Dilan Yeşilgöz Kim, Nereli, Alevi Mi?

dilan1

Dilan Yeşilgöz Kim, Nereli, Alevi Mi?

Hollanda, parlamento seçimleri için sandık başına gitti. Türkiye’den göç eden Tuncelili bir ailenin üyesi olan Dilan Yeşilgöz, Rutte’nin ardından Halkın Özgürlük ve Demokrasi Partisi’nin lideri oldu. Seçilirse, Hollanda’nın ilk kadın başbakanı olacak.

Dilan Yeşilgöz Kim, Nereli, Alevi Mi?

Dilan Yeşilgöz Kim?

Dilan Yeşilgöz–Zegerius 18 Haziran 1977′ de Ankara’da doğdu ve çocukken Hollanda’ya göç etti. Yeşilgöz- Zegerius’un annesi Türk kökenli, babası ise Kürt ve aslen Tunceli’lidir. Annesi Fatma Özgümüş, Hollanda Mülteci Örgütü’nün (VON) direktörüdür.

Sol görüşlü bir sendikacı olan babası Yücel Yeşilgöz, 12 Eylül Darbesi sonra 1980 yılında Türkiye’den kaçarak Hollanda’ya sığındı. Dilan Yeşilgöz, 1984 yılında 7 yaşındayken annesi ve kız kardeşiyle birlikte tekneyle Yunanistan’ın İstanköy adasına kaçtı. Daha sonra oradan mülteci olarak Hollanda’ya sığındı.

dilan3

Orta öğrenimini, 1991-1997 yılları arasında Amersfoort’taki Vallei Koleji’nde tamamlayan Yeşilgöz, daha sonra Vrije Universiteit Amsterdam’da sosyal ve kültürel bilimler okudu ve 2003 yılında Kültür, Organizasyon ve Yönetim alanında yüksek lisans derecesi aldı.

Siyasi kariyerine Sosyalist Parti’de başlayan Yeşilgöz-Zegerius, partinin Amersfoort şubesinde yönetim kurulu üyeliği yaptı. Ardından İşçi Partisi’nin gençlik delegasyonu için yazmaya başladı ve GroenLinks’te staj yaptı.

Yeşilgöz-Zegerius, 2014-2017 yılları arasında Amsterdam belediye meclisinde yer aldı. 2014 belediye seçimlerinde, Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi listesinde dördüncü sırada yer aldı.

dilan

Yeşilgöz-Zegerius, 2017 genel seçimlerinde Temsilciler Meclisine seçildi. Başlangıçta partisinin adalet ve güvenlik sözcüsü olarak görev yaptı, ancak daha sonrasında iklim ve enerji politikası alanlarında çalıştı.

25 Mayıs 2021’de, Mona Keijzer ile birlikte görevden alınan üçüncü Rutte kabinesinde Ekonomik İşler ve İklim Politikasından Sorumlu Devlet Bakanı olarak atandı.10 Ocak 2022’de dördüncü Rutte kabinesinde Adalet ve Güvenlik Bakanı olarak atandı.

2014 yılında René Zegerius ile evlendi. Yeşilgöz, Ajax taraftarı ve country müzik hayranıdı.Moos adında bir köpeği ve bileğinde büyükannesinin adı olan Sara’nın yazılı olduğu bir dövmesi vardır.

Yorum gönder