2023 YDT Nasıl Çalışılır? 7 Adımda YDT Çalışma Tavsiyeleri
YKS sınavının son oturumu olan 2023 YDT / Yabancı Dil Testleri sınavı Nasıl Çalışılır? Üniversitelerin yabancı dil bölümlerini tercih edecek adayların girmeleri gereken YDT Sınavında Nasıl Başarılı Olunur? merak edilmekte. Üniversite yerleştirme için hesaplanan puan üzerinde yüzde 60 ağırlığa sahip olan YDT için 7 Adımda YDT Çalışma Tavsiyelerini sizler için hazırladık…
YDT Nasıl Çalışılır?
Yabancı dil okumak isteyen adayların girmesi mecburi olan YDT sınavında Almanca, Arapça, Fransızca, İngilizce ve Rusça olmak üzere 5 farklı dilden sınav yapılmaktadır. Adaylar sınava bu beş dilden herhangi birini seçerek girmektedir. Bu sınav temel olarak öğrencilerin İngilizce yada seçtiği dil için kelime ve gramer bilgileri ile yabancı dilde okuduğunu anlama becerisini ölçmeyi hedeflemektedir. Benzer olarak gerçekleştirilen YDS YÖKDİL gibi sınavların bir benzeri olarak da adlandırılabilir. Sınavda adaya başvuruda bildirdiği yabancı dile ait soru kitapçığı verilecektir. YDT’ de 80 soru çıkmakta ve sınav süresi 120 dakikadır.
YDT’ de adaylar paragraf, kelime bilgisi, dil bilgisi, çeviri, diyalog tamamlama ve boşluk doldurma gibi çeşitli soru şekillerinden oluşan bir test çözmeleri istenir. Baraj puanı 180 olan YDT’ de (Yabancı Dil Testi), puanının hesaplanabilmesi için sınava giren adayların 80 sorudan en az 0,5 net yapmış olmaları gerekir. Daha önceki sistemlere kıyasla yeni sistemde temel yeterlilik ve İngilizce testlerinin soru değerleri birbirlerine fazlasıyla yaklaştı. Yani temel yeterlilikte düşük bir puan almak yüksek bir İngilizce puanı elde edilse de düşük bir dil puanı almaya sebep olacaktır.
YKS’ nin son oturumu olarak yapılan YDT, beş farklı dil üzerinden gerçekleştirilmektedir. İngilizce, Fransızca, Almanca, Arapça ve Rusça olarak yapılan YDT konuları itibariyle farklı dillere göre özelleştirilmiş dağılımlar göstermektedir. Başarılı bir sınav için gösterilebilecek YDT taktikleri arasında ilgili dile uygun bir hazırlık yapmak gösterilebilir. YDT‘ ye girecek olan tüm adayların sınav sistemi hakkında yeterli düzeyde bilgi sahibi olmasıdır. Sınav sistemi hakkında yeterli bilgiyi edinen adaylar kendine uygun ders çalışma programını belirlemeli, en çok verim aldığını ders çalışma yöntemine uygun bir biçimde bu planı uygulamaya başlamalıdır.
2023 YDT Konu ve Soru Dağılımı
2023 YDT Konularında toplamda 80 Sorudan oluşur
- Kelime Bilgisi
- Dilbilgisi
- Cloze Test
- Cümleyi Tamamlama
- İNG/TR Cümlenin Karşılığını Bulma
- Paragraf
- Anlamca Yakın Cümleyi Bulma
- Paragrafta Anlam Bütünlüğünü Sağlayacak Cümleyi Bulma
- Verilen Durumda Söylenecek İfadeli Bulma
- Diyalog Tamamlama
- Anlam Bütünlüğünü Bozan Cümleyi Bulma
KONULAR | Soru Sayısı |
---|---|
Kelime – Phrasal Verb Soruları | 5 |
Tense – Preposition – Dilbilgisi Soruları | 10 |
Cloze Test Soruları | 5 |
Cümle Tamamlama Soruları | 8 |
İngilizce Verilen Cümlenin Türkçe Karşılığını Bulma | 6 |
Türkçe Verilen Cümlenin İngilizce Karşılığını Bulma | 6 |
Paragraf Soruları | 15 |
Diyalog Tamamlama Soruları | 5 |
Yakın Anlamlı Cümle Soruları | 5 |
Verilen Durumda Söylenecek İfadeyi Bulma | 5 |
Paragrafta Anlam Bütünlüğünü Sağlayacak Cümleyi Bulma Soruları | 5 |
Anlatım Bütünlüğünü Bozan Cümleyi Bulma Soruları | 5 |
Soru Sayısı | 80 |
YDT’ ye Çalışırken Nelere Dikkat Edilmelidir?
- YDT’ ye çalışırken dikkat edilmesi gereken ilk şey sınav mantığını doğru anlamaktır. Sınavın mantığını kavradıktan sonra adayların sınavın mantığına ve kendine en uygun çalışma planını hazırlaması gerekmektedir.
- Sınava hazırlanan adayların düzenli bir şekilde ders çalışmaları gerekmektedir. Düzenli ders çalışan adayların sınavda daha başarılı olduğu gözlemlenmektedir.
- Yabancı Dil Testi’ ne girecek olan adayların kendilerine en uygun ders çalışma yöntemini belirlemesi iyi bir sonuç için önemlidir. Okuyarak, anlatarak, sessiz bir ortamda tek başına ya da müzik dinleyerek ders çalışmak gibi birçok ders çalışma yöntemi vardır.
- YDT’ ye girecek adayların gramer konularına dikkat etmesi gerekmektedir. Sınavdan iyi bir sonuç elde edebilmek için gramer konularını iyi derecede bilmek lazımdır.
- Sınavda karşılaşılacak soru tiplerini öğrenmek önemlidir. Sınavda karşılaşılan soru tiplerini bilmek adaylara sınav anında zaman kazandıracağı gibi daha kolay ve doğru cevap vermelerini de sağlamaktadır.
- YDT’ ye çalışırken çok sayıda deneme çözmeye dikkat edilmelidir. Düzenli ve çok sayıda deneme çözmek hem konuların akılda daha iyi kalmasını sağlamakta hem de sınav anına hazırlık oluşturmaktadır.
- Kelime ve okuma çalışmaya dikkat edilmelidir. Düzenli bir şekilde kelime ve okuma çalışmak adayların sınav başarısını artırmaktadır. Kelime bilgisi eksik olan adaylar gramer konusunda çok iyi olsa bile soru kaçırabilmektedir. Kelime bilgisini artırma noktasında kitap okuma, yabancı dizi veya film izleme ve yabancı müzik dineme gibi faaliyetler yararlı olmaktadır.
- Yabancı Dil Testi’ ne çalışma sürecinde çözülen deneme ve testlerde süre tutmaya dikkat edilmelidir. Çalışmaya başlanan ilk dönemden sınava girilecek döneme kadar soru çözümü esnasında süre tutan adaylar, hem zamanla artan hızlarını görebilmekte hem de sınav anında süre sorunu yaşama oranını düşürmektedir.
- Adaylar sınava hazırlanırken birden fazla kaynaktan çalışmalıdır. Farklı kaynak görmek farklı soru tipleri öğrenmede faydalı olmaktadır. Alınacak hazırlık kitaplarını alanında uzman kişilerin tavsiyeleri doğrultusunda belirlemek fayda sağlamaktadır. Kaliteli sorular çözmek Yabancı Dil Testi’ n den başarılı sonuç elde etmeyi kolaylaştırmaktadır.
- YDT hazırlık sürecinde ailelerin de sınava girecek olan adaylara destek olmaya dikkat etmesi gerekmektedir. Ailesi tarafından desteklenen adaylar, daha rahat bir çalışma süreci geçirmektedir ve bu süreç sonrasında sınavdan iyi bir sonuç elde etme ihtimalleri artmaktadır.
- Ders çalışma döneminde adayların uzun süre hareketsiz kaldığı gözlemlenmiştir. Uzun süre hareketsiz kalmak hem sağlık açısından olumsuz sonuçlar doğurabilmekte, hem de stresi artırabilmektedir. YDT’ ye çalışma sürecinde tüm adayların uzun saatler hareketsiz kalmamaya dikkat etmesi gerekmektedir. Fiziksel aktivitelerin yanında kitap okumak veya film izlemek gibi eğlenceli ve pozitif hissettiren faaliyetlerde bulunmak zihinsel olarak daha iyi hissetme ve stres seviyesini düşürmeye yardımcı olmaktadır.
YDT İngilizce Nasıl Çalışılır?
Üniversitede dil okumak isteyen öğrenciler için önemli bir sınav olan YDT hazırlanırken doğru mantığa yönelmek için ilk yapmak gereken sınavın mantığını kavramak. YKS Dil sınavı kelime ve gramer bilgisi aracılığıyla okuduğunu anlama sınavıdır. Yani ana hedefin okuduğunu anlamak olduğunu asla unutmamak gerek. Çalışmaya başlamadan önce belirtelim ki kelime çalışmak çok önemlidir. Kelime bilgisi güçlü olan adaylar, YDT’ den daha iyi sonuçlar almaktadır. Kitap okuyan adaylar kelimeleri bir anlam bütünlüğü içinde öğrendikleri için daha çok verim elde etmektedir.
Konu dağılımından bilindiği üzere, YDT sizi bir yabancı dil ile ilgili birçok açıdan teste tabii tutar. Yani sadece gramer veya kelime bilerek tam bir başarı sağlamak zordur. En başta yapılacak şey, nelerde eksik olduğunuzu belirleyerek o konulara yoğunlaşmaktır. Kelime öğrenme konusunda defter tutmakta da fayda vardır. İster klasik anlamda defter tutmak olsun, ister dijital bir ortamda not tutmak olsun tüm not etme ve defter oluşturma işlemleri kelime öğrenmede faydalı olmaktadır. Bu yöntem sayesinde kelime öğrenme süreci gözlemlenebilmekte ve kelime öğrenmek kolaylaşmaktadır.
Kelime bilmek, okuduğunu anlamanın temel şartıdır. Hemen hemen her soru tipinde, okuduğunuzu anlamadan soruya net bir cevap vermek zor olacaktır. YDT İngilizce çalışırken adayların teknolojiden yararlanmasında fayda vardır. İnternet üzerinden konu anlatım videoları izleyerek çeşitli konulara çalışılabilmekte, çeşitli uygulamalar sayesinde kelime ve dilbilgisi konuları hakkında düzenli pratik yapılabilmektedir.
7 Adımda YDT Çalışma Tavsiyeleri
Yabancı dil öğrenme metotlarının olmazsa olmazı, kelime bilgisidir. Kelime bilgisi güçlü olmayan bir öğrenci sınavda okuduğunu anlayamayarak büyük problemler yaşarken, iyi bir kelime bilgisine sahip bir öğrenci gramer bilgisi zayıf olsa bile birçok soruyu rahatlıkla çözebilir. Aslında okuduğunu anlamanın temel unsuru gramer değil kelimedir. Bildiğimiz gibi ana dilimizde bile sürekli yeni kelimeler öğreniyoruz ve bazen bildiğimiz kelimeleri unutuyoruz. Bu durumun yabancı dilde de gerçekleşmesi ise gayet normal.
Yıllarca İngilizce eğitimi almış ve halen almakta olan yabancı dil öğretmenleri de her gün yeni kelimeler öğrenip, öğrendiği kelimeleri unutup bunları tekrar hatırlıyor. Dolayısıyla tüm yabancı dil öğrencileri için ömür boyu sürecek bir kelime öğrenme durumu mevcut. YDT İngilizce çalışırken, İngilizceyi günlük yaşamın içerisine dâhil etmek gerekmektedir. Bunun için telefonun dilini İngilizce yapmak, İngilizce haberler izlemek veya okumak, İngilizce içerik tüketmek faydalı olmaktadır. İşte sizlere YDT hazırlanırken kolaylık sağlayacak bir kaç unsur….
1) Eklerine ve kökenlerine göre kelimeleri gruplandırarak öğrenmek. Ek ve köken bilgisine göre kelime öğrenmek küçük bir kelime kökeni ile tek seferde bazen 5-10-20 bazen daha da fazla kelimeyi öğrenmenizi sağlar. Buna ek olarak, henüz hiç görmediğiniz kelimelerin de anlamlarını tahmin etme konusunda oldukça faydalıdır. Bunun için MEA English Youtube kanalındaki YDS-YKSDİL Ek Kök Kodlama Kelime Öğrenimi video serisini kullanabilirsiniz.
2) Okumak, okumak, okumak. Kelime öğreniminin en önemli yolu okuma yapmaktır. Okuma yapmak kelimeyi bir bağlam içerisinde gördüğümüz için kelimelerin anlamlarını tahmin etme becerimizi artırır, yeni kelimeler öğrenmemizi sağlar, bildiğimiz kelimeleri pekiştirmemize olanak verir ve bildiğimiz kelimelerin farklı kullanımlarını görmek adına bize fayda sağlar. Bunun için okuma yapmaya asla ara vermememiz gerekir. Sadece basılı kitaplar değil aynı zamanda e-kitaplar okumak hatta e-okuyucular kullanmak bu noktada fazlasıyla katkı sağlayacaktır.
3) Bir kelime defteri tutmak. Basılı küçük bir defter tutmak veya aynı amaçla cep telefonu ve benzeri bir araç kullanmak gayet önemli. Kelime defteri bize kelime gelişimimizin ilerleyişini izlemek, ne kadar kelime öğrendiğimizi görmek, bu kelimelerin ne kadarını hatırladığımızı anlamak gibi birçok fayda sağlar. Küçük bir defter veya cep telefonu kullanmak ise bu çalışmaları sadece evde veya okulda değil arabada, otobüste, metroda kısacası her yerde rahatlıkla yapmamızı sağlar. Kelime çalışmasını otobüste, serviste ve benzeri yerlerde yapabilirsek evdeki çalışmalarımız için diğer konulara ekstra vakit ayırmış oluruz.
4) Postitler kullanmak. Bir dil öğrencisinin dolabı, masası ve günlük kullandığı diğer tüm ev eşyaları postitler ile dolu olmalı. Bunu yaparsak internette gezinirken, kitap okurken, dolabımızı düzenlerken kısacası odamızda veya evde yaptığımız her rutin aktivitede bir yandan pasif olarak kelime öğrenmiş veya tekrar etmiş oluruz. Bu da yine aktif kelime çalışmalarından kısarak diğer derslere vakit ayırmamızı sağlar. Burada dikkat etmemiz gereken şey bir postite bir kelime yazmak ve büyük puntolarla dikkat çekmelerini sağlamak.
5) Akıllı telefon uygulamaları kullanmak. Kelime öğrenimi için birçok akıllı telefon uygulaması mevcut. Bu uygulamalar sözlük, kelime testleri, flash-cardlar, okuma aktiviteleri gibi birçok imkan sağlamakta. Bu uygulamaları gün içerisinde boş vakitlerimizde kullanmak kelime öğrenimimize katkı sağlar.
6) Telefonumuzun ve bilgisayar ekranımızın arka planına kelimeler koymak. Bunu bir program aracılığıyla veya en basit haliyle bir kağıda yazıp fotoğrafını çekerek yapabiliriz. Burada önemli olan kelimelerin dikkatimizi çekmesini sağlamak için çok kelime değil 5-6 kelime gibi az kelime kullanmak ve düzenli olarak bu kelimeleri yenileriyle değiştirmek. Kelime seçiminde yapılabilecek en mantıklı şey ise en çok zorlandığımız ve çok unuttuğumuz kelimeleri tercih etmek.
7) İngilizce haber kanalları izlemek. Haber kanallarındaki başlıklar kelime öğrenmenin çok iyi bir yöntemi. Haber dilinin sınav diline fazlasıyla yakın olması ise ayrı bir avantaj.
YDT’ ye Hazırlanırken Günde Kaç Soru Çözülmelidir?
Üniversite sınavına hazırlananların hali hazırda alışkanlık haline getirdiği soru çözme deneme yapma mantığı yine YDT içinde geçerlidir. Kendinize bir limit belirleyerek günde en az 80 soru çözmeniz faydanıza olacaktır. Konular her bittiğinde ve tekrarları yapıldıktan sonra kavrama testleri sonrasında muhakkak en az 80 soru çözmelisiniz. Günlük çözeceğiniz soru sayısının sürekli artırmak sizin için faydalı olacaktır.
Günde toplamda 200-250 aralığında soru çözebilirsiniz. Bununla birlikte zaten sürekli denemelere katılacağınız için hem eksiklerini fark etmiş olacaksınız hem de sınavda hızınızı artırmış olacaksınız
YDT Hazırlanırken Kitap Okuyun
Her sınavda olduğu gibi YDT içinde kitap okumak çok önemlidir. Özellikle de dil geliştirmek ve kelime haznenizi genişletmek için sınava gireceğiniz dile göre seviye seviye şeklinde ilerleyerek kitap okumak sizin yararınıza olacaktır. Hem Türkçe hem de İngilizce yada seçtiğiniz dilde kitap okumalısınız.
Yabancı dilde okuduğunuz kitaplarda yeni kelimeler öğrenip bu kelimeleri de sık sık tekrar edip cümle içinde kullanırsanız sınavda karşınıza çıkacak durumlar için zorluk yaşamazsınız. Bununla birlikte Türkçe kitapları da okursanız hem TYT hem de YDT için faydalı olacaktır.
İlginizi Çekebilir 👇
👉 2023 AYT Nasıl Çalışılır? 5 Adımda AYT Çalışma Tavsiyeleri
Bizi Takip Edin: Öğrenci Gazetesi
Yorum gönder