya hak kazanan kişilerin Türk Silahlı Kuvvetleri için uzman çavuş başvuru formunu doldurmaları gerekmektedir. Uzman çavuş adayları sınavları ve mülakatları tamamladıktan sonra yetiştirilmektedir. Eğitimi başarıyla tamamlayanlar usta çavuş olurlar. Tüm aşamaları geçen adaylar eğitim sonrası işe başlamak için sözleşme imzalar ve işe başlarlar.
Uzman Çavuş Ne İş Yapar?
Uzman çavuş, Türk Silahlı Kuvvetleri bünyesinde çalışır ve yurt güvenliğini sağlamak başta olmak üzere çeşitli görevlere sahiptir. Uzman çavuşların bulundukları kuvvet komutanlığı ya da sınıfına göre görev ve sorumlulukları değişiklik gösterip;
- Subay ve astsubaylar ile erler arasındaki ilişkileri düzenlemek,
- İletişimi sağlamak,
- Nöbet hizmetlerini düzenlemek ve yerleşke güvenliğini sağlamak,
- Araç bakım ve onarım hizmetlerine katılmak gibi görevleri vardır.
Uzman Çavuş Olma Şartları Neler?
Aslında uzman çavuş olmak için aşağıdaki şartlar yeterli değildir. Bütün mülakatlardan da başarıyla geçmeniz gerekiyor. Uzman çavuş olma şartlarını inceledikten sonra mesleği seçip seçmeyeceğinize karar verebilirsiniz.
- Türkiye Cumhuriyeti vatandaşı olmak.
- Erkek olmak.
- En az ortaöğretim (lise) mezunu olmak.
- Askerlik hizmetini erbaş veya er olarak yapmış veya başvurduğu esnada yapıyor olması.
- Adaylar eğitim seviyelerine göre belirlenerek, belirtilen statüye başvuru yapabilirler.
- Askerlik hizmetini yapmış olan adayların, müracaat tarihinin ilk günü itibari ile terhisinin üzerinden en fazla 5 yıl süre geçmemiş olması.
- Askerlik hizmetini yapmaktayken müracaat eden kişiler için ise uygun devletdestekli.com nitelik belgesini almış olması.
- Birlik Komutanlarınca düzenlenen nitelik belgesinde ise ‘‘Uzman Erbaş Olur” kararının yer alması.
- En az 80 ve üzeri not almış olmak.
- Askeri öğrencilik ile tüm ilişkisinin kesilmiş olması.
- Müracaat yapılacak yılın ocak ayının ilk gününden başlayarak 27 yaşını bitirmemiş ve 28 yaşından da gün almamış olması.
- İkametgah ettiği güncel adres ve bilgilerinin il/ilçe nüfus müdürlüklerince kullanılan adrese dayalı nüfus kayıt sisteminde kayıtlı olması.
- Türk Silahlı Kuvvetlerinde daha önce Subay, Astsubay, Uzman Jandarma ve Uzman Erbaş olmak için başvuru yapmamış olması.
- Kamusal hakları kullanmaktan yoksun olmaması ve başvuru yaptığı andan itibaren 29 yaşını bitirmemiş olması.
Bu şartların yanı sıra uzman çavuş olmak için yaş sınırı var mı diye sorduğunuzu da biliyoruz. Evet, 25 yaşın üzerinde olmamanız gerekiyor. 1 Ocak tarihi itibariyle bu yaşın altında kalıyorsanız başvuru yapabilirsiniz.
Askerde Uzman Çavuş Olarak Nasıl Kalabilirsiniz?
Merak edilen bir diğer konu da askerlik yapmayan uzman çavuş olabilir mi sorusudur. Size şunu da söylememiz gerekiyor: Er ya da erbaş olarak askerliğinizi yapmış olmanız gerekiyor.
Eğer askerde uzman çavuş olarak kalmak istiyorsanız da askerliği yaptığınız süre içerisinde uzman çavuş alımı için başvuru yapmalısınız. Bu başvuru için de askerliğinizi tamamlama şartı aranmaz. Ama sonrasında uzman çavuş olabilmeniz için üzerinden 3 aydan fazla geçmemesi gerekiyor. Sonrasında ilgili mülakatlara ve sınavlara girerek uzman çavuş olmak için ilk adımlarınızı atabilirsiniz.
Kimler Uzman Çavuş Olamaz?
Uzman çavuş nedir ve nasıl olunur dedikten sonra kimlerin uzman çavuş olamayacağını da ekleyelim.
- Yukarıda belirtilen şartlardan birine ya da birkaçına sahip olmayanlar,
- Sağlık sorunu bulunanlar,
- Askerliğini yapmamış olanlar,
- Terör örgütü gibi gruplar içerisinde yer alanlar kesinlikle uzman çavuş olamaz.
Bütün bu bilgilere ek olarak 2022 uzman çavuş maaşlarını da sizlerle paylaşmak istiyoruz. Maaşların miktarı rütbeye, çalışma süresine, dereceye, kıdeme ve görev yapılan yere göre değişiklik gösteriyor. Ama ortalama olarak 13- 15 bin TL arasında maaşları olduğunu söyleyebiliriz.
İşte uzman çavuş olmak için hangi şartlar isteniyor ve yaş sınırı var mı gibi önemli soruların cevaplarını paylaştık. Bu bilgilerden yola çıkarak askerlik süreniz içerisinde uzman çavuş alımları açıldığında başvurunuzu yapabilirsiniz. Askerliğiniz bittikten sonra da değerlendirmeye alınabilirsiniz. Bütün şartları sağladığınızdan emin olmalısınız.
Uzman Çavuş Boy ve Kilo Şartı Nedir?
Bir astsubay için boy en az 1.64 cm en fazla 2.10 cm’dir. 1,64 cm’den kısa ve üst sınırı aşan kişiler astsubaylığa kabul edilmez.
Uzman Çavuş Olma süreci ve başvuru aşamaları aşağıdaki gibidir:
- E-devlet ortamından başvurunun yapılması ve gerekli evrakların teslimi.
- Sınava çağrılma:
- İlk sağlık muayenesi. (kesik, çizik, vücutta yara izi vs kontrolü)
- Yazılı sınav.
- Spor testi.
- Sağlık raporu alınması ve teslimi.
- Mülakat sınavı. (Mülakat sonrasında Bordo Berelilerin görev yaptığı Özel Kuvvetler Komutanlığı Seçmeleri Yapılabilir)
- Güvenlik soruşturması.
- Eğitim, (aynı anda göreve başlamış olursunuz)
- Göreve başlama.
Daha ileri seviyelerde vatana hizmet için Özel Kuvvet Komutanlığı seçmelerine katılarak bordo bereli olabilirsiniz. Bir çoğunuzun aklında olan özel kuvvetlere nasıl girilir? merak edenler için içeriğimizde tüm detayları verdik. İnceleyerek başvurularınızı yapabilirsiniz.
Uzman Çavuş Ön Sağlık Muayenesi Nasıl Yapılır?
Yazılı sınava girmeden önce ön sağlık muayenesi yapılır. Vücutlarında herhangi bir kesik, ameliyat izi, yara ya da dövme olmamasına özen gösterilir. Verilen raporda yazan diğer sağlık koşullarına uyulması ve fiziksel görünümünde herhangi bir kusur bulunmaması gerekir. Bu sınavı başarı ile geçerseniz bir sonraki adım yazılı sınavdır.
Uzman Çavuş Sınavı ve Soruları 2023 Güncel
Uzman astsubay olabilmek için belirli mülakat ve sınavlardan geçmek gerekmektedir. Bunlar fiziksel yeterlilik, yazılı ve mülakat yoluyla yapılır. Askerlik sırasında veya sonrasında başvurusu kabul edilen kişiler belirli Komutanlıklarda sınava davet edilir. Genel olarak Ankara Etimesgut Zırhlı Birlik Komutanlığı sınavların yapıldığı ana merkezlerden biridir. Sınavdan önce adaylar bilgilendirilir ve sınava davet edilir. Bu merkezlerde önce yazılı sonra fizik muayene yapılır.
Yazılı sınavı geçmek, çavuş olmanın en önemli şartıdır. Uzmanlık Görevlisi Sınavı, soru sayısı değişmekle birlikte 50 sorudan oluşmaktadır. Ancak bazı alımlar az ya da çok değişiklik gösterebilir. Uzman çavuşluk sınavında:
- Türkçe
- Matematik
- Dil Bilgisi
- Milli Tarih
- Coğrafya (Milli)
- Atatürk İlke ve İnkılapları,
- Temel Vatandaşlık Bilgisi yer almaktadır.
Bu sınavdan ise en az 70 puan alınması gerekir.
Ön sağlık muayenesinden başarılı olan adaylar için bir sonraki adım fiziki yeterlilik sınavıdır.
Fiziki Kabiliyet Yeterlilik Sınavı Nasıl Yapılır?
Fiziki yeterlilik sınavında parkur koşuları, mekik, şınav gibi “sporculuk” kabiliyetlerine bakılır. Şoför olarak başlayacak adaylara ise psikoteknik test uygulaması yapılır.
Fiziki yeterlilik sınavı spor mülakatlarından oluşur. Spor sınavında adayların 1.500 metre koşma, mekik ve şınav gibi yetkinlikleri kontrol edilir. Sürücü sınıfında olacaklara, işitsel uyaranlara karşı hızlarını ölçmek için psikoteknik test uygulanır.
Bu yeterlilik sınavını geçerseniz, %90 seviyesine ulaşmış olacaksınız. Bu aşamadan sonra sağlık raporu ve görüşme vardır.
“Uzman Erbaş Olur” veya “Komando Uzman Erbaş Olur Paraşütle Atlar” Sağlık Raporu
Sınavda geçerli not alanlar Komutanlıkça resmi yazı ile hastanelere sevk edilirler. Komando olanlar için rapor veren hastanelerin sayısı azdır. Örneğin; Ankara’da 600 Yataklı Mevkii Asker Hastanesi “Komando Uzman Olur, Paraşütle Atlar” raporu verebilmektedir. Bunlara rağmen uzman erbaş olur raporu ise birçok tam teşekküllü hastanelerden alınabilir.
Ruhsat için heyet raporu gibi tüm doktorlar tek tek ziyaret ediliyor. Göz, KBB, Ortopedi, Dahiliye vb. toplam 13.15 doktor kağıtlarınızı imzalar ve belge kesin kurula verilir. Kurulun ilk toplantısında adayların durumu incelenir. Kontrol edilmesi gereken bir durum varsa aday kurula çağrılır ve inceleme yapılır.
Ancak tüm doktorlardan ONAY alan adayların raporları hazırlanarak kendilerine teslim edilir. Hastanelerden alınan rapor aday tarafından elden komutanlığa teslim edilir. (Sağlık Bakanlığı bu konuda değişiklik yapmış olabilir.)
Uzman Erbaş Mülakat Sınavı Nasıl Yapılır?
Sağlık raporunu tamamlayan aday son aşamaya gelir ve burada mülakat sınavı yapılır. Bu sınavda bahsedilen önemli şeyler Diksiyon, dış görünüş, genel kültür, askerlik hakkındaki görüşler olabilir. Mülakat sınavı deneyimli ve yüksek rütbeli komutanlar tarafından yapılır. Uzman astsubay alımlarında yapılan sınavlar;
- Yazılı sınavların: %70’i
- Fiziki Kabiliyet Yeterlilik Sınavı: %15′ i
- Mülakat Sınavının: %15’i alınarak geçerli not bulunur.
Bu ortalamanın en az 70 olması gerekir.
Örneğin MSB 100 kişi alacak ve 100 puan alan 90 kişi, 99 puan alan 10 kişi var. Bu durumda 98 puan alanlar yedek olarak belirlenebilir. Ancak, 70 puan giriş için yeterli olsa da, sıralamadan kaybedebilirler.
👉 Kadın Jandarma Nasıl Olunur 2023? Kadın Jandarma Olma Şartları Nedir? Boy Kilo Kaç Olmalı?
👉 Yunus Polis Nasıl Olunur? Lise Mezunu Yunus Polis Olabilir mi? Yunus Polis Maaşları 2023 Ne Kadar?
👉 Lise Mezunu Polis Olabilir mi? Lise Mezunu Polis Olma Şartları Nelerdir?
Bizi Takip Edin: Öğrenci Gazetesi
Yorum gönder