Aşçı Nasıl Olunur? Aşçı Maaşları 2023 Ne Kadar?

asci1

Aşçı Nasıl Olunur? Aşçı Maaşları 2023 Ne Kadar?

Aşçı Nasıl Olunur? Aşçı Maaşları 2023 Ne Kadar?

Aşçı, besinleri çeşitli yöntemler kullanarak içilecek ya da yenilecek hale getiren kişidir. Aşçılar; otel, restoran, büfe ya da yemekhane gibi yerlerde çalışabilir. Genellikle özel şirketler tarafından istihdam edilirler. Gelin hep birlikte aşçılık hakkında ki bütün detayları inceleyelim.

Aşçı Nedir? Ne İş Yapar?

Aşçı Nasıl Olunur? Aşçı Maaşları 2023 Ne Kadar?

Aşçı yemeklerin pişirilmesinden malzemelerin doğru bir şekilde kullanılmasına kadar ve mutfak ortamının gerekli tüm şartlarını sağlayan kişilere denir. Aşçı olabilmek için pek çok çeşitli kurslara gitmek mümkündür. Bunun için ilk olarak kişilerin yemeklere ve mutfağa ilgisinin olması gerekmektedir. Bu özelliklere sahip kişiler üniversitelerin ilgili bölümünde okuyup aşçı olabilirler.

Aşçılar besinleri çeşitli yöntemler ile kullanarak içilecek veya yenilecek hale getiren kişilere denemektedir. Otel, büfe veya yemekhanelerde pek çok iş imkanına sahiplerdir. Genellikle özel şirketler tarafından istihdam edilen aşçılar müşterilerin isteklerine uygun bir şekilde siparişleri hazırlamak ile görevlidir.

Aşçı Nasıl Olunur?

asci4

Aşçı olmanın iki farklı yolu bulunmaktadır. Bunlardan birincisi usta çıkar ilişkisidir. Eski yöntem olarak bilinen usta çıkar ilişkisinde komi olarak mutfağa giren kişiler uzun süre çalışır ve tecrübe kazanırlar. Bu sayede zamanla öğrendikleri ile aşçı olmaya hak kazanırlar.

Diğer bir yöntem ise üniversitelerin 4 yıllık Gastronomi ve Mutfak Sanatları bölümünü bitirip lisansını almaktır. Bunun dışında Gastronomi ile ilgili ulusal ve uluslararası eğitimlere katılıp sertifika alanlar da aşçı olabilmektedir.

  • Aşçılık, gastronomi, gastronomi ve mutfak sanatları veya yiyecek ve içecek işletmeciliği lisans programlarından en az birini başarı ile bitirmek gerekir.
  • Aşçılık, gemi aşçılığı, hazır yemek ve aşçılık, yemek pişirme teknikleri veya gastronomi ve mutfak sanatları ön lisans programlarından en az birini başarı ile bitirmek gerekir.
  • Meslek liselerinde aşçılık veya mutfak bölümlerinden mezun olmak gerekir.
  • Herhangi bir liseden, ön lisans veya lisans programından mezun olup gastronomi ve mutfak sanatları ile ilgili bir kurs veya atölyeye katılıp sertifika almak gerekir.

Aşçı Olmanın Şartları Nelerdir?

Aşçı olabilmek için eğitimlere katılmak veya ilgili bölümleri okumak gerekir. Fakat aşçı olabilmek için bazı özelliklere de sahip olunması gerekir. Özellikle geceleri geç saatlere kadar çalışabilir veya hava aydınlanmadan çalışmaya başlayabilirler. Bu nedenle aşçılık mesleğinin zorlu çalışma koşullarına hazır olunması gerekir. Bunlar dışında aşçıdan beklenen nitelikler şunlardır:

  •  Türk mutfağı ve dünya mutfağına hakim olmak
  •  Askerlik hizmetini tamamlamış olmak
  •  İyi derecede İngilizce bilgisine sahip olmak
  •  Hijyene Önem Vermek
  •  Takım çalışmasına yatkın olmak

Aşçı Olmak İçin Hangi Bölüm Okunur?

asci2

Aşçı olmak için lisede herhangi bir okul okuyabilirsiniz. Eğer iki yıllık bir bir bölüm okuyacaksınız lisede seçtiğiniz bölüm fark etmez. Çünkü birinci bölüm puanı ile yerleşeceksiniz. Yani alan olmayacak.

Eğer dört yıllık bir üniversite okumak istiyorsanız bu durumda bölüm farkı çıkacaktır. Örneğin gastronomi bölümü sözel puan türüyle öğrenci almaktadır. Bunun için sözel seçebilirsiniz.

Eğer yüksek bir yerde şef aşçı olmak ve dünya mutfaklarını tanımak istiyorsanız size dört yıllık bölümü tavsiye ederiz. Ancak şunu unutmamak gerekir ki üniversiteyi okurken de çalışmak ve staj yapmak kendini geliştirmek için oldukça önemlidir. Çünkü aşçılık teorik bilgiden çok pratikle gelişen bir meslektir.

Aşçı Maaşları 2023 Ne Kadar?

asci3

Memur Aşçı : 22.000 TL-26.000 TL

Şef Aşçı : 23.500 TL-35.000 TL

Baş Şef Aşçı: 30.000 TL-45.000 TL

Aşçılığa yeni başlayan, sertifikasını yeni almış ve profesyonel bir alanda ilk kez çalışacak bir aşçı/ aşçı yardımcısı maaşı, deneyimli bir aşçıya göre çok daha düşük olacaktır. Aşçının kendini geliştirme hızı, tecrübe kazanması, aldığı kurslar ve sertifikalar maaşının yükselmesine yardımcı olacaktır. Özel sektörde işe yeni başlayan bir aşçı 12.500 TL civarında maaş alır.

5 yıldızlı otellerde aşçı maaşları otelin konumuna göre değişiklik gösterir. Aynı zamanda müşteri kapasitesi ve menü çeşitliliği de aşçının maaş oranını etkiler. Türkiye geneline baktığımız zaman her otelin maaş politikası farklı olacaktır.

Genel çerçeveye göre 5 yıldızlı bir otelde çalışan aşçının alacağı en düşük maaş 13.000 TL olacaktır. En yüksek maaş limitini belirlemek çok zor olsa da 5 yıldızlı bir otelde çalışan aşçı şef maaşları ortalama en yüksek maaşı 40.000 TL civarında olacaktır.

Devlette Aşçı Maaşları

Devlet kurumlarında çalışan aşçılar genellikle çalıştıkları yıla göre maaş almaktadırlar. Her beş yılda bir kamuda çalışan bir aşçının maaş aralığı değişmektedir. Örneğin aşçı maaşları ile 1-5 yıl arası kamuda çalışan bir aşçı ile 10-15 yıldır kamuda çalışan bir aşçının maaşında fark vardır. Her 5 yılda bir maaşlarında yükseliş olur.

Kamuda çalışan bir aşçının aldığı en düşük maaş 22.000 TL civarındadır. Devlette aşçı maaşları; kıdeme ve evli – çocuklu olma durumuna göre değişiklik göstermektedir.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler: Bankacı Nasıl Olunur? Bankacı Maaşları 2023 Ne Kadar?

Yorum gönder