Sosyolog Nasıl Olunur? Sosyolog Maaşları 2023 Ne Kadar?

sosyolog3

Sosyolog Nasıl Olunur? Sosyolog Maaşları 2023 Ne Kadar?

Sosyolog Nasıl Olunur? Sosyolog Maaşları 2023 Ne Kadar?

Sosyoloji, yerel ve küresel düzeyde toplumsal değişim ve dönüşümleri sistematik bir biçimde inceleyerek açıklayan bir bilim dalıdır. Gelin hep birlikte bu meslek hakkındaki detayları inceleyelim.

Sosyolog Nasıl Olunur? Sosyolog Maaşları 2023 Ne Kadar?

Sosyolog Nedir? Ne İş Yapar?

SOSYOLOG, bir toplumun sosyal yapılarını, kültürlerini, davranışlarını ve sosyal etkileşimini inceleyen bir sosyal bilimci olarak tanımlanabilir. Sosyologlar sosyal ilişkileri, sosyal sorunları, sosyal değişimi ve toplumun sosyal yapısını anlamak için verileri toplar, analiz eder ve yorumlar. Bu bilgiler sosyal politika, eğitim, sağlık, iş, insan ilişkileri ve daha birçok alanda kullanılabilir.

Sosyologlar kamu kurumlarında, üniversitelerde, araştırma merkezlerinde, özel sektörde ve sosyal kurumlarda çalışabilirler. Bu görevler arasında sosyal olayların incelenmesi, bilgilerin toplanması ve analizi, toplumdaki sosyal değişimlerin belirlenmesi ve toplumun sorunlarına çözüm sağlanması yer alabilir.

sosyolog1 scaled

Sosyolog Nasıl Olunur?

ÖSYM’nin yapmış olduğu TYT ve AYT sınavlarından Sosyoloji bölümüne girebilmek için yeterli puan almanız gerekir. Sosyolog olmak için gereken bazı özellikler:

  • Disiplinler arası bakış açısına sahip olmak ve bu yeteneği kullanabilmek,
  • Olaylara eleştirel yaklaşım sağlamak,
  • İletişim yönü güçlü olmak,
  • Analitik düşünebilmek,
  • İstatiksel analiz yapabilmek,
  • Yazı dilini etkin bir şekilde kullanabilmek,
  • Analitik düşünme becerisine sahip olmaktır.

Sosyolog Olmak İçin Hangi Bölüm Okunur?

Sosyolog, olmak için Üniversitelerin 4 yıllık Sosyoloji Lisans Bölümünü başarı ile bitirmeniz gerekir. Sosyoloji bölümü yerel ve küresel düzeyde toplumsal değişim ve dönüşümleri sistematik bir biçimde inceleyerek açıklayan; toplumsal sorunların çözümüne, sosyal, siyasal ve kültürel politikaların üretimine bilimsel katkı sunan, gelecekteki toplumsal yaşamı öngörmeye çalışan bir sosyal bilim dalıdır.

sosyolog2

Sosyolog Maaşları 2023 Ne Kadar?

Devlette yeni işe giren 9/1 kıdemindeki sosyolog maaşları 2023 14 bin 200 TL civarındadır.

Özel sektörde en düşük sosyolog maaşları asgari ücret seviyesindedir. Genel hatlarıyla 12 bin TL ile 12 bin 500 TL arasında değişen ücretler verilmektedir .Özel sektörde en yüksek sosyolog maaşları 2023 ise 13 bin TL ile 15 bin TL arasında değişir.

Yorum gönder