Nikah Memuru Nasıl Olunur? Nikah Memuru 2023 Maaşları Ne Kadar?

nikah memuru nasil olunur nikah memuru 2023 maaslari ne kadar

Nikah Memuru Nasıl Olunur? Nikah Memuru 2023 Maaşları Ne Kadar?

Nikah Memuru Nasıl Olunur? Nikah Memuru 2023 Maaşları Ne Kadar? Son zamanlarda en çok merak edilen meslekler arasında yer alan Nikah Memuru  hangi bölümden olunur? kimler nikah memuru olabilir? Nikah memurluğunu kim yapar? Nikah memuru başvurusu nasıl yapılır? Gelin birlikte tüm merak edilenleri öğrenelim…

Nikah Memuru Nasıl Olunur?

nikah memuru nasil olunur

En popüler meslekler arasında yer alan Nikah Memuru Nasıl Olunur? merak edilmekte. Belediyelerde görev yapan Nikah memurları diğer adıyla evlendirme memuru olmak için hangi bölümden mezun olunmalı gibi sorular araştırılmakta. Nikah memuru olmak isteyenler için belli şartlar yerine getirilmesi gerekmektedir. Aşağıdaki yükümlülükleri taşıyanlar Nikah Memuru diğer adıyla Evlendirme Memuru olabilirler.

  • 2 yıllık veya 4 yıllık bir üniversiteden mezun olmak,
  • KPSS’den yeterli puanı almak (genellikle 80 veya üzeri),
  • Bu puan ile devlette açılan kadrolara başvurmak,
  • Devlet memuru olmaya haiz şartları taşımak,
  • Verilen eğitim ve seminerleri başarıyla tamamlamak.

2023 Yılında Nikah Memuru Olma Şartları Nelerdir?

  • Türkiye Cumhuriyeti Vatandaşı Olmak,
  • 18 yaşından büyük olmak,
  • Devlet memuru olmaya engel bir sabıka kaydı yer almaması,
  • Yüksek okul mezunu olmak (önlisans, lisans veya yüksek lisans),
  • KPSS’den bu kadroya girecek yeterli puana sahip olmak,
  • Belediye başkanı tarafından görevlendirilmek.

Nikah Memuru Başvurusu Nasıl Yapılır?

nikah memuru basvurusu nasil yapilir

Nikâh memuru için başvuru yapılır iken belediyeden yararlanılır. Nikâh memuru çağırılması için belediyeye kimlik kartları ile başvuru yapılır. Nikâh memurunun ve çiftin belirlediği saatte ve yerde hazır olunur. Tören öncesinde nikâh memuru ve evlenecek çift iletişim kurar. Tören ile ilgili bilgiler bu esnada paylaşılır.

Memur, tören gerçekleştirilir iken belirlenen gün ve saatte görev başında olmalıdır. Çiftler, memuru nikâh salonunda karşılar. İlgili memur, çiftlerden kimlik kartlarını alır. Daha önceden hazırlanan metni okur. Resmi belgelerin kontrolünü sağlar. Törenin başlaması için gerekli hazırlıklar tamamlanır. Çiftler salona davet edilir. Nikah kıyma işlemi gerçekleştirilir. Gelin, damat ve iki adet şahitten imzalar alınır. Tören sonunda nikâh memuru çifte evlilik cüzdanını verir. Bu sayede tören başarılı bir şekilde tamamlanır.


Nikâh Memuru Çalışma Şartları Nelerdir?

Belediyeler tarafından alımı yapılan ve belediyelerin himayesinde görev yapan Nikah memurları diğer devlet memurları ile aynı haklara sahip olsa da çalışma gün ve saatleri farklılık gösterebilmektedir. Evlenmek için belediyelerin evlendirme dairesine başvuran kişiler genel olarak hafta sonlarına düğün merasimi yaptığı için genel olarak hafta sonlarında çalıştıkları aşikardır.

Ayrıca evlenilecek gün belirlendikten sonra belediyelerin nikah salonlarında veya özel düğün salonlarında nikah memurlarının, nikah kıyma işlemi gerçekleştirilmesi sağlanmaktadır. Bu durum neticesinde gün içinde sadece sabahları değil akşamları da çalışmaları gerekebilir.

Nikah memurları nikah kıyacağı mesafe ve saat değişkeni göz önünde tutularak haftada 40 saat çalışmaktadırlar. Bu durum günlere farklı ancak orantılı olacak şekilde pay edilmektedir.


Nikah Memurlarının Görev ve Sorumlulukları Nelerdir?

  • Evlenmek için başvuran kişilerin başvurularını incelemek,
  • Evlenmek isteyen kişilerin dosyalarını hazırlamak ve takibini yürütmek,
  • İl veya ilçe nüfus müdürlüklerine evlenmek isteyen kişilerin evlilik akdini bildirmek,
  • Nikah kıymak ve nikah merasimini yürütmek,
  • Evlenenen kişilerin kayıtlarını defterde tutmak ve muhafaza etmek,
  • Bağlı olduğu evlendirme dairesindeki personelin çalışmasını ve evrak alışverişini koordine etmek,
  • Uygun görüldüğü halde evlilik kayıtlarını teftiş ve incelemelerde sunmak.

Nikah Memuru  Hangi Bölümden Olunur?

nikah memuru hangi bolumden olunur

Nikâh memuru olmak için mezun olunması gereken bölümler arasında hukuk, kamu yönetimi, sosyal hizmetler yer alır. Bunlara ek olarak nikâh memuru olmak isteyen bir bireyin yüksekokulun adalet bölümünden mezun olması da yeterlidir.

Nikâh memuru olunması için yukarda yer alan bölümlerin okunması avantaj sağlar. Ancak bu bölümleri bitirmeyen bireyler de alım için başvuruda bulunabilir. Belediyeler, nikâh memuru pozisyonlarında boşluk olması durumunda alım gerçekleştirir. Nikâh memuru olmak isteyen bireyin gerekli bilgi ve becerilere sahip olduğunu göstermesi gerekir.


2023 Nikah Memuru Maaşları Ne Kadar?

2023 yılında yapılan zamlar sonrasında güncel Nikah Memuru Maaşı 12.450 TLdir. Lakin bilinmeli ki bu ücret ilgili nikah memurunun evli ve çocuklu  olması durumunda devlet memurlarına yansıyan ek ödeneklerle birlikte maaşları 13.200 Liraya çıkabilmektedir.


👉 Nasıl Kaymakam Olunur? 2023 Kaymakam Maaşları Ne Kadar?

Bizi Takip Edin: Öğrenci Gazetesi

Yorum gönder