Psikolog Nasıl Olunur? Psikolog Maaşları 2023 Ne Kadar?

psikolog5

Psikolog Nasıl Olunur? Psikolog Maaşları 2023 Ne Kadar?

Psikolog Nasıl Olunur? Psikolog Maaşları 2023 Ne Kadar?

Bir danışanın davranışlarını, kararlarını, tercihlerini, tavırlarını inceleyen, ruhsal sağlığımız için tedavi uygulayan psikologlar, son zamanlarda bir fazlasıyla talep görüyor. Gelin hep birlikte psikolog mesleğini inceleyelim.

Psikolog Nedir? Ne İş Yapar?

Psikolog Nasıl Olunur? Psikolog Maaşları 2023 Ne Kadar?

Çeşitli terapiler uygulayarak hastaların psikolojik sorunlarını teşhis ve tedavi eden hekimlere psikolog denir. Psikologlar çalıştıkları kuruma göre ”psikoloji danışman”, ”psikoterapi uzmanı” ve ”klinik psikolog” unvanlarını alır.

Hastaların psikolojik sorunlarını çeşitli tedavi yöntemlerini kullanarak teşhis edip tedavi eden doktorlara psikolog denir. Psikologlar çalıştıkları kuruma göre “psikolojik danışman”, “psikoterapi uzmanı” ve “klinik psikolog” unvanlarını alırlar.

Psikologlar, psikolojik ve sosyal yardıma ihtiyaç duyan kişilere danışmanlık hizmeti sunar. Tedaviler anksiyete bozuklukları, stres ve paranoya gibi hastalara uygulanıyor. Evli çiftlerin aile ve grup terapileri uygulayarak sorunlarını çözmelerine yardımcı olur. Psikologlar tarafından kullanılan diğer terapi türleri şunlardır: Bilişsel analitik terapi, kişilerarası psikoterapi ve sistemik terapi.

Psikolog Nasıl Olunur?

psikolog1

Psikolog olmak için üniversitelerin Psikoloji bölümünden mezun olmak gerekir. Psikolojinin herhangi bir anabilim dalında yüksek lisans yapan psikologlar ise uzman psikolog olmaya hak kazanır. Psikologlar uzmanlık alanlarına göre adliye, okul, hastane, klinik ya da ordu gibi farklı alanlarda çalışabilir.

Psikolog Olmak İçin Hangi Bölüm Okunur?

psikolog2

Psikolog olmak isteyenler üniversitelerin Fen ve Edebiyat Fakültelerinin psikoloji bölümlerinden mezun olmalıdır. Klinik-uzman psikolog gibi alt bölümlerden birine karar verirseniz, 2 yıl yüksek lisans yapma  şartı vardır. ve ilaç yazma yetkileri yoktur.

Psikolog Maaşları 2023 Ne Kadar?

psikolog4

  • Özel sektörde deneyimsiz psikologlar, ortalama 15.500 TL civarında bir maaş almaktadır.
  • Devlette görevine yeni başlayan memur bir psikolog, 23.000 TL ‘den çalışmaya başlar.
  • Devlette uzman psikologlar ortalama 26.300 TL alırken bu kazanç özelde 40.000 TL ‘ye kadar çıkabilmekte ve bu seviyeyi da geçebilir.

Yorum gönder