Makinist Nasıl Olunur? Makinist Maaşları 2023 Ne Kadar?
Makinist Nasıl Olunur? Makinist Maaşları 2023 Ne Kadar?
Makinist tren sürücüsüne verilen bir addır. Makinist, bir trenin yönetimini üstlenerek yolcu veya yük taşır. Makinistler trenin yönü ve frenlerini kontrol ederek güvenli bir şekilde seyahat etmek için gereken tüm yolları uygular.
Makinist Nedir? Ne İş Yapar?
Makinist, yolcu ve yük treninin zamanında çalıştırılması ve güvenli bir şekilde yolculuk edilmesini sağlayan kişidir. Makinistler aynı zamanda yolculuk esnasında karşılaşılan çeşitli arıza ve problemleri de çözebilen kişilerdir. Bir trenin yola çıkış anından yolculuğu bittiği zamana kadar geçen sürecin kontrolü makiniste aittir.
Tren seferi süresince yolcuların ve yolculuğun güvenilirliğini sağlamakla sorumlulardır. Şehirlerarası yük taşıyan trenleri kullanan makinistler, o yüklerin güvenilir bir biçimde teslimatının yapılmasıyla yükümlüdür. Yolcu trenlerini kullanan makinistler ise yolculuk esnasında yolcuların inecekleri duraklarda durarak yolcuların güvenilir olarak inmelerini sağlar.
Makinist Nasıl Olunur?
Makinist olmak için öncelikle gerekli eğitimlerin alınması şarttır. Üniversitelerin Elektronik Teknolojisi, Makine, Raylı Sistemler Makinistlik, Raylı Sistemler Elektrik Elektronik Teknolojisi, Raylı Sistemler Makine Teknolojisi ve Otomotiv Teknolojisi gibi önlisans programlarını bitirmek gerekir.
Türkiye Cumhuriyeti Devlet Demiryolları’nda (TCDD) görev almak isteyenler, hizmet içi eğitim programlarına katılırlar. Eğitime katılmak isteyen kişilerin taşıması gereken şartlar şunlardır:
- 35 yaşını geçmemek,
- İlgili önlisans programlarından mezun olmak,
- Kamu Personel Seçme Sınavı P93 puan türünden (Önlisans) 60 ve üzeri puan almak,
- Görme ve işitme duyuları sağlıklı olmak,
- Erkek adaylar için asker yükümlülüğü bulunmamak, askerliğini tamamlamış, tecil ettirmiş veya askerlikten muaf olmak.
Makinist Olmak İçin Hangi Bölüm Okunur?
Üniversitede Raylı Sistemler Makinistliği, Raylı Sistemler Elektrik ve Elektronik ya da Raylı Sistemler Makine Teknolojisi Bölümü okunmalı ve makinistlik ehliyetine sahip olunmalıdır. Ayrıca meslek liselerinde Raylı Sistemler Teknolojisi Bölümü’nde eğitim alan kişilerin de bu mesleği yapma hakkı vardır.
Makinist olmak için üniversitede 2 yıl ya da meslek lisesinde 4 yıl eğitim alınmalıdır. Ayriyeten bu kişilerin makinistlik ehliyeti alması gerekir. Ehliyet almak için sınavlara girilir. Dolayısıyla mesleğe başlama süresi uzar. Ayrıca devlette çalışmak için üç ayrı sınavdan geçilir. Bu durum da mesleğe başlama süresini uzatmaktadır.
Makinist Maaşları 2023 Ne Kadar?
Personelin aylıklarını belirleyen pek çok unsur bulunur. Personelin eğitimi, aile ve çocuk durumu, derece ve kıdem ile hizmet yılı, ek tazminat, görev ve yol ücreti, yolluk gibi unsurlara bağlı olarak personellerin aldığı aylıklar değişiklik gösterebilir.
Makinistler 12. derecenin 2. kademesinden göreve başlar. Yeni başlayan deneyimsiz personeller aylık brüt asgari ücretin 2 katı kadar maaş alabilir. Ancak trenle gittikleri yola bağlı olarak kilometre tazminatı ve fazla mesai gibi unsurlar da maaşlar önemli ölçüde artırır. Ancak genel olarak makinist maaşları 15-19 bin TL civarındadır.
İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler: İş Analisti Nasıl Olunur? İş Analisti Maaşları 2023 Ne Kadar?
Yorum gönder