Canan Dağdeviren Kim, Nereli ,Buluşları Neler?

canan2

Canan Dağdeviren Kim, Nereli ,Buluşları Neler?

İngiltere’nin yayın kuruluşu BBC, 2023 yılının ilham kaynağı ve etkili 100 kadın listesini açıkladı. Bu isimler arasında bilim insanı ve mucit Canan Dağdeviren de yer alıyor. Dağdeviren’in kim olduğu merak konusu oldu gelin hep birlikte haberin detaylarını inceleyelim.

Canan Dağdeviren Kim?

Dağdeviren, 4 mayıs 1985 tarihinde İstanbul, Üsküdar’da Adanalı bir anne ve Sivaslı bir babanın ilk çocuğu olarak dünyaya geldi. Caner ve Emre adında iki erkek kardeşi vardır.

İlk ve orta eğitimini Kocaeli’de tamamladı. 2007’de Hacettepe Üniversitesi Fizik Mühendisliği bölümünden mezun oldu.

Canan Dağdeviren Kim, Nereli ,Buluşları Neler?

Sabancı Üniversitesi Malzeme Bilimi ve Mühendisliği programındaki yüksek lisans eğitimini 2009’da tamamladı. Aynı yıl Fulbright bursu kazanarak UIUC’da Malzeme Bilimi ve Mühendisliği bölümünde doktora eğitimine başladı. Bu süreçte esnek ve katlanabilir, deri üstüne yapıştırılabilir veya giyilebilir elektronik aletler üzerine çalışmalar yaptı.

Doktora derecesini Aralık 2014’te aldı. Medikal teknoloji alanında çalışarak pilsiz çalışan giyilebilir bir kalp çipi (PZT MEH) ve cilt kanserini teşhis eden bir cihaz geliştirdi. Forbes’in 30 Yaş Altı Bilim İnsanı listesinde de yer aldı.

5 yaşındayken babasının hediye ettiği Marie Curie ile ilgili bir kitap okumayla fiziğe karşı ilgisi oluştu. Büyüdüğünde de Marie Curie’nin eşi Pierre Curie’nin keşfi piezoelektrikten ilhamla aletler üretti.

Kendisi bilime olan merakında iki dönüm noktası olduğunu söylemektedir. Bunlardan birincisi babasının kendisine Marie Curie hakkında hediye ettiği bir kitap, diğeri ise Erdal İnönü’den bizzat aldığı Anılar ve Düşünceler adlı eserdir.

canan1

Erdal İnönü ile tanışmasının lisedeki alan seçiminde etkili olduğunu söylemiştir. Ayriyeten motivasyonunun düşük olduğu zamanlarda Mustafa Kemal Atatürk’ten ilham aldığını da açıklamıştır.

Buluşları ve Başarıları

Dağdeviren’in tasarladığı aletlerin temelinde fizikçi Pierre Curie’nin keşfi piezoelektrikten yararlanmıştır. Önce giyilebilir kalp pili, ardından da cilt kanserini teşhis eden cihaz üretti.

ABD’deki Massachusetts Institute of Technology’de (MIT) doçent olan Canan Dağdeviren, kısa bir süre önce meme kanserinin ultrasonla erken teşhisi için giyilebilir ‘elektronik sütyen’ icat etti.

  • Forbes dergisinin ‘30 yaşından küçük 30 bilim insanı’ listesine girdi
  • Harvard Üniversitesi’nin Genç Akademi Üyeliği’ne (Junior Fellow of Harvard) seçildi.
  • MIT Technology Review’un her yıl derlediği 35 Yaş Altı Mucitler listesinde yer aldı.
  • 2014 – Illinois Innovation Prize ödülü (20.000 $ )

Yorum gönder