Mütercim Tercüman Nasıl Olunur? Mütercim Tercüman Maaşları 2023 Ne Kadar?

tercuman3

Mütercim Tercüman Nasıl Olunur? Mütercim Tercüman Maaşları 2023 Ne Kadar?

Mütercim Tercüman Nasıl Olunur? Mütercim Tercüman Maaşları 2023 Ne Kadar?

Mütercim-tercümanlık, farklı dilleri bilen ve bu diller arasında yazılı ve sözlü çeviri yapabilen insanlara denir. Farklı kültürlere ait edebiyat, sağlık, spor, akademi, hukuk gibi birden fazla alandaki metinlerin ve konuşmaların istenen dile çevrilmesine karşılık gelir denebilir. Bu bölümü okumak isteyenler için bütün detayları sizler için derledik.

Mütercim Tercüman Nedir? Ne İş Yapar?

Mütercim Tercüman Nasıl Olunur? Mütercim Tercüman Maaşları 2023 Ne Kadar?

Mütercim tercüman, yabancı dile ait bir metni ya da bir konuşmayı yazılı ya da sözlü olarak hedef dile çeviren kişiye verilen addır. Bu iki kelimeyi ayrı ayrı ele almak gerekir; mütercim ve tercüman kelimeleri bir arada kullanılsa bile birbirinden farklı görev ve pozisyonlara karşılık gelir. Mütercim, kaynak dile ait yabancı bir metni hedef dile çeviren kişiye denirken tercüman, çeviri işlemini sözlü olarak yapan kişiye denir

Çeşitli konularda oluşan metinlerin ya da anlık olarak ifade edilen sözlerin eş zamanlı çevirisine dayanan bir alandır. Bu alanda eğitim almak ve hizmet vermek isteyen kişilerin eğitimini aldıkları dilin kültürel birikimi konusunda da bilgi sahibi olması büyük önem taşır. Mütercim tercüman sadece iki dil arasında iletişimi sağlayan kişi değil, söz konusu diller arasında kültürel köprüyü de kuran kişide denebilir.

Mütercim Tercüman Nasıl Olunur?

tercuman2

Tercümanlığın en önemli şartı üniversite mezunu olmaktır. Tercüman olabilmek için 4 yıllık lisans mezunu olunması gerekir. Üniversitelerde bu alanda bazı bölümler yer almaktadır. Onun dışında bir çok sorumluluklara sahip olması gerekir.

  •  Kaynak dillerdeki kavramları çevrilecek dildeki kavramlara dönüştürmek.
  •  Çevrilen cümleleri net bir şekilde iletmek
  •  Çevrim yapılacak metinleri teslim tarihlerine uygun şekilde hazırlanmasını sağlamak
  •  Hukuki, teknik, bilimsel ve kültürel ifadeleri araştırmak
  •  Uzmanlık kavramlarını anlamak için konunun uzman kişilerine danışmak
  •  Çevrilmiş olan içeriğin orijinal anlamının iletilmesini sağlamak

Mütercim Tercüman Olmak İçin Hangi Bölüm Okunur?

tercuman4

Mütercim-Tercüman olmak için üniversitede 4 yıl ilgili dilin Mütercim-Tercümanlık Bölümünü okumak gereklidir. Bazı üniversitelerin 1 yıl hazırlık programları ile bu süre 5 yıla çıkmaktadır.

Mütercim Tercüman Maaşları 2023 Ne Kadar?

tercuman1

Devlette yüzlerce mütercim-tercüman olarak çalışan personel bulunur. Bu kişiler en az B düzeyinde yabancı dil bilgisine sahiptir. Bildikleri yabancı dile, dil sayısına ve dil bilgisine göre yabancı dil tazminatı alırlar. Ancak gelir vergisi bakımından %20’lik dilime girdikleri için maaş kesintisine maruz kalırlar. Personellerin çalıştıkları kurum, aile durumu, eğitim durumu, AGİ, sigorta ve BES kesintisi gibi durumlara göre maaşları değişebilir ama genel olarak devlette mütercim-tercüman maaşları 2023 17 bin 250 TL civarındadır. Mesleğe yeni başlayan mütercim-tercüman maaşları 2023 17 bin TL civarındadır.

Mütercim-tercüman olarak çalışan kişilere de özel sektördeki firmalar genellikle asgari ücret tutarında maaş ödemesi yaparlar. Çalışanlar deneyim kazandıkça, başarılı oldukça, eserleri, çevirdikleri eser sayısı arttıkça maaşları da aldıkları ücretler de artar. Sektörde başarılı, adından söz ettiren mütercim-tercümanlar Uluslararası firmalarla çalışanlar, sporcularla, takımlarla, CEO’larla çalışanlar ise 5-10 bin dolar civarında da kazanabilir.

 

İlginizi Çekebilecek Diğer Haberler: Odyolog Nasıl Olunur? Odyolog Maaşları 2023 Ne Kadar?

Yorum gönder