Hrant Dink Kim, Nasıl Öldü, Kim Öldürdü?

dink2

Hrant Dink Kim, Nasıl Öldü, Kim Öldürdü?

Gazeteci Hrant Dink’in katili Bolu F Tipi Cezevi’nden koşullu salıverilme kapsamında tahliye edildi.

Cinayetin faili Samast, Şubat 2023’te Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’ne getirildi. Burada yaklaşık 10 ay cezasını çeken katil, şubat ayında geldiği Bolu F Tipi Yüksek Güvenlikli Kapalı Cezaevi’nden iyi hali göz önünde bulundurularak şartlı tahliye edildi.

Hrant Dink Kim, Nasıl Öldü, Kim Öldürdü?

Hrant Dink Kim?

Hrant Dink 15 Eylül 1954 yılında Malatya’da doğdu. Daha sonra ailesiyle birlikte İstanbul’a taşındı. Annesi ve babası bir süre sonra anlaşamayarak boşandı. Dink ve kardeşleri Gedikpaşa’da bulunan Ermeni yetimhanesine verildi. Burada tanıştığı Rakel Yağbasan ile evlendi. İstanbul Üniversitesi Fen Fakültesi’nde zooloji eğitimi aldı. Bunun yanında Birgün ve Zaman gazetesinde de yazarlık yaptı. 5 Nisan 1996 yılında Agos gazetesini kurdu. 1915 Ermeni soykırımıyla ilgili yaptığı muhalefet çağrısında Türklüğe hakaret gerekçesiyle 6 ay cezaevinde kaldı. Kendisine verilen cezanın haksız olduğunu ileri süren Dink, konuyu Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi’ne taşıdı. Yaptığı çalışmalarla bazı kesimlerin takdirini kazandı ve birçok ödülle layık görüldü.

dink3

Nasıl Öldü?

19 Ocak 2007 yılında İstanbul Şişli’de bulunan Agos gazetesi binasının önünde, silahlı saldırı sonucu hayatını kaybetti. Cinayet sadece Türkiye’de değil, dünya basınında da büyük tepkiyle karşılandı. Hrant Dink’in cenazesi 23 Ocak 2007′ klisede yapılan törenle toprağa verildi.

dink1

Kim Öldürdü?

Agos Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Hrant Dink, 19 Ocak 2007’de 17 yaşındaki tetikçi Ogün Samast tarafından silahla öldürüldü. Cinayetin ardından kaçtığı Samsun’da yakalanan Samast ile cinayetin azmettiricileri Erhan Tuncel ve Yasin Hayal’in de aralarında bulunduğu 12’si tutuklu 18 sanık hakkında, 20 Nisan 2007’de dönemin özel yetkili İstanbul 14. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı.

Yorum gönder