Mavi Marmara Olayı Ne, Komutanı Kim, Neden Öldürüldü?

mavi

Mavi Marmara Olayı Ne, Komutanı Kim, Neden Öldürüldü?

Mavi Marmara Olayı Ne, Komutanı Kim, Neden Öldürüldü?

İsrail Savunma Kuvvetleri’nin duyurusuna dayandırılan haberlerde, 13 yıl önce Türkiye’den Gazze’ye yardım için yola çıkan Mavi Marmara gemisine yönelik saldırıyı düzenleyen komutan öldürüldü. Gelin hep birlikte haberin detaylarını inceleyelim.

Mavi Marmara Olayı

Gazze’ye insani yardım malzemesi taşıyan gemiler, 30 Mayıs 2010’da hep birlikte Gazze’ye doğru hareket etti. 30 Mayıs gecesi ve 31 Mayıs gece yarısından sonra Mavi Marmara gemisine telsiz üzerinden tehdit mesajları gönderen İsrail ordusu, filoda bulunan gemilere havadan ve denizden tacizde bulundu.

Mavi Marmara Olayı Ne, Komutanı Kim, Neden Öldürüldü?

İsrail ordusuna bağlı komandolar helikopterler ve zodyak botlarla sabaha karşı filoya saldırı başlatırken, Mavi Marmara gemisindeki sivillere önce sis ve ses bombaları attı, ardından hedef gözetmeksizin ateş açtı.

İHH İnsani Yardım Vakfında basın danışmanı olarak çalışan Cevdet Kılıçlar saldırı anını fotoğraflarken 19 yaşındaki aktivist Furkan Doğan ise kamerayla kayıt alırken helikopterden açılan ateşle başlarından ve göğüslerinden vurularak hayatını kaybetti.

mavi5

Komutanı Kim?

13 yıl önce Mavi Marmara gemisine yönelik düzenlenen saldırının emir komuta zincirindeki isimlerden Yarbay Eli Ginsburg, Hamas ile çıkan çatışmada öldü. İsrail Savunma Kuvvetleri tarafından yapılan açıklamada, Ginsburg’un İzzeddin Kassam Tugayları tarafından öldürüldüğü belirtildi. Ginsburg, son görevinde 42 yaşında LOTAR Terörle Mücadele Birimi Okulu komutanıydı. İsrail basını tarafından ölen sivil ve asker listesinde isminin yer aldığı Ginsburg’un yanı sıra 8 rütbeli komutan daha hayatını kaybetti.

mavi2

Neden Öldürüldü?

Hamas’ın silahlı kanadı Izzeddin Kassam, 7 Ekim’de İsrail’e ‘Aksa Tufanı’ isimli bir operasyon başlatmıştı. Türkiye gazetesine göre, öldürülenlerin arsında Mavi Marmara’da sivillere yapılan saldırının sorumlularından İsrailli komutan Elly Ginczberg olduğu açıklandı.

Yorum gönder