Eczacı Nasıl Olunur? Eczacı Maaşları 2023 Ne Kadar?

eczaci3

Eczacı Nasıl Olunur? Eczacı Maaşları 2023 Ne Kadar?

Eczacı Nasıl Olunur? Eczacı Maaşları 2023 Ne Kadar?

Eczacılık hastalık teşhisi, önlenmesi, tedavi edilmesi ve semptomların azaltılmasında kullanılan her türlü madde ve ilacın; keşfi, üretimi, geliştirilmesi, imha edilmesi, güvenli ve etkin kullanımı ve kontrolü ile ilgilenen, tıp bilimini kimya ile ilişkilendiren klinik sağlık bilimidir.

Eczacı Nedir? Ne İş Yapar?

Eczacı Nasıl Olunur? Eczacı Maaşları 2023 Ne Kadar?

Doktorların yazdıkları ilaçları satan ve ilaçların nasıl kullanılacağı ile ilgili hastalara bilgiler veren sağlık çalışanına eczacı denir. ”Eczane sorumlusu” ve ”eczane teknisyeni” adıyla da bilinen eczacıları denetleyenlere ise ”baş eczacı” denir. Baş eczacılar hem devlet hem de üniversite hastanelerinde çalışabilir. Görevleri şunlardır,

  • Reçetenin uygunluğunu ve yasallığını kontrol etmek,
  • Doktorlar tarafından reçete edilen ilaçları temin etmek,
  • Reçetenin, hastanın aldığı diğer ilaçlarla veya hastanın sahip olduğu herhangi bir tıbbi durumla negatif etkileşime girip girmeyeceğini kontrol etmek,
  • İlaçların; yan etkileri, uygun dozajı ve saklama koşulları hakkında bilgilendirmede bulunmak,
  • Hastaların, reçeteli bir ilacı nasıl ve ne zaman almaları gerektiğini açıklamak,
  • Reçetelendirilmeyen, tansiyon ölçüm aleti, ateş ölçer gibi tıbbi ürünleri satmak ve hastalara tıbbi cihazların kullanımı hakkında bilgi vermek,
  • Eczane dosyası, hasta profili, stok ve kontrollü ilaç reçetelerini kayıt altında tutmak,
  • İlaç siparişi ve tıbbi malzeme siparişi vererek stoğu korumak ve bunları doğru şekilde depolamak,
  • Tıbbi ekipman veya sağlık malzemesi seçimi konusunda müşterilere danışmanlık yapmak,
  • Hastaların ihtiyaç duydukları ilaçları almasını sağlamak için sigorta şirketleri ile birlikte çalışmak,
  • Hasta mahremiyetine sadık kalmak.

Eczacı Nasıl Olunur?

eczaci

Eczacı olmak için, öncelikle üniversitelerin 5 yıllık Eczacılık bölümünden mezun olmanız gerekiyor. Eczacılık eğitimi, biyoloji, kimya, fizik, matematik ve ilaç bilimleri gibi temel bilim derslerinin yanı sıra farmakoloji, toksikoloji, farmasötik kimya, mikrobiyoloji, farmakognozi, klinik farmakoloji, farmasötik teknoloji, kozmetik bilimi ve eczacılık mesleği derslerini içermektedir.

Eczacı Olmak İçin Hangi Bölüm Okunur?

eczaci2

Eczacılık mesleğine yönelik adayların Tıp, Diş Hekimliği, Eczacılık, Kimya, Biyoloji veya Moleküler Biyoloji ve Genetik gibi sağlık ve bilim alanlarından mezun olmaları gerekmektedir.

Eczacılık fakültesini bitirdikten sonra, eczacılık mesleğini yapmak için, eczacılık stajının tamamlanması gerekmektedir. Staj süresi 6 aydır. Stajın tamamlanması ile birlikte eczacılık mesleğini yapabilmek için gerekli olan diğer sınavlara girmeniz gerekir.

Eczacı Maaşları 2023 Ne Kadar?

eczaci4

Çalıştıkları sektöre, işverenlerine, aldıkları eğitime, deneyimlerine ve çalışma saatlerine göre değişiklik göstermektedir. Kamu sektöründe çalışan eczacıların maaşları, Devlet Personel Başkanlığı tarafından belirlenen maaş skalasına göre belirlenir. Bu skalaya göre, 2023 yılı itibarıyla en düşük maaş 19.583 TL, en yüksek maaş ise 48.000 TL arasında değişebilir. Ancak, eczacının unvanı ve deneyimi gibi faktörler de maaşlarını etkiler.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler: Makinist Nasıl Olunur? Makinist Maaşları 2023 Ne Kadar?

Yorum gönder